Zaregistrován
6. 11. 2010
Mám něco nejasností ohledně bílých peněz Ferdinanda I. Konkrétně třeba tento typ s letopočtem 1563 (Halačka 39, Veselý IV.c/4). Ivo Halačka přiřazuje ražbu do pražské mincovny, konkrétně mincmistru Janu Harderovi (1561-1565), ovšem Roman Veselý jej uvádí jako kutnohorskou ražbu s tím, že, cituji: "Existenci ražeb bílých peněz v Praze, Jáchymově nebo v Českých Budějovicích se nám zatím nepodařilo prokázat."
Jsou v tomto rozkolu nějaké nové poznatky? Předem díky za jakékoliv info.
P.S. Pravděpodobně tu někde na fóru tahle informace je a zasvěceným to tak může působit jako banální dotaz, ale zcela upřímně se mi do hledání a čtení desítek tisíců příspěvků moc nechce. Díky za pochopení 😉
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2010
Nikdo k tomu nic neřekne? Zrovna dnes, když slaví Ferdinand svátek, by si zasloužil větší pozornost🙂
Zaregistrován
6. 7. 2009
Problem razby bilych penez v Praze za vlady Ferdinanda I. je zajimave tema a vzhledem k tomu ze moji prioritou jsou prave razby prazske mincovny, tak jsem se o totez take zajimal. Pokud si pamatuji tak na foru se to neresilo, namitky k praci R.Veseleho byly hlavne k razbe bilych penez ve Vratislavi.
S R.Veselym se lze shodnout ze prioritni pro razbu drobnych minci byla Kutna Hora, nicmene to ze nejsou k dispozici pisemne prameny o razbe bilych penez v Praze jeste s konecnou platnosti nedokazuje ze se razit nemohly. Osobne se domnivam ze razba bilych penez v Praze ma velmi uzkou spojitost se zavedenim (1561) a ukoncenim (1573) zlatnikove meny v Cechach. Z pisemnych pramenu je znamo ze se zavedenim nove meny vznikla znacna potreba vymeny minci a k tomuto ucelu byla v prazske mincovne zrizena smenarna. Jeste v roce 1562 si mincmistr J.Harder stezuje ceske komore na citelny nedostatek drobnych minci nutnych k provadeni vymen. Vzhledem k tomu ze I.Halackou do Prahy prirazovane bile penize nesou letopocty 1561 az 1564, domnivam se ze jejich ucel razby byl prave pro vykryti pozadavku pri vymene penez.
Dalsim potvrzenim je dle meho nazoru konec zlatnikove meny v roce 1573 za vlady Maxmiliana II. spojeny opet s dalsi vymenou penez. Tentokrat nezpochybnitelna prazska razba bilych penez s mincmistrovskou znackou je znama s letopocty 1574 az 1576, tedy opet z obdobi smeny penez a zvysene potreby drobnych minci.
V neposledni rade je i zajimave srovnani titulatury v opisech u razeb pripisovanych I.Halackou do Prahy a Kutne Hory s letopocty 1562 az 1564. Zda se mi nepravdepodobne ze by v uvedenych letech byly razeny paralelne dva typy bilych penez v jedne mincovne.
Takze kdyz to shrnu, ja z vyse uvadenych duvodu se priklanim k razbe v prazske mincovne. Take v novem vydani prace I.Halacky z r.2011 nedoslo ke zmene i kdyz autorovi musela byt prace R.Veseleho znama.
Zaregistrován
6. 11. 2010
Kucera, klobouk dolů, velice zajímavý a poučný příspěvek a mockrát za něj děkuji.
Zaregistrován
31. 5. 2012
Nechci si zakládat nové téma na otázku a tak se zeptám tady v komentářích. Jsou na této stránce přiměřené ceny mincí a jsou to podle vás pravé kousky? http://www.numismatika-ostrava.cz/cz/zbozi/2-mince/53-rakouska-monarchie/76-1527-1564-ferdinand-i-.html?orderBy=cena_czk,asc&pg=
Díky
Zaregistrován
27. 12. 2009
Barvitek: Numismatika Ostrava je předražená. Ty denáry mají reálnou cenu kolem 100 - 150Kč. Při troše štěstí seženeš za tři stovky skutečně krásný stav.
Ale jinak chválím, že jsi svůj dotaz docela správně umístil sem, protože sekce Mince Habsburků slouží k identifikaci, dotazům a chlubení se mincemi daného panovníka, v tomhle případě Ferdinanda I. Někteří totiž chodí na tohle fórum už dlouho a stále se to nejsou schopni naučit😈
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Zaregistrován
29. 6. 2012
Zdravím všechny,
vkládám fotky k pokochání, si myslím, že sem patří.
Ještě k cenám v OV. Trošku bych se chtěl zastat obchodníka - z jakéhokoliv oboru činnosti. Podle mě, ať si ty mince prodává prodává třeba 500 kč za kus. Rozhoduje nabídka a poptávka. Když někdo nechce, nebo nemůže dát energii do shánění levnějšího kousku, ať si připlatí za servis. add.2: podle mě v ceně je 20 procent DPH, které spolkne nenažraný stát, nájem, elektřina a další hovadiny.Ať si každý rozhodne, zda je toto vše ochoten respektovat, či ne.
Všichni nemají možnost se dostat k mincím levněji.
Toť pouze můj všeobecný názor na jakéhokoliv obchodníka.
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2008
pak je zajímavé, že u jiných obchodníků zdaleka tak draho(a hlavně plošně) není...😈
je tedy ale slušné a kolegiální, na dotaz začínajícího sběratele na tuto zkutečnost upozornit, ostatně není důvod živit obchodníka tam, kde má nesmyslné marže zisku(nebo si neumí sehnat materiál?), třeba mu to pak dojde a nasadí časem běžné ceny
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
12. 1. 2010
Schimanski napsal/a:
add.2: podle mě v ceně je 20 procent DPH, které spolkne nenažraný stát, nájem, elektřina a další hovadiny.Ať si každý rozhodne, zda je toto vše ochoten respektovat, či ne.
DPH jedině v případě, že jde o plátce DPH (v případě vlastníků kamenných krámků asi vždy).
Tak tady nesouhlasím. V době internetu, sálových aukcí, na které může člověk zaslat limity z pohodlí domova a internetových obchodů to většinou je o neznalosti nebo lenosti platit za něco dvojnásobné nebo vyšší ceny. I když chápu, že v případě levných drobných mincí to může někdy přece jen být problém. Tím spíš se vyplatí kupovat sbírkové stavy.
Jinak přístup obchodníků je různý, nejde paušálně třeba říct, že každý obchod bude mít ceny mincí minimálně 2x vyšší než je tržní cena, nejde paušalizovat. Už se mi stalo, že jsem některé kousky koupil v kamenném obchodě koupil i lehce pod cenou.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Dráček: bohužel prodej mincí v nižších cenových kategoriích je docela na dvě věci - sice se dají nejsnadněji předražit a je o ně největší zájem (bohužel), ale výdělek je v každém případě mizerný (když někdo prodá tolar o 1000 dráž, tak si té vyšší ceny ani nikdo nevšimne a bude v tom větší zisk než z pěti drobných mincí za 150). Takže buď se dají prodávat za rozumné ceny, kde vlastně člověk za svou námahu, co do toho vložil, nedostane skoro nic ale má zákazníky a vynahradí si to někde jinde anebo to prostě předraží a bude doufat že si to někdo jednou koupí.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.