Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

#1 26. 11. 2022, 00:42

Aukce –Kodl
Konečně jsem se byl podívat na předaukční výstavu v galerii Kodl a mám dojem , že úplně nerozumím cenám umění .
Jan Zrzavý-Roucho sv.Veroniky –raná, vzácná a rozhodně milá věc ,rok 1915 ,limit teprve dnes 150 000. Podobných , raných věcí může trh v budoucnu nabídnout možná dvacet , možná třicet , ale o moc víc asi už ne. U jeho lodiček , kterých vytvořil pravděpodobně stovky kusů a které jsou pro něho tak charakteristické není problém i u malých rozměrů 300 , 400 a dokonce v předminulé aukci více jak 800 000 korun…
Ludvík Kuba dvě nádherné a charakteristické věci-zatím bez limitu
Josef Šíma –parník na Seině-1921 milá , ale nepříliš velká věc , ze série raných prací , kdy se tak trochu hledal /další obdobné věci, pravděpodobně ze stejné série se nachází ve sbírkách Moravské galerie/ –dnešní limit 800 000.Další Josef Šíma – Krajina -1932-dosti velký rozměr -vrcholné období ,větší a zdařilejší práce snad ani nebyla vystavena v roce 2019 v NG na výstavě Cesta k vysoké hře – zatím limit 220 000.
A ještě pár dalších …ale třeba mě v nakonec v „dobrém“ překvapí konečné ceny .- ))
Sám pro sebe bych si asi vybral Sopka a jeho Mističky .Hodily by se mi k věcem , které od něj mám ,akorát tu cenu , která není zdaleka konečná, tu bych už asi neskousl. Nicméně všem , kteří zde ještě nebyli a vyšetří si čas stojí určitě zato se naposled v sobotu na výstavu zajít podívat .Ony totiž ty obrazy vypadají přeci jenom jinak ve skutečnosti , než v knihách , na internetu nebo v reprodukcích .A ten malý rozdíl je mnohdy to , o čem se tady diskutuje… P.S. S galerií Kodl nemám nic společného , akorát je jedna z nemnoha , která se mi celkem líbí :- ))

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#2 26. 11. 2022, 10:49

Kodl je jednička mezi profesionály. Odborně i cenově. Když zde nemůžu nakupovat, můžu se alespoň přiučit.

Profilový obrázek
Artman

Uživatel

Zaregistrován:
20. 3. 2011

#3 26. 11. 2022, 11:07

Jednička je silné slovo, ale patří k těm lepším.

Profilový obrázek
floodland

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2012

#4 26. 11. 2022, 16:23

Nikdo nebude mít lepší procenta prodejnosti. To se blíží 100%

Profilový obrázek
AdamekPOS

Uživatel

Zaregistrován:
29. 6. 2017

#5 26. 11. 2022, 18:33

Obrazyvaukci.cz mají obrovské procento prodejnosti. Sice můžete namítnout, že tam je spousta padělků, ale na druhou stranu mají směšně nízké vyvolávací ceny, takže se prodá úplně všechno.

Profilový obrázek
Jenis

Uživatel

Zaregistrován:
2. 9. 2017

#6 27. 11. 2022, 09:04

Srovnávat Obrazy v aukci s galerií Kodl je dost mimo. Byl jste do galerie Kodl někdy podívat?

