Zaregistrován
20. 8. 2007
právě takovýto lev (tzv. "lezoucí lvíček") je některými autory (netvrdím, že je to všeobecně a bez výhrad přijímáno) přiřazován vratislavské mincovně
cituji jeho popis:
Lev s vyšší korunkou, splývající hřívou, jasně kresleným uchem, otevřenou tlamou s dalece vyplazeným jazykem, na konci tlap tečky jako drápy, ocas otevřený a na konci obou pramenů na vnější straně jasně vyznačené chomáčky chlupů.
a přikládám i foto (popis i foto převzaty z výše uvedené studie R. Veselého)
Zaregistrován
7. 10. 2006
Nevím, neřekl bych, že N je tvořeno puncem pro I, protože zrovna v Tvém případě má to I dost široký dřík, což některé z dříků u N nemají.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Jak psal jacx, ne všichni odborníci s přiřazením tzv.lezoucího lvíčka do vratislavské mincovny souhlasí, přesvědčivé argumenty proti byly vzneseny např. v článku J.Hány (M&B 1/2011, str.54-61) který se domnívá že jde o ražbu kutnohorskou.
Zaregistrován
9. 7. 2007
K diskusi ohledně vratislavské provenience bílých peněz Ferdinanda s tzv. lezoucím lvíčkem:
Dnes večer se na 4. e-aukci aurey prodal (a ne zrovna lacino) vratislavský bílý groš Maxmiliána II. bez letopočtu s mincmistrovskou značkou budějovického mincmistra Tobiáše Gebharta. Včíl mudrujte o aplikovatelnosti obrazových analogií v období decentralizovaného mincování;-)
Obrázky:
Zaregistrován
6. 7. 2009
Diskuse k tomuto bílému groši přesunuta do sekce Maxmiliána II.
Zaregistrován
9. 7. 2007
Týká se bílých peněz Ferdinanda I.! (vlastně, že se namáhám...;-))
Zaregistrován
6. 7. 2009
Já to přece chápu, proto jsem ho i zde nechal.
Ale reakce které se zde vyskytly se netýkaly bílých peněz ale ceny za jakou byl vydražen a dále obecně proběhlé aukce Aurea. A to se na mne nezlobte, ale k Ferdinandovi I. taková diskuse která zde probíhala nepatří.
Chce-li někdo reagovat k němu v záležitosti kolem bílých peněz Ferdinanda I., má samozřejmě možnost.
Zaregistrován
18. 1. 2010
pravda.omlouvám se za nepatřičnou reakci.Jinak nemůžu úplně souhlasit s touto teorií.Jelikož je zde časový odstup a také česko-budějovická mincovna v době vlády Ferdinanda I. ještě neexistovala
Zaregistrován
19. 1. 2015
Dotaz
V tomto období se vůbec nevyznám, tak odpusťte laický dotaz:
V mé počínající sbírečce mám jaksi bokem - pro poučení - i denár Ferd. I. 1535 KB (0,40 g) a groš Ferd. III. 1631. Může mi někdo říct, jakou ryzost má jejich Ag?
Děkuji
Zaregistrován
6. 7. 2009
Mohu vám pouze uvést nařízení pro mincovny (dle J.Cejnek: Österreichische, Ungarische, Böhmische und Schlesische Münzprägungen v.1519-1705). Skutečná ryzost ražených mincí může být samozřejmě od těchto nařízení i odlišná.
Pro denár 1535 KB by mělo platit nařízení Ferdinanda I. pro kremnickou mincovnu - předepsaná ryzost 500/1000.
Pro groš (3 krejcar) 1631 Ferdinanda III. by mělo platit nařízení Ferdinanda II. z 30.6.1629 pro kladskou mincovnu - předepsaná ryzost 492/1000.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.