Zaregistrován
12. 2. 2013
Korunko... je to šesterečný... a je to s největší pravděpodobností beryl. Marocké beryly nejsou až tak známé, protože nejsou úplně estetické, nicméně i u nás v ČR se ti může něco takovýho podařit najít. Chce to jen vytrvat a navštěvovat lokality, kde se beryl, ať už v jakýchkoliv varietách, vyskytuje.
Doporučuji podívat na netu na fotky berylů (akvamarínů, smaragdů, heliodorů,...) z Ukrajiny (Volyň), Ruska (Šerlova Gora, Malyševo,...), Rakouska (Habachtal), Pákistánu (mraky lokalit s údolím Shigar v čele), Kolumbie (Muzo),... je toho spousta, ale tyhle kameny opravdu stojí za to...
Zaregistrován
23. 10. 2006
Korunka ako správna baba nám to napíše sama.😉
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Zaregistrován
28. 6. 2008
Ano, je to přesně tak, je to beryl.
V "drahokamových" odrůdách se pozná dobře, ale tento "obecný" beryl je velice snadno zaměnitelný s křemenem, hlavně pokud se najde omletý. Ten rozpoznat je nesmírně složité (něco jiného je jej hledat na lokalitách, kde se očekává jeho výskyt, nesmírně složité je rozpoznat jej v náplavech). U nás se tuším nalézají na Písecku a pod.
Snad si jej nakoukám a poznám 😉
Zaregistrován
12. 2. 2013
I obecný beryl se pozná celkem dobře (pokud to není jen drobný krystal koukající z podložky křemene (nebo něčeho jiného) jen malinko nebo "neviditelně". V náplavech by ho snad asi ani nikdo nehledal (pokud by nebyl nalezen jako vedlejší produkt hledání) pro jeho relativně nízkou hodnotu. Chce to nakoukat a jakmile najdete první už to půjde samo!
Zaregistrován
28. 6. 2008
..no, právě že já ano a mám obavu, že jsem jeden zajímavý vzorek zahodila s tím, že je to křemen 😞 Ale přiznám se, že jsem jej nevyhledávala úmyslně, ale dělala průzkum, co se v náplavech najde, .. Omletý je barevností i tvarem bohužel velmi podobný křemeni 😞 Do sbírky by to určitě chtělo nějaký zajímavější vzorek s krystalickými plochami, nejlépe zarostlý v matečné hornině. Často chodím do přírody a je škoda, pokud takovéto věci člověk přejde jen z neznalosti..😕 Příště si dám větší pozor 😃
Zaregistrován
1. 6. 2010
tutok totok sa mi luuubi moc
zdroj: http://www.mineral-blaha.com/chalkantit-velky-20-cm/?PHPSESSID=ead88e72812bf54cfca51ee89b9b0e44
Obrázky:
joeolahfamily@azet.sk
Zaregistrován
23. 10. 2006
Zaregistrován
1. 6. 2010
Zaregistrován
23. 10. 2006
Farbivo je možno prírodné.😃
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Zaregistrován
1. 6. 2010
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.