Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
AdamekPOS

Uživatel

Zaregistrován:
29. 6. 2017

#11 27. 11. 2022, 12:47

Mají spoustu padělků, ale nejsou horší než ostatní aukční síně. To je můj názor. Uvedu konkrétní příklad:

Zde aukční síň OVA správně posoudila, že obraz maloval Václav Hlavsa:

https://obrazyvaukci.cz/polozka/vaclav--chalupa-2537

Oproti tomu stejný obraz se později objevil v Galerii DOLMEN prezentovaný jako Oldřich Hlavsa a posouzený PhDr. Zachařem:

https://livebid.cz/auction/dolmen_43/detail/5

OVA mají hodně padělků, ale podle mě nejsou horší než třeba Zbraslav, Dolmen, Pictura nebo Platýz. Můj názor.

Profilový obrázek
hicsuntleones001

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2012

#12 27. 11. 2022, 13:02

Přečtěte si moje knihy - v procentu prodávaných padělků suverénně vedou obrazyvaukci, na druhém místě Platýz a pak s odstupem daleko za nimi Zbraslav atd. Uvedl jsem příklady - s odkazy , zdůvodněním, atd.
Se všemi se znám osobně desítky let, někdy to uvádím i nerad, protože v většinou z nich jsem dobře vždy vycházel a to se pak těžko píše. Ale je to snaha o nápravu trhu zde - ryzí donkichotství.
Stejně tak jsem popsal Zachařovy podvody (o tom by se dala napsat tlustá kniha) - a to jsem si dával pozor, abych uvedl jen naprosto jasné a doložené podvody. A jmenoval jsem i ostatní podvodníky, i když jsou počtu křivých posudků o několik parníků za Zachařem - profesoři Dvořák, Vlček, Zemina, Mžyková atd.

Profilový obrázek
hicsuntleones001

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2012

#13 27. 11. 2022, 13:05

A ještě doplním - s Jakubcem jsem se setkal poprvé asi před 40 lety, kupoval jsem od něj něco na inzerát a hned mne podvedl. Prodal mně úplně novou věc, byl jsem naivní a důvěřivý a znalostí jsem také ještě neměl dost.

Profilový obrázek
AdamekPOS

Uživatel

Zaregistrován:
29. 6. 2017

#14 27. 11. 2022, 13:34

Já osobně mám na aukční síně podezření, že podvádějí co se týče nastavených limitů. Uvedu příklad. Opakovaně se mi stalo, že jsem z technických důvodů nemohl dražit obraz (například v době konání aukce jsem musel být v práci nebo jsem věděl, že nebudu mít možnost se připojit k internetu) a tak jsem si dopředu nastavil limit. Například se mi líbí nějaký obraz a dopředu si stanovím částku, kterou jsem ochoten maximálně zaplatit (třeba za obraz jsem ochoten dát maximálně 30 tisíc a tak nastavím 25 tisíc limit, protože s provizí 20% je to 30 tisíc) a opakovaně se stalo, že někdo přihazoval přesně do mého limitu. Náhoda? Když jsem volal do aukčních síní tak na mojí přímo položeno otázku odpověděli a přiznali, že oni ten limit vidí. Ale prý by se nedovolili přihazovat. Otázka zda jim věřit či nikoliv.

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#15 27. 11. 2022, 14:12

AdamekPOS: Ajaj, drahé poučení, to je naprosto samozřejmé, že to dělají. Nikdy nemůžete limitovat. Draží se vždy až v posledních sekundách. Nikdy nedávat loty do sledovaných apod. Naprostý nezájem až do posledních sekund. Ale oni mají i lidi, kteří uměle přihazují i přímo při aukci.
hicsuntleones001: Díky, že to píšete a zaznamenáváte ty případy. Je to skutečně džungle. Aktuálně mě zajímá, jestli to livebid zlepší, nebo jestli i tam funguje umělé přihazování ze strany aukčníků.

Profilový obrázek
hicsuntleones001

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2012

#16 27. 11. 2022, 14:14

Máte pravdu, část těchto praktik popisuji v Artbedekrech. Ve většině aukčních síní po internetu
jsou manipulace s limity běžné, záleží jen na tom co fyzicky stihnou. Pokud končí více položek v krátké době a mají nastavené limity jen pár minut, je to vše narychlo. Dalo by se to prokázat podle historie příhozů, ale znamenalo by to prověřovat stovky či tisíce položek a porovnávat čísla dražitelů. Aukční síně mají bílé koně, čísla osob registrovaných jako dražitelé, kterými přihazují.

Profilový obrázek
hicsuntleones001

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2012

#17 27. 11. 2022, 14:18

nataradza: Pravděpodobně je to podobné i u livebidu, ale to jsem nezjišťoval, soustředil jsem se vždy především na posudky a falza.

Profilový obrázek
floodland

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2012

#18 27. 11. 2022, 14:56

Se znalci je to těžké. Když jsem nejmenované paní jasně doložil, že obraz v monografii opravdu nemohl malovat Ullik, tak mi na to řekla, že zesnulý pan profesor jako autora určil Ullika, takže to tak prostě necháme. A bylo. Kapři si rybník nevypustí.

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#19 27. 11. 2022, 15:22

Kabát znalce, ale co když doopravdy hlavně velký obchodník?

Profilový obrázek
PetrPal

Uživatel

Zaregistrován:
9. 9. 2015

#20 27. 11. 2022, 17:05
Já osobně mám na aukční síně podezření, že podvádějí co se týče nastavených limitů. Uvedu příklad. Opakovaně se mi stalo, že jsem z technických důvodů nemohl dražit obraz (například v době konání aukce jsem musel být v práci nebo jsem věděl, že nebudu mít možnost se připojit k internetu) a tak jsem si dopředu nastavil limit. Například se mi líbí nějaký obraz a dopředu si stanovím částku, kterou jsem ochoten maximálně zaplatit (třeba za obraz jsem ochoten dát maximálně 30 tisíc a tak nastavím 25 tisíc limit, protože s provizí 20% je to 30 tisíc) a opakovaně se stalo, že někdo přihazoval přesně do mého limitu. Náhoda? Když jsem volal do aukčních síní tak na mojí přímo položeno otázku odpověděli a přiznali, že oni ten limit vidí. Ale prý by se nedovolili přihazovat. Otázka zda jim věřit či nikoliv.

Přesně tak to je. Mají přístup k Vašemu limitu a pak do něj uměle vyšponují cenu.

Také se mi to stalo.

Šroubují takto ceny hlavně svých známých, kteří jim pravidelně dodávají.
Pokud tam přijde někdo s obrazem z ulice - takový člověk je nezajímá, tak to nechají někomu vyhrát třeba za vyvolávačku.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.