Zaregistrován
24. 3. 2010
Mám napríklad inkusnú chyborazbu budínskeho denára alebo tiež inkus Ľudovítovho denára, ktorý je známy snáď v piatich kusoch. Ťažko povedať aká je relatívna vzácnosť v porovnaní s takouto 5 korunou? Ťažko povedať, dokiaľ to neprejde ideálnym spôsobom predaja.
Zaregistrován
24. 3. 2010
sigur napsal/a:
...inkusnú chyborazbu...
Mimochodom, toto je familiárne pomenovanie jedného typu výrobného nepodarku (zmetku)...je tak, Oliver? 😉
Zaregistrován
15. 7. 2007
potiz je, ze se vlastne mnohdy o inkusi vubec nejedna, princip vzniku inkuse a jednostranne razby (spravne dvoustranne) s vyduti je zcela odlisny, jen mi je blby to sem porad psat dokola🙂
Zaregistrován
15. 7. 2007
no a co se tyce razeb Frantiska I./II. tam bylo mimo jine nove popsano a pak na dalsich exemplarich potvrzeno, ze zrejme v nikoliv nevyznamne mire dochazelo k upravam jednotlivych strizku (z dnesniho pohledu snad ponekud nelogickym) drivejsich medenych razeb a jejich premincovani na nove. Rozsah se zda zrejme neni pouze na urovni experimentu, ale rozsahlejsi cinnosti. To mimo jine obnaselo zpetne (zpatecnicke) rozsireni rucni manipulace na ukor mechanizovane cinnosti.
jinak vysokou bezchybnost bych strojove razbe prirkl ne drive nez do druhe poloviny 19. stoleti, na ruzne technicke nedostatky a chyby lze jeste z pocatku 19. stoleti narazit pomerne casto. Jistym prechodem k "dokonalosti" bych rekl je obdobi vlady Ferdinanda V.
Nezapominejme ale na to, ze prace jedince tehdy byla velmi levna (ostatne proctete si informace - dobre podlozene jsou z americkych mincoven - o zpusobu provadeni justyrovani) a jista zvyseni "technicke dokonalosti" bych spise prirkl zvysene manualni vystupni kontrole v mincovne.
Zaregistrován
21. 12. 2017
Oliver, ak to sem nechcete písať stále dokola, tak dajte aspoň odkaz, pretože to by ma zaujímalo, ako niečo takéto mohlo vzniknúť inak ako prerazením inkusu. Myslím, že sa to nebude týkať toho 1/4-grajciara 1816 a 3-grajciara 1800 F, ale rád sa nechám poučiť.
Zaregistrován
17. 9. 2009
Ohľadom inkusu a výdute som našiel celkom zaujímavú publikáciu. (link v príspevku) Riešil som to tu nedávno pozrite prosím príspevok 40 a 42, možno mi pomôžete vyriešiť čo za nepodarok to mám zasa ja🙂
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
15. 7. 2007
Stredo: to je presne pripad, ktery Hana popisuje jako "jednostranne razby minci spravne dvoustrannych". podrobneji se tomu venuje napr. clanek "Jednostranná ražba groše Václava IV. a její souvislost se zhoršující se kvalitou reliéfu pražských grošů"
Zaregistrován
21. 12. 2017
Ak tomu správne rozumiem, tak výdute na tenkých strížkoch sa dajú od inkusu rozlíšiť na prvý pohľad podľa ostrých detailov u inkusu.
Zaregistrován
15. 7. 2007
Valter: uprimne jednoznacne rici, o co se jedna, se mi jen z fotek nechce. tedy brano s rezervou: perute se zdaji byt u trikrejcaru (F) negativne, coz by inkusni razbe snad odpovidat mohlo.
U toho Ccka bych se spis klonil k necemu, co bylo popsano v "Netradiční doklad přeražby kremnického krejcaru z roku 1782" a "Ještě k netradičnímu dokladu přeražby jednokrejcaru".
Zaregistrován
15. 7. 2007
muze to byt kriterium. chce to ale i trochu citu. jinak vydute jsou skoro vsude na stredovekych mincich (casto jsou zamenovany s pojmem "nedorazeno"). inkuse naprosto vyjimecne. doprucuji si precist nejdriv ten clanek, pak bude diskuse ponekud vecnejsi.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.