Zaregistrován
21. 12. 2008
Pridám ďalšie dva nové prírastky do zbierky.
20 grajciar 1808 B sa mi vyhýbal v obstojnom stave a 20 grajciar 1815 B sa mi vyhýbal celkovo dlhšie, ale stav ujde tiež.
PS: krabičku NGC som ešte nerozbil 😁 😁
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Zaregistrován
21. 12. 2008
sigur napsal/a:
Ak potrebuješ pomôcť, rád sa zastavím. 😃
Vnútorne s tým stále bojujem, ale asi to vidím tak, že si zoženiem ďalší kus 1804 B a budem mať dva. Jeden v albume a jeden len tak hodený v poličke lebo tá krabička sa nedá dať do albumu😃
Zaregistrován
21. 12. 2017
Kto nemá jasno, či krabička áno alebo nie, tak si treba odpovedať na jednoduchú otázku - má krabička pre mincu nejaký pozitívny prínos z pohľadu numizmatika? Ja vidím len negatíva - nevidím hranu, neviem spraviť metrológiu, neviem mincu ani riadne detailne preskúmať a nafotiť... a ani nemôžem mať potešenie ju zobrať do ruky. Jediné pozitíva môže mať z pohľadu investora a obchodníka. Tak si stačí rozhodnúť, kým chcem byť.
Zaregistrován
4. 7. 2016
Já krabičky zase tak negativně nevidím. Je opravdu nutné u strojově ražené mince (která navíc není nějak vzácná) zkoumat metrologii? Je to sbírkový předmět, který sběratele potěší. A metrologie, chemická analýza ... se dá dělat na volných mincích.
Zaregistrován
9. 12. 2018
Krabičkám rozumím u bižuterie, ale u sběratelských mincí určitě ne.
Zaregistrován
21. 12. 2017
Pre mňa otázka nestojí tak, či mi tá krabička nevadí, ale či má nejaký význam, keď už ma vo viacerých ohľadoch obmedzuje a navyše pekný historický artefakt uzavrie v plaste. Strojovo sú u nás mince razené od konca 16. storočia (v Čechách od začiatku 17. stor.) a napriek tomu tam je (minimálne do doby prstencového lisu) stále čo pozorovať. Ak je to ale len zbierkový predmet do počtu, ktorý poteší zberateľa, aby si mohol odškrtnúť mincu v katalógu, tak je to jedno.
Zaregistrován
4. 7. 2016
Každá mince je většinu času někde zavřená (krabička, obálka, skříň, trezor). Jedním z důvodů uzavření je ochrana . U těch krabiček by se ta ochrana dala ještě vylepšit argonem.
Zde na fóru jsem četl 2 odlišné názory na uložení. 1. mince na platu a občas otočit aby se rovnoměrně vyvíjela patina. 2. změna barvy je nežádoucí (dokonce nepřípustná). A mince se se hodnotí, oceňují, sbírají podle barvy patiny - třeba měď.
Zaregistrován
21. 12. 2017
Nič proti ochrane mincí v nejakom obale podľa uváženia majiteľa, z toho ale nevyplýva potreba uzavrieť ju do neotvárateľného obalu. Držať ju v inertnej atmosfére z obavy zo vzniku prirodzenej, ušľachtilej patiny je už asi moc. Ja si skrátka nedokážem tak vychutnať čokoládu, keď je zabalená v celofáne😃
Zaregistrován
4. 7. 2016
Já taky ne. Ale jak jsem psal, jsou i jiné názory.
Další důvod pro krabičku je ta certifikace. Životnost mince a krabičky je delší než život člověka. Odejde člověk, odejdou znalosti.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.