Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ďakujem, nenašiel som ho tam. 😉
Zaregistrován
3. 7. 2015
mohl by jste dát fota obou stran groše?
Ostatně soudím že EU musí být zničena.
Zaregistrován
24. 3. 2010
Pár detailov (druhé N nie je úplne zreteľné a hlavne teoretický tretí krúžok pod korunou) ešte radšej kuknem pod mikroskopom...
Zaregistrován
28. 6. 2008
... jak tak sleduji toto téma, tak více než před deseti lety jsem měla ve sbírce 3 pražské groše Ferdinanda I.. Po té nějak šly tyto ražby mimo můj zájem a žádný jsem za těch deset let do sbírky nekoupila 😞
Nakonec až letos od listopadu, kdy jsem "díky" karanténě a covidu měla více času sledovat aukce, tak jsem si vše vynahradila.
Konečně jsem si do sbírky pořídila i dva pražské groše nedatované 😉 Mám z nich obrovskou radost, i když jsou stavem nic moc....
1.) typ GRATIA, dle Chvojky avers nejspíš neznámý (pokud jsem jej nepřehlédla), revers pravděpodobně j, nekorunovaný lev, ocas h.
2.) typ GRACIA, Chvoja Av: c1 nebo c4; Rv: c; tři kroužky na konci rubního opisu
Jsou sice dost nedoražené, ale mám radost 😁
Obrázky:
Zaregistrován
7. 10. 2006
Chvojkova typologie PG F1 je obecně na pikaču. U nedatovaných PG se řiď spíše typologií Smělého (Smělý, T. 1996: Nedatované pražské groše Ferdinanda I. Numismatické listy 51, 129–153.).
Zaregistrován
7. 10. 2006
1) Smělý typ VII.c/var. lícních opisů i rozděl. znamének.
2) Smělý asi typ XIII.c/4.
Zaregistrován
7. 10. 2006
1) teď koukám, že by to mohla být i nepopsaná var. typu V.j-k, nevidím tam žádný obrazový rozdíl mezi tím a tou VII.c(?)
Zaregistrován
28. 6. 2008
Moc děkuji za ochotu a pomoc s určením! 😉
Zaregistrován
20. 8. 2007
druhý - ano - to co je vidět odpovídá var. Smělý XIII. c/4
ten první:
je to nepopsaná varianta (resp. kombinace razidel) typu V. dle Smělého
- odpovídá kombinaci razidel líc (V.) h4 a rub (V.) j, k
u kacurem též zvažovaného typu VII. je sice totožný rub, ale líc je Smělým připisován již jinému řezači želez a jsou tam (na líci) užívána jiná rozdělovací znaménka
Zaregistrován
28. 6. 2008
Děkuji za upřesnění :-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.