Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Tomos - originál habánska keramika trhá rekordy našich najdrahších starožitností, stačí mrknúť aukčné siene. Cechová džbány kľudne aj 300 tisíc Kč. Ja sa vytešujem z jedného džbánu, pán Pajer ho po detailných fotografiách glazúry aj dna určil do 2. polovice 17. storočia a mňa stál 7 Eur.

Samozřejmě, že pokud by byly staré, tak mi jde o prodej za co nejvyšší částku, protože to nesbírám a je to mimo můj zájem. Za utržené peníze bych si koupil něco, co se mi hodí víc a je to logické ne ? Vy jste tedy perfektně dešifroval text od Tomose a dokonce v tom textu vidíte i roky výroby, což je nesmysl , protože ty talíře mám fakt minimálně 20 let, klobouk dolů před vámi. Jinak novodobá Modra byla většinou značena, tak že se dala identifikovat (prošel jsem gooogle)... mé talíře jsou značeny jinak, než normální Modra a na to upozorníl Grofik a dle toho, co jsem viděl na Goo , tak je to tak. Ale fakt tomu nerozumím, takže jsem se třeba blbě díval. Nikdo vás nechce buzerovat, tak to taky nedělejte třeba Grofikovi... mě to taky jako buzerace připadalo.

lachman to je v pohode, ide oto že rok je ťažko určiť, podľa tej značky X sa nedá určiť kto to robil, aký majster, ale tanier by mal byť s Modranských závodov, lebo všetci vyučený majstri malovali rovnako, ten štýl čo aj ty máš robili aj naši majstri čo bola Siladicka keramika, ešte sa mi má ktomu vyjadriť.
dargor to je fajín niekedy má človek šťastie že objaví aj niečo pekné a zaujímavé s toho staršieho obdobia, ja zase niekedy kupujem podľa intuície, človek nevie všetko, furt sa aj já učím a vo tom to je tá prax.....

Ja len podotknem, myslím, že chápem o čo ide pánovi Packa. Repliky napríklad habánskej keramiky robí u nás trebárs Modra, v Čechách Tupesy. Tieto predmety sú ale značené a tak to nemôžme brať ako falzá, sú to len repliky podľa historickej predlohy. Otázka znela skôr tak, že či ste sa konkrétne stretli s falzom našej (slovenskej, českej) keramiky od Poliakov. To by mohlo viacerých zberateľov zaujímať táto otázka.

Teď ti dokonale rozumím. Prosím tě jen bych potřeboval zjistit rok zhruba. Jde mi o to, aby kolega nad námi v diskuzi nemohl zpochybnit ten fakt, že ty talíře mám 20 let. Já nejsem lhář ...

Teď ten dotaz Packy chápu, to je jiná, ale kdyby to napsal jako ty , tak by nedošlo k nedorozumění. Ten jeho dotaz vyzněl, tak nějak divně.

packa napsal/a:
Lachtane - pokud nevidíte otazník, tak už vám nemám co dodat.
Tak se omlouvám, ale jeden otazník se lehce přehlédne v tom textu. Abychom předešli dalším nedorozuměním, tak to radši vypišme slovy pokud možno, protože já si fakt poctivě četl znovu ten text od Tomose a říkám si... ty vole, tak jsem kokot, že ty roky v tom textu nikde nevidím 😃

Packo ten otazník na konci je prostě k ničemu. Stačilo napsat třeba místo otazníku .. dle Tomose to může být výroba třeba kolem roku plus mínus 2000 a to bych už vzal, protože před rokem 2000 jsem to koupil. A klidně to mohlo být tehdy nové, když jsem to od té babičky kupoval a taky mi to tak tehdy připadalo, i když tedy co si vzpomínám to bylo zažloutlé a já to umýval. To je jedno, ale jak má někdo zjišťovat co se skrývá za vaším otazníkem ? Mě to připadalo, že si myslíte, že lžu o těch 20ti letech co to mám. Pokud to chlapsky nevezmete, tak je mi to líto.

lachtan, ja ty verím v pohode, a druhá vec je že ved , Ceši sem chodili na výlety ako aj Slováci do Ciech a každý si už kúpil nejaký suvenír s tých období.....
dargor, poznám dokonca jedného umeleckého sochára čo robí repliky , trebárs starých majstrov, sochy,a iné veci, a ked použije a vie tú starú receptúru spracovať tak aj znalec má veľký problém určiť s akého obdobia to je atd....

Jasně, že to tak může být a je to nová věc a já se k tomu taky spíš přikláním a nezpochybňuji to. Protože jak už jsem říkal kdysi tady na foru, že věci starožitného charakteru, kterým nerozumím, tak posuzuji i svým vnitřním zrakem. A tedy , jako staré mi tehdy nepřipadaly a jen Grofik mne trošku zviklal v mém názoru. Grofiku prosím tě pořád si jsi jistý, že to jsou taniere před rokem 1900 ? Jako vúbec o tom nepochybuješ a nepřipustíš možnost, že to je věc stáří cca 20ti let ? Víš já si taky myslím, že to je novocián upřímně...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.