Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
kudlak_2007

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2020

#1 22. 11. 2020, 19:31

Dobrý den, prosím o pomoc s určením této busty. Stáří nedokážu určit a materiál je pravděpodobně sádra nabarvená nahnědo i když se to tváří jako druh pálené hlíny. Asi půjde o nějakého panovníka / panovnici, nedokážu jej zařadit ani časově. Googlil jsem všude možně a jsem bezradný. Mohl by napomoci znak - symbol na prsou (viz fotka), popřípadě druh pokrývky hlavy (nějaká středověká koruna?). Velikost cca 25cm. Nikde na povrchu busty není žádný nápis, ani signatura. Pokud máte někdo nějaký tip, budu rád. Děkuji i za případné další informace.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Adalbert

Uživatel

Zaregistrován:
15. 8. 2014

#2 22. 11. 2020, 20:24

Jindřich I. Ptáčník, anebo jeho syn Ota I. veliký. Oba dva byli vítězové nad Slovany a náckové se z nich mohli posrat, a tak v době III. říše masově produkovali jejich busty. A zároveň je dávali za příklad jako vzorné árijce nordického typu. Tato busta je volná kopie středověké busty, která je v jedné německé katedrále. Pokud Vás to přesně zajímá, tak si to najděte na googlu.
Adalbert

Profilový obrázek
kudlak_2007

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2020

#3 22. 11. 2020, 20:59

Děkuji za odpověď.
Kdysi jsme se o Jindřichu I. Ptáčníkovi i jeho potomkovi učili ve škole. Že jim náš Václav platil tribut za mír a to se nelíbilo jeho bratru Boleslavovi I., ten s Otony pak vedl války. Jak tito válečníci vypadali si však nevybavuji, z raných středověkých dějin fotky bohužel nejsou a kresby tehdejších panovníků jsou si dost podobné. O té kopii středověké busty z německé katedrály si vygooglím, zajímá mě to. Z rychlého vyhledávání obrázků na netu bych se klonil k osobě Oty I. Velikého (viz foto - tam už ovšem má korunu...).

Obrázky:

Profilový obrázek
kudlak_2007

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2020

#4 22. 11. 2020, 21:15

A ještě dodatek. Když opominu internetové zdroje, mám doma jedinou publikaci vztahující se k vladařům Svaté říše římské:
Petr ČORNEJ: Panovníci Svaté říše římské. Práh 1994
A tady vyobrazení Oty I. moc nepřipomíná tuto bustu (viz fotka, resp. sken kresby z této publikace...)

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.