Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#1 4. 4. 2021 11:12:25

Prosím pěkně, plně chápu, že je asi obtížné jednoznačně charakterizovat, jak se určuje hodnota dopisu se smíšenou frankaturou, navíc třeba s dalšími aspekty, jako jsou r nalepky, razítka...

Přesto, neexistuje jakýsi návod, třeba v literatuře, jak hodnotit poštovně prošlou obálku s více známkami?

Pokud dám třeba pro příklad tuto obálku , dalo by se třeba říci, že lze odhadnout katalogovou hodnotu této celivstvosti jako odhadem součtem hodnot zde umístěných známek v neupotřebeném stavu?
Tedy známek 172a,173d,215a,
Hodnotu této celivstvosti bych s ohledem na zajímavou úpravu textu a hodnotu známek viděl na MiE 8.

Postupuji alespon mírně správně, nebo úplně špatně?
děkuji za reakce zkušenějších.
Marek

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Profilový obrázek
escartin

Uživatel

Zaregistrován:
20. 2. 2011

#2 1. 10. 2025 9:58:26
Prosím pěkně, plně chápu, že je asi obtížné jednoznačně charakterizovat, jak se určuje hodnota dopisu se smíšenou frankaturou, navíc třeba s dalšími aspekty, jako jsou r nalepky, razítka... Přesto, neexistuje jakýsi návod, třeba v literatuře, jak hodnotit poštovně prošlou obálku s více známkami? Pokud dám třeba pro příklad tuto obálku , dalo by se třeba říci, že lze odhadnout katalogovou hodnotu této celivstvosti jako odhadem součtem hodnot zde umístěných známek v neupotřebeném stavu? ...

Celistvost je na určení ceny opravdu nejtežší ,ale taky nejkrásnější oblastí (ať už spojenou s poštovní historii vesnice, města , kraje , období atd . )

Nebudu se věnovat konkretní celistvosti , protože tuhle zem nesbírám ,ale takový základní návod

1 razítko ( alfou a omegou většiny celistvostí - čitelné lehké razítko dělá základ každé cilistvosti )

2 vzácnost známky

3 typ razítka(jednokruhové , můstkové , nádražní atd. , počet razítek , druh razítka ( vlakové , razítko poštovny atd.)

4 druh celistvosti (jendnoznámková frankatura, , násobná frankatura, kombinovaná frankatura , doporučena, spěšná , dopočučená a spěšná , dobírka atd . )

5 přítisk(např reklamní ) ať už soukromý (firma , jenotlivec ), státní (vetšinou korespondenční lístky )

6 tarifní období ( může mít velký vliv na vzácnost materiálu )

7 kvalita známek ( zoubkování , střih známek - zde zástávám názor ,že střih známek na celistvosti nemusí být tak dogmatický kvalitní jak u samotné známky - jelikož to píše už tu historii samotné celistvosti , nefilatelistický původ (opět jsou vyjímky, kdy se musíme zamýšlet i nad tímto aspektem...např. 10,20,30h hradčany stříhané a probirát to z hlediská lokality , času , střihu , prozkoumat možnou manipulaci UV lampa , lepidlo atd )

a z tohoto všeho určit (adekvatní ) hodnotu celistvosti není vůbec jednoduché

Poslední úpravu provedl(a) escartin v 1. 10. 2025 15:58:01
Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#3 1. 10. 2025 12:36:41

děkuji. bohužel můj dotaz byl v roce 2021, kdy jsem sbíral známky krátce.

i tak děkuji za návod, doporučení znalců neni nikdy dost

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Profilový obrázek
escartin

Uživatel

Zaregistrován:
20. 2. 2011

#4 1. 10. 2025 16:00:12
děkuji. bohužel můj dotaz byl v roce 2021, kdy jsem sbíral známky krátce. i tak děkuji za návod, doporučení znalců neni nikdy dost

Máte pravdu ,ale nenašel jsem zde celkové hodnocení celistvosti a vzhledem k tomu, že jsou to rady začátečníkům, mělo by to zde zaznít .

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.