Profilový obrázek
hicsuntleones001

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2012

#7 27. 11. 2022, 11:05

Na téma falzifikátů bych doporučil diskutujícím (kteří moje knihy nečetli) - ARTBEDEKR a ARTBEDEKR2.
Popsal jsem desítky případů podvodů Jakubcovy aukční síně obrazyvaukci a mnoho křivých posudků dr. Zachaře.
Oba ve své kategorii jsou jedničkami mezi podvodníky v ČR.
Jediným výsledkem byly snad stovky nadšených ohlasů od čtenářů, a k tomu jsem byl nucen odejít z asociace starožitníků a účasti na veletrzích, a Zachař byl jmenován do znalecké komise AS.
A ještě k argumentaci prodejností v aukcích - mnoho prodaných obrazů u Jakubce se objeví v prodeji s odstupem času znovu, patrně nebyly prodány, cena uměle vyhnaná nahoru a po roce to zkoušejí znova.
Typicky jsem to popsal u European Arts - věnoval jsem tomu tématu kapitolku, kde dokumentuji tentýž obraz během dvou let prodávaný čtyřikrát, vždy prodaný za 250 - 600 - 380 - 450 tisíc atd. Týká se to řady obrazů od Bartoňka,. Chittussiho a jiných.
Dalo by se k tomu psát více, ale nemá to smysl - např. obraz údajně od Chittussiho jsem v knize doikumentoval podrobně. Jedná se o práci Karla Liebschera, přesignovanou na Chittussiho, publikovanou ve Zlaté Praze před 130 lety s označením Liebscher, poté vystavenou 2015 v Praze na Hradě s posudkem Prahla, kurátor Zachař. Dále navíc s posudkem Zachaře prodanou asi před 2 roky za milion v aukci RK Hradec Králové, nyní snad v majetku Kooperativy, t. č. vystaveno v galerii Kooperativy v Praze a tento týden k obrazům měl Zachař komentovanou prohlídku!!
Asi nemá smysl zde pokračovat.

Profilový obrázek
AdamekPOS

Uživatel

Zaregistrován:
29. 6. 2017

#8 27. 11. 2022, 11:47

Já osobně mám s OVA dobrou zkušenost. Naposledy jsem řešil problém a pan Jakubec se k tomu postavil čelem. Dražil jsem u nich obraz a zjistil jsem, že někdo začmáral lihovým fixem signaturu a obraz znehodnotil. Byl zavolán restaurátor pan Martin Martan (o kterém jsem se později dozvěděl, že je špička ve svém oboru) a celý obraz vyčistil a nalakoval. Vše zaplatila aukční síň (samozřejmě je to jejich chyba že dovolili, aby někdo obraz počmáral). Proto doporučuji vždy obraz vybalit a před zaplacením zkontrolovat.

https://obrazyvaukci.cz/polozka/oldrich-hlavsa_predjari-za-vsi-77359

Profilový obrázek
AdamekPOS

Uživatel

Zaregistrován:
29. 6. 2017

#9 27. 11. 2022, 11:50

Co mě ale překvapilo bylo to, že je něco takového možné. Nikdo ty obrazy nehlídá a někdo si tam nakráčel s fixem a obraz počmáral....

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
hicsuntleones001

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2012

#10 27. 11. 2022, 12:29

napsal/a:

AdamekPOS napsal/a:

Já osobně mám s OVA dobrou zkušenost. Naposledy jsem řešil problém a pan Jakubec se k tomu postavil čelem. Dražil jsem u nich obraz a zjistil jsem, že někdo začmáral lihovým fixem signaturu a obraz znehodnotil. Byl zavolán restaurátor pan Martin Martan (o kterém jsem se později dozvěděl, že je špička ve svém oboru) a celý obraz vyčistil a nalakoval. Vše zaplatila aukční síň (samozřejmě je to jejich chyba že dovolili, aby někdo obraz počmáral). Proto doporučuji vždy obraz vybalit a před zaplacením zkontrolovat.

https://obrazyvaukci.cz/polozka/oldrich-hlavsa_predjari-za-vsi-77359

Neberu Vám dobrou zkušenost. Nikde jsem také netvrdil, že vše co prodávají je falzum! Princip je takový - prodáme deset padělků, v pěti případech budou reklamace, omluvíme se a vrátíme peníze. Pět zbývalých kupujících věří svému obrazu, nereklamují a to je profit aukční síně! Všichni jsou spokojeni.
Ale procento padělků v prodeji mají veliké, opakovaně jsem je upozornil na jednotlivé prodávané nesmysly, Jakubec slušně poděkoval a nic se nestalo! Prodávali to dál.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.