Tenzor: Zajímavá informace. Mohu se zeptat, od kdy přibližně k takovému zlehčování docházelo? Nedávno jsem na eBayi viděl takový lehký sestercius Alexandra Severa. Vážil jen necelých 12g, což by odpovídalo asu, ale s jeho rubem jsem v chytrých knihách našel jen sestercie. Samozřejmě, je také možné, že šlo o padělek, ale z fotky se zdál být v pořádku.
Odpověď na tuhle otázku není jednoduchá, protože jedna věc jsou extrémní odchylky a druhá věc je průměrná váha.. jinými slovy mince mohly vážit v průměru stejně ale přestalo se tolik dbát na dodržování váhy. K tomu došlo ve větší míře nejpozději už za Hadriána (117-138 ) u měděných mincí (as, semis, quadrans). Za vlády Commoda se tohle začalo projevovat i u sesterciů a později se začala zhoršovat i jakost díky postupné recyklaci. Za Severovců pak začalo docházet i k poklesu průměrné váhy AE mincí, není ale lehké to blíž specifikovat, protože se za nich razilo méně než dříve (nebo se jich aspoň méně dochovalo, možná to má i spojitost s tou recyklací). Každopádně minimálně do začátku vlády Gordiana III (238-244) se najdou i neošizené kousky o stejné váze jako měly sestercie z 1.-2. století.
Přiznám se že ohledně této problematiky toho nemám nastudováno tolik kolik bych chtěl a často vycházím spíš ze svých zkušeností a různých sebraných dat. Pokud mě někdo doplní nebo opraví, budu rád...
dle hmotnosti asi drachma, ale toto nesbírám...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.