Vážne zaujímavé, sigur aj sa pripájam ku gratuláciám, veľmi pekné denáre. Bodky v letopočtoch mám v ročníkoch 1538 a 1539. V zbierke mám tri denáre 1541, ale všetky sú bez bodky v letopočte.
Tá "tajná" ochrana by mohla byť zaujímavá, chcelo by to zohnať foto nejakých fálz práve z ročníkov 38,39 a 40. Potom by to bolo (asi) vyriešené, či našli ste aj denáre týchto ročníkov bez bodky?
Ja by som to nechal tak ako to je, určite to nečisti. Inak neviem čim to mohlo vzniknúť, niekto iste bude vedieť a vyjadrí sa.
samozrejme muze hrat roli nehomogenita slitiny, v tomto pripade bych si ale spis tipnul na nehomogenitu okolniho prostredi (obvykle jine mince kolem). osobne bych to ponechal, jak to je, tim spise, ze se nejedna o "obycejnou" kremnickou razbu, tj. jak ve slovestine krasne zni "ovracane"😃
vsimnete si, ze ten flek je takovy "srpkovity" - napovida to tomu, ze mince nelezela sama, ale spolu s vice mincemi
Kúpil som pár denárov Ferdinanda I. a upútala ma jedna zaujímavosť. Pri dvoch ročníkoch je v opise bodka v strede letopočtu - .15.38. a .15.39. Je to nejaká zvláštna varianta alebo bežná záležitosť ?
Obrázky:
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.