Moderátoři: Jaromir, smith, ikanek

koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

Vytvořeno:
14. 2. 2022, 19:14

Pokud vím, prodej poslední guyany byl dosti ztrátový.
Ale na rovinu se přiznám, že nejsem multimilionář a velice zvažuji nákup každé další filatelistické investice :-)
V každém případě laicky dovozuji, že to co jsem před cca 2 lety koupil je v obdobném srovnání dnes o 1/3 dražší a počet zájemců, kteří přihazují na některé mé zájmové akce také stoupl.
Ale o tom už se psalo v souvislosti s covidem.
osobně myslím, že s rustem cen PHM a energií opadne zájem o cestování a některé koníčky zašlé slávy se znovu probudí.

Ještě k reakci Podhradska. Já se zde nechci a nebudu vyvyšovat nad ty z Vás, kteří se opravdu dlouhou dobu filateliii věnují a nemám iluze, že moje znalosti jsou velmi velmi slabé.
Nicméně, právě ten Israel mě velmi mile překvapil, když jsem se této destinaci začal alespon trochu chabě věnovat. Stejně jako v naší zemi má Izrael řadu velmi hodnotných známek v odlišném zoubkování.
,A kromě těch prvních hodnotných známek roku 1948 třeba ukáži jednu ze stránek, která mne potěšila, je rok 1948 obrácenné dvojice s velmi slušnou cenou a pokud se kouknu na historii prodejů, tak to žádná plečka soustavně nabízená není:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
14. 2. 2022, 20:35

Co se týká investiční filatelie, chce to mít dobře zmapovaný trh a vědět, co se kde levně nakupuje a kde to se ziskem prodat (tím nemyslím největší světové rarity, tam to bývá v poslední době nevyzpytatelné oběma směry).
Myslím si, že může být investičně zajímavý i Izrael, jak vidíme na ukázce. Ale, musíme vědět, kdo Izrael nakupuje. A tak je to se všemi státy. Třeba ČSR I, ale i ČSR II u nás nyní zažívá veliký boom, ale jsem přesvědčený, že v okolních státech Evropy by tyto známky byly prodané za podstatně nižší ceny a třeba v Asii nebo Jižní Americe by se prodaly hluboce pod cenou.
Univerzálně se dá říct, že vysokou cenu po celém světě si celkově drží Britské kolonie, ale i zde jsou výkyvy, což je třeba Britská Guiana, nebo Mauritius. Vzhledem k tomu, že známky Mauritia už nějakou dobu sbírám, je zajímavý můj poznatek, že nejdražší jsou tyto známky u nás. Z tohoto důvodu tyto známky nakupuji po celém světě, ale zatím jsem ani jednu známky nekoupil u nás. A vím, že u nás bych je prodal s vyšším ziskem, než např. ve Velké Británii, nebo v USA. A to nejsem investor, ale sběratel.

podhradsko

Uživatel

Zaregistrován:
19. 9. 2018

Vytvořeno:
14. 2. 2022, 20:48

jen krátce k té ztrátovosti při poslední aukci Guiany - předchozí majitel, které ty známky měl od roku 2014, tehdy výrazně přeplácel. Byl to člověk, který opravdu neřešil, zda dá za známku o deset tisíc eur více, nebo méně. Prostě je chtěl mít, tak do toho nasypal pár mega eur. Neřešil, za kolik je kdy prodá. Proto všechny známky a to zdůrazňuji - VŠECHNY - brutálně přeplatil. Jen, aby je získal. To nebyla investice. Nyní se vrátily na celkem rozumnou mez. Díky tomu, že se jich objevilo najednou tolik, tak se některé daly koupit velmi lacino. Několik kusů už je i v ČR - což je skvělé!

to samé bylo s 1c magenta - Weitzman opravdu neřešil, kolik za ni dá. Taktéž ji neměl na investici, jemu šlo o prestiž, čehož dosáhl. Nyní ji SG koupil levněji (i když na můj vkus stále moc draho), ale vzhledem k tomu, že jeho náklady po současné akci s NFT, kterou chytře vymysleli, už jsou někde na pouhých ca 3 milionech USD, tak ji mají za suprovou cenu..

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
15. 2. 2022, 10:38

Jaromir napsal/a:

Co se týká investiční filatelie, chce to mít dobře zmapovaný trh a vědět, co se kde levně nakupuje a kde to se ziskem prodat (tím nemyslím největší světové rarity, tam to bývá v poslední době nevyzpytatelné oběma směry).
Myslím si, že může být investičně zajímavý i Izrael, jak vidíme na ukázce. Ale, musíme vědět, kdo Izrael nakupuje. A tak je to se všemi státy. Třeba ČSR I, ale i ČSR II u nás nyní zažívá veliký boom, ale jsem přesvědčený, že v okolních státech Evropy by tyto známky byly prodané za podstatně nižší ceny a třeba v Asii nebo Jižní Americe by se prodaly hluboce pod cenou.
Univerzálně se dá říct, že vysokou cenu po celém světě si celkově drží Britské kolonie, ale i zde jsou výkyvy, což je třeba Britská Guiana, nebo Mauritius. Vzhledem k tomu, že známky Mauritia už nějakou dobu sbírám, je zajímavý můj poznatek, že nejdražší jsou tyto známky u nás. Z tohoto důvodu tyto známky nakupuji po celém světě, ale zatím jsem ani jednu známky nekoupil u nás. A vím, že u nás bych je prodal s vyšším ziskem, než např. ve Velké Británii, nebo v USA. A to nejsem investor, ale sběratel.

