Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#1 - 12. 7. 2022, 19:31

zatím jsem to nějak neřešil, ale rád bych pochopil, jakým zpusobem přistupovat ke známkám, které filatelisté nalepily na papír a nechaly orazítkovat z ochoty. Je tam skutečné poštovní razítko, ale známka neprošla poštovním koloběhem.
je to tedy ražená známka, nebo méně hodnotná známka. Má cenu ponechat takto i s papírem, nebo lépe odlepit a ve sbírce ji deponovat jako raženou. Výhodou je pěkné razítko, ale...
Opravdu jsem zatím moc nepochopil, filatelii se věnuji poslední roky a ačkoli jsem si pořídil skoro uplnou řadu časopisu filatelie, po nějakém době mě unavilo prohrabávat se tou starodávnou kompozicí filatelie s převahou politologie.

Děkuji Vám za případný názor, radu.
mám asi nejvíce ruzných archů s více známkami čsr, deutche, ale třeba tento kousek papíru estonsko pro ilustraci

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#2 - 13. 7. 2022, 05:51

ještě jedna fotka

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#3 - 13. 7. 2022, 23:15

Nechat to jak to je. Tím se rozhodně nic nepokazí.

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#4 - 14. 7. 2022, 05:42

děkuji
samozřejmě, jsem se touto radou zatím řídil,
ale v případě že potřebuji zasklít, už to je otázka.
Spodní fotografie nejsou známky hodnotné, možná je hodnotnější právě razítko, takže zde bych
rozstříhal s ponecháním celého razítka a zasklil. S trochou pečlivosti to pujde.

Také bych pro posouzení hodnoty takové známky použil stanoviska v našich katalozích, kde třeba celivstvost, kde frankování neodpovídá správné hodnotě, například vylepena celá serie známek pro radost, či užitek adresáta, tak se nebere hodnota podle hodnoty dopisu, ale jen hodnota podle ražených známek.

Takže třeba u horního obrázku, kde mám takto vylepenou celou serii estonských přetisků beru prostě hodnotu ražených známek.

Ještě se dovolím zeptat, na to horním obrázku je H k kroužku. Zde bych dovodil, že jde o vlastnickou značku filatelisty?

děkuji za případné doplnění

Marek

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#5 - 14. 7. 2022, 23:25

To "H" bude vlastnická značka. Znalecké vypadají jinak. Leda by to byla nějaká místní garanční (obchodnická?) značka, ale to by se muselo někde pohledat, jestli to někdo ví.

A nechal bych to vcelku a nestříhal. Jak mám ty pamětní listy FIUME, tak jako celek to je rozhodně zajímavější. Tuplem když na jednom listě je jedna známka s falešným přetiskem. Netvrdím, že to přidá na ceně, ale je to zajímavější. A rozstříhat se to dá vždycky, dát dohromady už nikdy.

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#6 - 15. 7. 2022, 19:16

Děkuji, pro mne to je názor, kterým se budu řídit...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.