Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

Vytvořeno:
20. 9. 2015, 09:55

Zdravím. U tchto písmen CH se vyskytuje u tiskárny TB NBČS obě varianty písmene , takže CH i Ch. Jinak k určení těchto 2 kousku asi tolik. Ta druhá / CHa / by měla být z tiskárny HAAse , ta první pravděpodobně ne. Nejlépe lze toto rozeznat na odstínu papíru. Tiskárna Haase má na líci bankovky velmi jemný přechod do narůžovělé barvy u pravého okraje, což se projevuje i na rubové straně bankovky. U papíru TB NBČS je přechod ostřejší / cca v 3/4 pravého okraje líce a rub je znatelně bez tohoto růžového nádechu a papír je ne rubu jasně bělajší oproti tisku Haase. Takže pravděpodobnost odtranění druhého písmene u Vaší s. CH je velmi pravděpodobné. Snad Vám to pomůže.

gorgot

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2011

Vytvořeno:
20. 9. 2015, 10:08

acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

Vytvořeno:
20. 9. 2015, 12:12

Zdravím. U tchto písmen CH se vyskytuje u tiskárny TB NBČS obě varianty písmene , takže CH i Ch. Jinak k určení těchto 2 kousku asi tolik. Ta druhá / CHa / by měla být z tiskárny HAAse , ta první pravděpodobně ne. Nejlépe lze toto rozeznat na odstínu papíru. Tiskárna Haase má na líci bankovky velmi jemný přechod do narůžovělé barvy u pravého okraje, což se projevuje i na rubové straně bankovky. U papíru TB NBČS je přechod ostřejší / cca v 3/4 pravého okraje líce a rub je znatelně bez tohoto růžového nádechu a papír je ne rubu jasně bělajší oproti tisku Haase. Takže pravděpodobnost odtranění druhého písmene u Vaší s. CH je velmi pravděpodobné. Snad Vám to pomůže.

Ach jo :/ tolik se tu toto téma propíralo /viz i samostatné téma, které odkazoval smith/ a přijde mi, že jsme zase na začátku :/ primárně to lze rozeznat podle typu použitého písma na série! Obě uvedené vankovky sérií CH i CHa jsou podle písma obě z tiskárny Haase. Přípustná by byla možnost, že by to mohla být chemicky upravená série CHa (série Chb se už tiskla v TB NBČ, tj. písmena mají už jiný tvar). Nicméně je zřejmé, že by pak taková manipulovaná bankovka měla písmena posunutá více doleva a nebyla by takto pěkně vycentrovaná uprostřed. Nevidím důvod ji nepovažovat za pravou - chemicky neupravovanou, "jednopísmennou".

Co se týče papíru, tak to je sekundární rozpoznávací znak, rozhodně bych podle něj ale neuzavíral jakékoliv hypotézy!! Sytost obarvení může vykazovat odchylky, taktéž záleží na to, jak a kde byla bankovka uložená a jaké vlivy prostředí na ní mohly za těch 80+ let působit, rovněž by bankovka mohla být vypraná a žehlená ... a v neposlední řadě se tu posuzuje FOTOGRAFIE (!!) - pokud to někdo vyfotí v blbém světle, blbém režimu (= špatná vyváženost bílé) apod., může to pak vypadat jinak než naživo. Kdybych měl posuzovat podle papíru tyto dvě bankovky, pak by byly obě z TB NBČ, protože na fotkách obě vypadají bez narůžovělého okraje

MarcoPolo

Uživatel

Zaregistrován:
18. 4. 2015

Vytvořeno:
20. 9. 2015, 13:12

Děkuji za info pánové🙂 a ještě by mně zajímalo, která varianta CH nebo Ch od ČNB je sběratelsky zajímavější, a jestli je to někde prokazatelně uvedeno, uvítal bych nějakou tabulku.Děkuji moc.

tomi

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2010

Vytvořeno:
20. 9. 2015, 13:17

MarcoPolo

Uživatel

Zaregistrován:
18. 4. 2015

Vytvořeno:
20. 9. 2015, 13:26

Včera mi do restaurace donesl kolega tuto bankovku R-U prý po dědovi, že mi ji věnuje když mu dám 200Kč na kulec. Zaplatil jsem mu a odnes domů, a uložil do sbírky.Potřeboval bych ji od Vás aktuálně pokud možno ocenit.Děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

helichrysum

Uživatel

Zaregistrován:
10. 10. 2010

Vytvořeno:
20. 9. 2015, 13:39

2 Kronen 1917(19)

v tomto stavu cca 150 až 200 Kč

tomi

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2010

Vytvořeno:
20. 9. 2015, 13:40

trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

Vytvořeno:
20. 9. 2015, 13:45

Ach jo :/ tolik se tu toto téma propíralo /viz i samostatné téma, které odkazoval smith/ a přijde mi, že jsme zase na začátku :/ primárně to lze rozeznat podle typu použitého písma na série! Obě uvedené vankovky sérií CH i CHa jsou podle písma obě z tiskárny Haase. Přípustná by byla možnost, že by to mohla být chemicky upravená série CHa (série Chb se už tiskla v TB NBČ, tj. písmena mají už jiný tvar). Nicméně je zřejmé, že by pak taková manipulovaná bankovka měla písmena posunutá více doleva a nebyla by takto pěkně vycentrovaná uprostřed. Nevidím důvod ji nepovažovat za pravou - chemicky neupravovanou, "jednopísmennou". Co se týče papíru, tak to je sekundární rozpoznávací znak, rozhodně bych podle něj ale neuzavíral jakékoliv hypotézy!! Sytost obarvení může vykazovat odchylky, taktéž záleží na to, jak a kde byla bankovka uložená a jaké vlivy prostředí na ní mohly za těch 80+ let působit, rovněž by bankovka mohla být vypraná a žehlená ... a v neposlední řadě se tu posuzuje FOTOGRAFIE (!!) - pokud to někdo vyfotí v blbém světle, blbém režimu (= špatná vyváženost bílé) apod., může to pak vypadat jinak než naživo. Kdybych měl posuzovat podle papíru tyto dvě bankovky, pak by byly obě z TB NBČ, protože na fotkách obě vypadají bez narůžovělého okraje

Vidím, že jsem asi uvedl nepřesné informace, ale pro mě je barva papíru dost významný určující prvek, poněvadž mám taky ve sbírce kousek s odstraněným druhým písmenem. Hlavně proto jsem vedl diskusi touto cestou. A musím se přiznat, že jakákoliv poškození při odstraňování 2 písmenka jsem zatím nenašel. Takže mi pomohl tvar písmen a " odstín " bankovky. Ale musím souhlasit s Acme, že bankovka za své " roky " může být značně vybledlá a pod. Tak se omlouvám za zavádějící poznávací prvky, opravdu bude lepší kontrola " písmen dle tabulky , nicméně zrovna u písmene CH jsou rozdíly minimální.

jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

Vytvořeno:
20. 9. 2015, 13:59

k tomu bych dodal velmi strucne:

• pokud nekdo bude mit dvoupismennou serii koncici -a (jako napr. Fa, Ra, Xa a tak dale) + pismeno male a odstrani, tak jedinym voditkem uz bude pak vycentrovani zbyvajiciho pismene (F, R, X a tak dale).
    Pokud je vucentrovani vice doleva, je to urcite varujici.

Jinak pouziti font i papir je identicky.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.