Zaregistrován
24. 3. 2010
:lol: Dobré, fakt pobavilo.
Ok, nikdy nerobím, že sem dávam fotky mincí, ktoré ku mne ešte nedosestovali. Tak len kvôli tebe, Stano, urobím výnimku...vyčkaj, musím trochu poľudštím fotky od predajcu. 😉
Zaregistrován
24. 3. 2010
Fajn, tak tu je...obrátené N-ká (klasika), 15Z9, rovnaký (?) punc pre "A" a "V", serepetičky okolo štítu, ľalia v opise...ale hlavne tie lenonky na madone. 😃
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
sigur napsal/a:
:lol: Dobré, fakt pobavilo.
Michal44, len aby bolo jasno. Toto bola reakcia na Fidziho príspevok.
Zaregistrován
10. 3. 2009
sigur napsal/a:
Fajn, tak tu je...obrátené N-ká (klasika), 15Z9, rovnaký (?) punc pre "A" a "V", serepetičky okolo štítu, ľalia v opise...ale hlavne tie lenonky na madone. 😃
Jasný dôkaz ako Košice diktovali módu od ranného novoveku.😃
Fakt veľmi pekne vyrazený denár. Túto kombináciu s ľaliou v opise mám pri ročníku 1528, ale pri ročníku 1529 ešte nie. Keď ju budeš dávať deťom na hranie, tak si ma adoptuj.😃
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ok 😃
Zaregistrován
10. 3. 2009
Michal, závery Wolfganga Hahna sú dostatočne jasné. Ale myslím si, že aj v Maďarsku budú mať na túto tému nejaké práce. Ale chce to hľadať a hlavne vedieť po maďarsky...
Ja so závermi Hahna súhlasím aj keď nie úplne. Raznice pre mince sú vyrobené odborne a detailne a razba je veľmi kvalitná. To robila oficiálna mincovňa s veľkými skúsenosťami a nie mobilná mincovňa niekde na poli pri Prešporku. To, že nemajú mincovú značku a len napodobňujú uhorský vzor by svedčilo pre mincovňu mimo územia Uhorska.
Úplne nesúhlasím so záverom, že je za tým šetrenie na poplatkoch pre Máriu Habsburgskú. Veď kremnická mincovňa nebola jediná v Uhorsku a ani to podľa mňa nebolo prioritou.
Ale razenie mincí vo Viedni treba vidieť vo vtedajšej geopolitickej situácii. Po bitke pri Moháči sa veľká časť Uhorska dostala pod nadvládu Süleymana I. (Osmanská ríša). Ferdinand I. sa snažil dostať k trónu, ale neovládal mincovne v Uhorsku, no mince raziť potreboval. Buda bola obsadená turkami, v Nagybányi razilo sedmohradské knieža a uhorský protikráľ Ján Zápoľský, ostala mu nespoľahlivá Kremnica a Košice, ktoré občas obliehal a obsadil Ján Zápoľský, Bratislava, kde sa razili nekvalitné mince a ďalšie mincovne - v rokoch 1527-1533 sa objavuje na denároch množstvo nových mincových značiek (napr. S-A, S-B)
Takže podľa mňa potreboval plán "B" ako raziť mince v pohodlí a relatívnom bezpečí. A tým bola výroba "uhorských" mincí vo Viedni.
Ale ak prídeš na niečo nové, tak budeme radi pokiaľ to tu na fóre zverejníš.😉
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
24. 3. 2010
S-A (Smolník) mi cestuje spolu s tými Košicami 😉
S-B bude zrejme preklep. Ak to malo byť K-B, tak táto značka je známa už z Ľudovítových denárov, no B sa vzťahovalo k menu komorského grófa (Bernard Beheim).
Zaregistrován
6. 2. 2018
Určite ešte k tomuto napíšem niečo aj sem. Inak taká drobná otázka, nemáte tu niekto akúkolvek literatúru k minciam Ferdinanda I. v elektronickej forme (pdf a pod)? Zďaleka som nemal v rukách všetko eštw🙂
Zbieram denáre Ferdinanda I. z mincovní z územia Slovenska (rád odkúpim :)
Zaregistrován
1. 8. 2010
Ak by niekto chcel mám na predaj tento oficiálny reprint. Kniha je rozdelená na obrazovú časť a text.
Cena 25 eur plus pošta.
Obrázky:
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
21. 12. 2008
Včera mi prišlo do zbierky aj toto: obyčajný 2 grajciar Ferdinanda I. 1560, Viedeň. Stav nie je moc pekný, ale priznám sa, že Ferdov 2 gr. mi dlho chýbal, tak som sa uspokojil aj s týmto 😉
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.