Tak tato informace mě tedy překvapila. Žil jsme v domnění, že známky Mauritius (POST PAID) jsou celosvětovým fenoménem a sběratelé (i investoři) je chtějí a ženou se za nimi ...

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
15. 2. 2022, 10:46

Jaromir napsal/a: Co se týká investiční filatelie, chce to mít dobře zmapovaný trh a vědět, co se kde levně nakupuje a kde to se ziskem prodat (tím nemyslím největší světové rarity, tam to bývá v poslední době nevyzpytatelné oběma směry). Myslím si, že může být investičně zajímavý i Izrael, jak vidíme na ukázce. Ale, musíme vědět, kdo Izrael nakupuje. A tak je to se všemi státy. Třeba ČSR I, ale i ČSR II u nás nyní zažívá veliký boom, ale jsem přesvědčený, že v okolních státech Evropy by tyto známky byly prodané za podstatně nižší ceny a třeba v Asii nebo Jižní Americe by se prodaly hluboce pod cenou. Univerzálně se dá říct, že vysokou cenu po celém světě si celkově drží Britské kolonie, ale i zde jsou výkyvy, což je třeba Britská Guiana, nebo Mauritius. Vzhledem k tomu, že známky Mauritia už nějakou dobu sbírám, je zajímavý můj poznatek, že nejdražší jsou tyto známky u nás. Z tohoto důvodu tyto známky nakupuji po celém světě, ale zatím jsem ani jednu známky nekoupil u nás. A vím, že u nás bych je prodal s vyšším ziskem, než např. ve Velké Británii, nebo v USA. A to nejsem investor, ale sběratel. ...

Známky Mauritius, hlavně POST PAID jsou sice světovým fenoménem, ale v současné době na našem trhu jejich ceny vysoce překračují ceny i v takových zemích, jako je Velká Británie.
Podívejte se do Chlubírny na můj poslední přírůstek, který porovnávám se známkou prodanou v předminulé aukci Burda za 348.000,-Kč. Myslím si, že ta moje známka je s ní plně srovnatelná (po stránce okrajů, rubu, čistoty si myslím, že má dokonce vyšší kvalitu, jen má trochu pozdější tisk "early", ale to je minimální rozdíl) a přesto jsem tuto známku koupil v britské aukci za zlomek ceny, než co se vydražila u Burdy.

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
15. 2. 2022, 11:09

Jo, jo chlubírmu a Vaše vlákno pečlivě sleduji, známku už jsem viděl. Moc pěkná... teď jste přiblížil i tu cenu, tak teď mám info i přehled...😃

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
15. 2. 2022, 15:15

Známky Mauritius, hlavně POST PAID jsou sice světovým fenoménem, ale v současné době na našem trhu jejich ceny vysoce překračují ceny i v takových zemích, jako je Velká Británie. Podívejte se do Chlubírny na můj poslední přírůstek, který porovnávám se známkou prodanou v předminulé aukci Burda za 348.000,-Kč. Myslím si, že ta moje známka je s ní plně srovnatelná (po stránce okrajů, rubu, čistoty si myslím, že má dokonce vyšší kvalitu, jen má trochu pozdější tisk "early", ale to je minimální rozdíl) a přesto jsem tuto známku koupil v britské aukci za zlomek ceny, než co se vydražila u Burdy.

No a stála teda kolik? Pro porovnání. Já ju kupovat nebudu, leda až vyhraju (ale předtím musím vsadit - i když teda razím teorii, že na první pořadí ve Sportce stačí jeden sloupeček).

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
15. 2. 2022, 17:38

No a stála teda kolik? Pro porovnání. Já ju kupovat nebudu, leda až vyhraju (ale předtím musím vsadit - i když teda razím teorii, že na první pořadí ve Sportce stačí jeden sloupeček).

Já tedy tu cenu prozradím. Se všemi poplatky cca 86.000,-Kč. Katalog dle SG je 9.000 GBP.

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
15. 2. 2022, 20:44

Tak to gratuluji!

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
16. 2. 2022, 08:16

Tak to gratuluji!

Díky.
Na zahraničních aukcích se 2pence POST PAID "early" dají sehnat ještě levněji, ale již v horší kvalitě, zpravidla zastřižené do známkového obrazu, nebo jinak poškozené.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.