Zaregistrován
19. 4. 2014
Asi mate pravdu.Ospravedlnujem sa za slovo amaterske-aby si niekto zle nevysvetlil.Nazval by som to stručny prehlad o reformach.Je asi pravda že vela ludom to pomože.Len doplnim menova reforma Leopolda I.z 31.III.1659 ukladala Viedenskemu mincmajstrovi Faberovi a všetkym dalšim mincovniam znižit obsah striebra.Tajne inštrukcie boli doručene už 28.III.a znižovali obsah striebra o jeden "kvintlik"-pri toliari to znamenalo zniženie z 0.891 na 0.875 Ag.Tato reforma zaviedla aj dva nove nominaly 15 a 6 krajciar.Ten material je dost obširny,tu su aj ine nominaly ktore v tom prehlade chybali.
Obrázky:
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
19. 4. 2014
Nechcem do toho materialu pana Gregora moc vrtat,ale podla mna su tam aj nepresnosti.Pan Gregor uvadza - 16.3.1621 zniženie hmotnosti toliaru v Jachymove na 25.71g a rydzosti 0.531.Myslim si že tieto udaje nie su spravne.Jachymovske toliare 1621,22,23,24 maju vahu 28-29g.A rydzost 0.531 asi tažko.Halačka i Dietiker uvadzaju tiež 28-29g
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
6. 7. 2009
Kolego, pokud je mi známo tak předmětná Databáze mincovních reforem sestavená P.Gregorem obsahuje záznamy (výpisy) z článků a textu citovaných numismatických periodik a knih. Je to tedy něco jako rejstřík, kde P.G. nenese žádnou odpovědnost za obsahovou správnost citovaných článků. Tento tzv.rejstřík má pomoci sběratelům a badatelům v tom kde mají hledat informace k tématům která je zajímají a záleží potom pouze na nich jak citované informace vyhodnotí dalšími získanými poznatky. To jen pro upřesnění vaší kritiky, možná se k tomu vyjádří sám Pavel.
K informaci o ryzosti jáchymovských tolarů kterou zmiňujete. Víme všichni že vysoké krejcarové nominály uvedeného období (např. 120, 140, 150 krejcary) jsou velmi často v numismatické literatuře nesprávně uváděny jako tolary. I Ivo Halačka je ve svém díle uvádí např.jako Tolar (150 krejcar). O tom že vámi zmiňovaný údaj z databáze Pavla Gregora se týká právě těchto ražeb uvádím ofocením tabulky z práce J.Cejnka.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 1. 2010
Malá poznámka, v tom výpisu je filtr "/1000" na poznámce, právě kvůli záznamům o ryzosti, ten seznam reforem je mnohem delší. Nevím o tom, že by někdo dal dohromady podobný přehled s přesnějšími detaily, ale každý má možnost 😉
Zaregistrován
15. 7. 2007
ano, ten filtr jsem tam dal ja pro nekoho, kdo nebyl schopen (dle jeho vlastniho vyjadreni) na webu nic najit (tudiz pro jistotu, kdyby jako potencialni technicky nemotora nevedel, jak hledat, jsem mu to na ukazku "preddefinoval"). mea culpa.
nevychazim z udivu a nenachazim slov pro reakci(e) uzivatele "m1234". moc dekuji vsem za podporu Greggyho dila. snad neni od veci si uvedomit, ze tato databaze vznikala nekolik let a prubezne se vyvijela. neni to komercni dilo a je to vysledek pokud ne tisicu, tak rozhodne stovek hodin volneho casu. neslo by to napriste vest ponekud konstruktivneji?
a nezapomente na jednu zasadni vyhodu tohoto volne pristupneho dila. nikoho vas to nestalo ani korunu, takze kdyz se vam nelibi, proste ho nepouzivejte a nemusite byt nicim dotceni. nic vas to nestalo.
btw., v souladu s predchozim, mozna by si nekdo mohl precist toto, aby bylo jasno:
http://www.cnspg.cz/index.php?section=79
Zaregistrován
23. 11. 2011
Možná by náš kolega z Horní Translajtanie zde mohl také předvést nějaké dílo týkající se numismatiky z jeho osobní produkce...
