Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
2. 3. 2014, 02:12

Po té nekonečné záplavě haraburdí konečně pěkná starožitnost. Jak osvěžující.😃

Ander

Uživatel

Zaregistrován:
11. 3. 2009

Vytvořeno:
2. 3. 2014, 03:02

Opravdu parádní kousek. Jen bych poopravil Maxe. Není to Zeus ale bůh moří Neptun (Poseidon). Ty chybějící vidle - to byl nejspíš trojzubec typický právě pro Neptuna. Navíc trůn ve tvaru mušle, u koní je vidět, že nemají kopyta, ale něco jako ploutve. Ten trubač to bude Triton (syn Neptuna) - nahoře člověk, dole mořská stvůra. Často zobrazován tak, že stehna přecházejí ve dva rybí ocasy. Jeho atributem je točitá škeble na kterou vyluzoval zvuky.
Určit postavy u podstavce bude složitější. Ta ženská postava by mohla být stejná jako na Neptunově fontáně v vídeňském Schönbrunnu z r. 1776. Tam nymfa Thetis zapřísahá Neptuna pro bezpečnou plavbu pro jejího syna Achillea, který vyrazil dobýt Tróju.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Maxmilian

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2011

Vytvořeno:
2. 3. 2014, 09:02

:mrgreen: tak jsem se paradne nasnidal,zapalil si prvni cigarilo a po prvnim
sluku jsem si uvedomil co jsem napsal za blbost,Neptun jak mne uz opravil
Ander to byt mel,Zeus je jeho sef,ze starorecke mytologie znam jen Nike-bohy-
ne viteztvi a Apollon to je ten na ktereho se divam do zrcadla...😁

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
2. 3. 2014, 09:04

Maxmilian napsal/a:

... Apollon to je ten na ktereho se divam do zrcadla.

Omyl, to je Narcis 😉

Maxmilian

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2011

Vytvořeno:
2. 3. 2014, 09:15

:mrgreen:

dochtor

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2014

Vytvořeno:
2. 3. 2014, 10:38

Mať takúto vzácnosť doma, tak svoje doterajšie bezpečnostné opatrenia by som urýchlenie aspoň zdvojnásobil...
Vyzerá to tak, že na prípadnej aukcii by sa strhla poriadna bitka.

Golflc

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2014

Vytvořeno:
2. 3. 2014, 10:48

Páni, ďakujem Vám za ozrejmenie, je ozaj zaujímavé sa dozvedať o predmete, na ktorý sa pozerám v podstate každodenne a beriem to ako samozrejmosť. Ešte tak zistiť tú sošku naľavo a máme kompletku :-) Ander poskytol krásny príklad k identifikácií postáv.
Čo mi Maxmilian poslal ten link na ohodnotenie diela v Rakúsku... Viem, budem možno veľmi opatrný, ale k tomu, aby som sa dostal k vloženiu fotiek, musím vyplniť komplet všetky moje údaje okrem čisla topánok.... Chcel som sa dozvedieť o tomto diele čo najviac anonymne a zadať tam zase nejaké vymyslené údaje sa mi nezdá košer. Ale budem rád, keď každý z Vás pridá nejaké svoje postrehy, veď fóra tohto typu sú aj o tom, nie len o tom, zbaviť sa niečoho ako na bazárovom trhu. Veď tieto výtvory majú v podstate ako keby svoju dušu a históriu zapracovanú do diela. Ešte raz dík :-)

Golflc

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2014

Vytvořeno:
2. 3. 2014, 10:50

Mať takúto vzácnosť doma, tak svoje doterajšie bezpečnostné opatrenia by som urýchlenie aspoň zdvojnásobil... Vyzerá to tak, že na prípadnej aukcii by sa strhla poriadna bitka.

A toto je jeden z dôvodov, prečo o sebe nechcem povedať viac😋

Golflc

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2014

Vytvořeno:
2. 3. 2014, 10:51

Aj keď vôbec si neviem predstaviť hodnotu tohto predmetu....

Maxmilian

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2011

Vytvořeno:
2. 3. 2014, 11:03

nas zajimaji jenom Vase hodiny😁 ale dejte nam vedet jak ten odhad dopadl,prosim.
Auktionata ma sidlo v Nemecku-Berline.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.