nuž citrínov je spústa odtienov,tento odtien je tzv. "koňak" ale niekto ich uvádza aj ako citrín v topázovej farbe. proti svetlu je farba špinavo žltá,ale vdaka výbrusu je farba krásne do oranžova a surový kamen mal tiež hnedasto oranžovú farbu
Doplním svoju včerajšiu poznámku ;
Disperzia ; lámanie bieleho slnečného svetla do dúhových farieb spektra pri prechode drahým kameňom . (moja myšlienka jedným slovom (disperzia ) bola , že kameň má výbornú a rovnomernú farbu ...
Brilancia použitie významu slova ; = briliantový brus , ideálny brus s matematicky spočítanými proporciami , ktorý bol navrhnutý tak , aby čo najlepšie využil brilanciu a disperziu kameňa...
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
OK, dík za odpověď, hezká práce, hezký kámen.
kpt.
Valuation date: 21 Apr 2018
Value chart for Citrine. Data valid till: 05 May 2018
Values in USD per carat; ref. clarity = VVS, ref. cut = Excellent
Color Color Description; Occurrence 1 ct. 3 ct. 5 ct. 10 ct. 30 ct.
036 - medium dark Orange; strong 036 - medium dark Orange; strong
Alternative name, occurrence category: Common 5.19 5.34 5.48 5.84 7.28
034 - medium Orange; strong 034 - medium Orange; strong
Alternative name, occurrence category: Common 18.89 19.42 19.94 21.25 26.50
040 - medium orangey Yellow; strong 040 - medium orangey Yellow; strong
Alternative name, occurrence category: Common 13.77 14.15 14.53 15.49 19.31
Tvoj by som klasifikoval kategoria 034.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
bol som zvedavý na cenu práce - ďakujem za odpoveď😉
Citríny mám ráda (já vlastně asi všechny šutry :-)) ), hlavně ty naše, i když jsou většinou světloučké, jako šampaňské...
U těchto dovezených člověk nemá jistotu, jestli nejsou upravované a nebo to nejsou původem ametysty po nějaké tepelné úpravě. (netuším, jak to poznat :-( )Pokud je ten nahoře přírodní, tak je to super barva. Viděla jsem i pěkné ukázky z Afriky.
caco - prosím Tě (nebo někdo tady), kde se dá sehnat tmel, se kterým uchycuješ kamínky při broušení...
... občas brousím drahé opály, které ale držím v prstech a sem tam mi nějaký někam ulítne... prostě vyklouzne...
Můžete mi prosím poradit, kde k tomuhle seženu pomůcky? (mail mám když klikneš na můj nick)
Děkuji
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.