Zaregistrován
19. 1. 2015
Za sebe děkuji všem za cenné postřehy a rady. omlouvám se, že nazákladě mého dotazu vznkají třenice.
Zaregistrován
23. 6. 2007
Chlapi v pohodě. Dík za podporu. m1234 připomínky beru vážně.
Jde o to, že databáze si nedělá patent na moudrost. Je to soubor informací z článků, které jsem četl. To, že jsem nečetl vše, je problém nedostupnosti určitých údajů, nebo jsem je prostě ještě nečetl, a nebo je ještě nepřenesl do webu😳 . Ne vše hned stačím převést na web.
Databáze nemá primárně za účel podat světové moudro v oboru numismatiky, ale spíš navést uživatele, kde hledat dál (mezi námi to, co je na internetu nejsou ani 2 procenta toho, co chci zveřejnit ). Pokud nějaký článek vyhodím kvůli tomu, že si myslím, že poskytuje špatné informace, kdo mi dokáže, že dotyčný nakonec nebude mít pravdu, nebo se nebude dát použít pro důkaz sporem? I špatná hypotéza stojí za zveřejnění. A myslím si, že by měla být uvedena.
Minimálně v tom, kam se ubírat. Numismatika není o slepém sledování alfa-samce. Jde o to v té spoustě infromací vybrat tu správnou. Proto uvádím i informace, se kterými nemusím souhlasit, nebo jsou neúplné. Prostě byly zveřejněné, tak proč s nima nepočítat??? Nečiním si nárok na to rozhodnout, co je správně (a kdo ano ), prostě poskytuju informace tak, jak jsou. Na každém je, co si z toho vybere.
m1234: Samozřejmě pokud máte nějaké doplňující informace, určitě mi je pošlete. Rád je doplním. A to nemyslím ve zlém. Pokud možno s citací, aby se dal udělat odkaz (ty zatím nemůžete v stávající verzi využívat, ale určitě na ně dojde. 😆
Je pravda, že teď na web trošku kašlu, ale dělám denně od 4:30 do 22:00 a o víkendu jsem na služebkách. Takže aktualizace mi dělá trošku problémy (nestačím ani odepisovat na maily). Mimochodem, jestli jste někdo z Jeseníku, můžem skočit na kafe, Půjdu spát až po půl druhý. 😆
Ale i tak dík za reakce. 😋
Zaregistrován
23. 6. 2007
A ještě jedna drobnost. Uvědomte si i to, že například ke zapsání jedné věty třeba z numismatických listů jsem je musel celé přečíst. Což je asi půl hoďky na číslo (a to hodně podceňuju). Což představuje slabých 150 hodin jen na numismatické listy. Na čtení, plus pár desítek hodin na zpracování a výsledkem je několik stupidních řádků, které si každý trotl umí , po zveřejnění, na Ggooglu vyhledat za pár vteřin. Ale našel by jste je tam před tím, než jsem je zveřejníl???
Jde o to, že to většině lidí nedochází. Že za jedinou blbou větou na internetu se může skrývat několik hodin (v mém případě hodně těžce vydobytých) práce v reálném životě. Proč toto nedělají instituce, které za to berou dotace??? Kdyby to dělali ti, co jsou za to placeni, nemusel bych tím ztrácet čas. 😁
Ale v poho. Pokud máte kdokoliv nějaké informace, a poskytnete mi je, určitě je zveřejním. Chybí mi především kvalitní fotografie mincmistrovských značek.
Zaregistrován
23. 11. 2011
Ahoj Pavle, já dělám v práci třetinu času ty a stejně nestíhám mince doma ani porovnat, natož sepsat nějakou práci. Dík za tvoje aktivitu, z jejíchž výsledků rádi čerpáme a přijeď si vybrat něco z drobáků!
zdraví P
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.