Rozdíly originálu a falza pražského groše.
1) jiná hlava lva
2) ocas lva u falza nezasahuje do perlovce
3) odlišnost písma (ne však textu)
4) falzum není nikdy okrájeno
5) falzum nese vysoké známky ošoupání obvykle v čísti pod lvem, kde se nachází signatura nebo jiný znak, který vylučuje originalitu
Obrázky:

vzhledem k množství razidel používaných k ražbě je tento pokus stejně v mnoha srovnáních bez použitelnosti v reálu...
a hlavne při slabé kvalitě obrázků je dost "prdlajs" vidět, takže mohu dát kroužek skoro kamkoliv...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Nu, já má taky problém s jednou mincí, konkrétně se jedná o (pravděpodobně padělek) uherský florén vydávanou králem Ludvíkem Velkým v druhé polovině 14. století. Na líci se nachází stylizovaná florentská lalie s kolopisem LODOV ICI REX, na rubu je postava sv. Jána Křtitele s kolopisem S. IOHA NNES. B
Přídávám taky fotografie, ale rub šel fotit dost zle.
Obrázky:

bohužel jasně novodobý výrobek...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

inu Ludvík,ten vládl dlouho a seděl na tučné zlaté žíle,ze které razil i jeho táta-Karel Robert,který si s Janem Lucemburským pozvali odborníky na know how z Florencie.Jenže kdepak zlato Kašperských hor,to té maďarské žíle sotva mohlo konkurovat,právě tak jako Norimberské železo nemůže konkurovat dnešní chromové oceli. .Různé rudy dávaly různé oceli,její struktura byla směsí strusky mezi krystality a ta struska určovala vlastnosti toho kterého železa podle místa původu-Norimberk,Lutych,Kolín,Innsbruck.Složení bylo 1-4%C a pár setin %Si,P,S,Mn,Cr,Ni. Vytvrzení Theophillus popisuje takto-natření sádlem,zabalení do kůže a žíhání v jílu.První vědecká práce o oceli ,Agricolova De re metallica je až z 16.stol.,tehdy se železo kalilo rozpálením v ohni a zchlazením ve vodě a to je dávno po Ludvíkovi.Takže si představme řezače kolků jak vráží puncy do železného válce zkovaného v třešňovém žáru a následně ho zušlechtí podle Theophilla v dalším žáru.Výsledek je popálená plocha,kterou může upravit pilníkem.Na původních florenech vidíme stopy obojího,zatímco když se podíváme na vyobrazený floren,pak pokud by měl být pravý,pak jde o dílo,které předběhlo svou dobu o pár set let.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.