Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
21. 2. 2014
Dobrý den ve spolek. Mám dotaz ohledně lžíček, které se mi dostali do ruky. Ve zlatnictví mi řekli, že se jedná o stříbro. Typ puncu jsem bohužel nenašel a zlatník si nechtěl dát práci ho hledat v ohromné knize s puncy.
Našel jsem pouze toto " Tradice firmy Berndorf sahá do období před 150 lety. Firma Sandrik od začátku 19. století vyrábí stříbrné příbory a už v té době dosahovala vysoké kvality. Spojením této výroby s firmou Berndorf v listopadu 1991 vznikla firma Berndorf Sandrik. Jejich příbory se prosazují nejen designem a funkčností, ale také výjimečnou kvalitou. "
To mi ovšem neříká rok výroby a materiál. Můžete mi prosím pomoci s identifikací? Budu rád za každý názor. Díky.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 10. 2006
Alpaka Sandrik , žiadne čisté striebro, len postriebrené.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Zaregistrován
27. 12. 2010
Jak vidno, tak kvalifikace českých zlatníků značně upadá když nerozezná punc od výrobní značky.
Tuším co to bylo za ohromnou knihu, ale v ní není všechno a všechno není správně.
IMHO lžičky si nech a klidně je používej.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Zaregistrován
21. 2. 2014
Myslel jsem si, že je to alpaca, nebo postříbřená alpaka. Bylo to začernalé a když jsem doma čistil čistidlem na stříbro, tak to bylo rázem lesklé a smrad jak když se čistí stříbro. Takže postříbřená alpaka. Troufne si někdo jen tak pro zajímavost tipnout, jaký rok výroby to může být?
Zaregistrován
21. 2. 2014
Mimochodem ke zlatníkovi....... Snažil se mi namluvit, že cokoliv má punc, tak je stříbro nebo zlato :-D
Zaregistrován
23. 10. 2006
Platina atd. majú tiež svoje puncové značenie.
Apropo , alpaka je odborné pomenovanie na postriebrenie výrobku, podľa značky danej výrobcom rozoznáva silnejšie a slabšie postriebrenie .
Zaregistrován
21. 2. 2014
A tato značka označuje silnější, nebo slabší postříbření? A rok výroby se pozná jak např. v tomto případě?
Zaregistrován
23. 10. 2006
Značka označuje silnejšie postriebrenie , výrobok odhadujem na prvú republiku.
Zaregistrován
21. 2. 2014
Děkuji.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.