Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#1351 4. 2. 2019, 13:30

jezevec ; úpravy kameňov je niekoľko spôsobov .
najkorektnejšia a najmenej znižujúca cenu drahého kameňa je klasická tepelná úprava .
Všetky ostatné :chemické , vyplňovanie sklom , radiačné úpravy , difúzne atď. prudko znižujú cenu , najlepší v pozmeňovaní sú aziati a pokiaľ nemáš technológiu na okamžité skontrolovanie , pre kupujúceho sú to fatálne následky.

Najlepšia obrana pred problémom je poznať zdroj , potom ešte je dobré vlastniť kvalitnejšie kontrolne gemologické naradie.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#1352 4. 2. 2019, 14:17

Dúfam napísal som to čiastočne zrozumiteľne.

Profilový obrázek
jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

#1353 4. 2. 2019, 14:19

No to já vím, ale jde mi konkrétně o ten žlutej topaz, barva je někdy fakt až jako citron a je jich teď všude plno ;-) Asi to bude tepelná úprava, jako s brazilskejma "citrínama"... jeden ten topaz jsem teď brousil a je to i podobně křehký jako přepečenej "citrín" :-) Jenom mě zajímalo, jestli o tom někdo nevíte něco víc...

jezevec74@gmail.com

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#1354 4. 2. 2019, 14:51

Použitá aj chémia.

Profilový obrázek
mifell

Uživatel

Zaregistrován:
6. 2. 2012

#1355 4. 2. 2019, 15:54
No to já vím, ale jde mi konkrétně o ten žlutej topaz, barva je někdy fakt až jako citron a je jich teď všude plno ;-) Asi to bude tepelná úprava, jako s brazilskejma "citrínama"... jeden ten topaz jsem teď brousil a je to i podobně křehký jako přepečenej "citrín" :-) Jenom mě zajímalo, jestli o tom někdo nevíte něco víc...

Napred tepelna uprava s pouzitim chemie a pak radiace🙂 v Thajsku je spousta barev 😉 za poslednich par let hrozny skok 🙄

mifell@atlas.cz

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#1356 4. 2. 2019, 17:44

Presne ako píše mifell , veľa pozmeňovania , preto pokiaľ chcem mať 100% prírodné prípadne maximálne len tepelne upravené drahé kamene ktoré mňa zaujímajú musel som začať opracúvať sám ...

Profilový obrázek
jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

#1357 4. 2. 2019, 21:07
Napred tepelna uprava s pouzitim chemie a pak radiace🙂 v Thajsku je spousta barev 😉 za poslednich par let hrozny skok 🙄

ale fuj 😲 🙄 To jako fakt až takhle? Ten kámen zas tak dramaticky nevypadal, jenom je tak blbě žlutej 😆
Ty modrý topazy údajně můžou nějakou dobu po úpravě být slabě radioaktivní, tak jsem schválně ten svůj žlutej změřil dozimetrem a nic, ani ťuk 😉 Mám na mysli třeba tohle, fakt to je tak moc upravovaný? https://www.etsy.com/listing/639358742/new-year-offer-20325-ct-certified?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=lemon topaz&ref=sr_gallery-1-37&pro=1&frs=1

jezevec74@gmail.com

Profilový obrázek
dady

Uživatel

Zaregistrován:
2. 8. 2014

#1358 5. 2. 2019, 08:31

To by som ani nekupoval a keď máš nejaký doma vyskúšaj ponoriť do vody podľa mňa pustí farbu

dady2@centrum.sk

Profilový obrázek
jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

#1359 5. 2. 2019, 08:59

Tak to zas ne, takhle barvený to rozhodně není 😉 Brousil jsem ho i řezal, pod vodou byl a barvu nepouštěl 😆 A má úplně perfektní brilanci, to by napuštěnej vodovkama neměl 😃 Podle mě to bude fakt jenom pálený, maximálně nějak doupravený tou radiací, jako třeba ty blbý brazility nebo jak tomu říkaj... Jak říkám, chová se to jako pálenej ametyst, má to tvrdost topazu, čili to asi topaz bude... jenom je nějak připečenej do žluta 😉

jezevec74@gmail.com

Profilový obrázek
kpt

Uživatel

Zaregistrován:
9. 7. 2013

#1360 5. 2. 2019, 17:05
Tak to zas ne, takhle barvený to rozhodně není 😉 Brousil jsem ho i řezal, pod vodou byl a barvu nepouštěl 😆 A má úplně perfektní brilanci, to by napuštěnej vodovkama neměl 😃 Podle mě to bude fakt jenom pálený, maximálně nějak doupravený tou radiací, jako třeba ty blbý brazility nebo jak tomu říkaj... Jak říkám, chová se to jako pálenej ametyst, má to tvrdost topazu, čili to asi topaz bude... jenom je nějak připečenej do žluta 😉

Ahoj jezevec,

a co dokonalá štěpnost topazu?, má ji ten materiál označovaný jako "lemon topaz"?, co jeho měrná hmotnost - odpovídá topazu (3,6 g/cm3) ??

S pozdravem kpt.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.