Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
28. 6. 2008
..proto jsem se ptala, zda to není replika, protože já a vzácné mince, to se trochu odporuje :-))
(supr věc, mít už konečně internet doma. Alespoň si už konečně budu moci nechat určit i další mince 😉 )
Zaregistrován
19. 1. 2008
bez diskuze pravá věc.. echt grošík... vzácná opisová záležitost... velká gratulace a trošička závisti..😁 😁 ...
Zaregistrován
20. 8. 2007
gratulace korunce
tohle vypadá na opravdu vzácnou variantu ročníku 1536
určil bych jej jako
PG Ferdinand I. Kutná hora 1536 Chvojka C15/f K
Chvojka tuto kombinaci lícního a rubního razidla nezná
lícní razidlo v této podobě a s jedním kroužkem za letopočtem uvádí pouze odkazem na literaturu (kroužky či tečky bych i vzhledem k tomu že Chvojka v této variantě uvádí jen odkazem tolik neřešil - případně tak jako dracek - C15 var)
rub s chyboražbou (resp. chybou řezače kolků) GROSI zná jen u jednoho razidla
jak řečeno vzácná varianta groše Ferdinanda I. z r. 1536
Zaregistrován
19. 1. 2008
já jsem v podvečer zakoupil za ukrutných 500 korun také jednu zajímavou chyboražbu... v líci BEMIE .. 😁 .. bohužel stav pouze na vědecké účely.. 😞 😞 😞
http://aukro.cz/item805630213_prazsky_gros_1541_kutna_hora_ferdinand_i.html
Zaregistrován
20. 8. 2007
JJ viděl jsem čitelný je celkem slušně
ta chyboražba se mi zdá být spíše vzniklá při procesu ražby než při výrobě razidla
Zaregistrován
20. 8. 2007
i když teď na druhý pohled si už tolik jistý nejsem
asi je možný obojí původ uvidíš na grošíku in natura
Zaregistrován
6. 11. 2008
je to bohužel dvourázem...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
15. 7. 2007
Slabsim povaham se omlouvam za tohodle mrzacka, ae i tak, je to vyzva, ne?
LIC:
opis: petilista kyticka FERDINANDVS : PRIM . (? - zda se mi, ze je to jen tecka, ne dvojtecka)
rozdelovaci znamenko typ 1 DEI (?) GRACIA : REX : BOEMIE
obraz je hlavne ve tretim kvadrantu poskozen silnym dvojrazem, razidlo si pekne poskocilo... nicmene koruna je evidentne kralovska
RUB:
tady trochu vaham s letopoctem... nejdriv jsem si myslel, ze je to 1534, pak jsem se presvedcil, ze je to 1539 a ted uz zase vic verim 1534...
rozdelovaci znamenko typu 1 GROSSI rozdelovaci znamenko typu 1 PRAGENSES : 1534 (?)
ta ctyrka by musela bejt samozrejme goticka...
ocas lva K, u rozvetveni ocasu neni pochyb o pritomnosti dvou tecek, jazyk je vyrazny prohnuty, koruna patrna...
pokud by to byl rok 1534, nejlepe by me sedelo C7 (ale u toho meho neni krouzek za BOEMIE) a rub a (je tam zbytek dvojtecky z plnych tecek), tedy C7/a
pokud by se jednalo o rok 1539, tak ani u jedne co ma v opisu PRIM neni tecka na konci, nejlip by z toho vyslo T11, ale toto je evidentne typ C🙂, takze nejbliz je C10, rub zase a, tedy C10/a
vic se me libi to prvni urceni, ale uplne to nesedi... co vy na to, jak to vidite?
Obrázky:
Zaregistrován
12. 8. 2006
Do určování se pouštět radši nebudu, ale podle mě je to určitě ročník 1534 ;-)
Zaregistrován
28. 6. 2008
Také bych to viděla na gotickou čtyřku. I s rubem bych souhlasila. Prostě /a.
Líc tam prostě v této variantě není. Jen mne ještě při pohledu napadlo, že za slovem Prim je tečka dost vysoko. Kdyby tam byla jen jedna, neumístili by jste ji doprostřed??? Také písmeno M, již ve zmiňovaném slově, má levou patku ostrou a pravou patku zakulacenou. Nemůže být proto ta tečka připojena právě k patce M a proto si myslíme, že tam není??? (jen úvaha)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.