Moderátoři: smith, Misak33, Guldiner

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#91 30. 11. 2014, 22:00
Foto je vypůjčené, chtěl jsem kupovat. Poradíte mně prosím nějakou dobrou literaturu jak poznat falza??? Nebo prostě musím prolézt tuny aukcí abych měl přehled? Začínám se zabývat středověkými mincemi, zatím se jen učím a pěkně v tom "lítám"...

kdyby to bylo tak jednoduche to poznat a tak snadno se to dalo nastudovat, tak by tech falz bylo mnohem mene, protoze by mela mizerny odbyt. cele je to o tom, ze pokud nekdo zacina, mel by zacit tim, na co staci (ne financne, ale zkusenostmi). spousta lidi tu stredovekem nezacala, sbirala mince novodobe a postupne se ucila (resp. se uci stale, protoze se objevuji stale nove veci). a samozrejme kazdy si driv nebo pozdeji s necim nabehne (jak tu kdysi nekdo rekl, zaplati tim takove "skolne"). taky prijde na to, zda ma clovek po ruce nekoho zkuseneho, kdo ho uci a vede jej a nebo zda se clovek musi spolehat na to, co se nauci sam. kazdopadne to neni na par tydnu nebo mesicu...

chce to proste trpelivost, jenze ta dost lidem chybi. na strane druhe, ne kazda mince je hned falzum. kdyz clovek zacne sbiranim tech obycejnych beznych minci, tak se nauci, jak ma co z daneho obdobi vypadat a pokud koupi za par stovek nahodou nejake falzum, je to spis "zajimavost", protoze mezi beznymi a levnymi mincemi zas tolik skutecne dobrych falz obvykle neni.

pokud chcete hned nakupovat drahe veci, tak se asi spis vyplati nechat si veci kupovat nekym zkusenejsim a jeho znalosti si zaplatit. tady na foru samozrejme nejakou radu dostat muzete, ale casto jen z fotek se uplne vse take poznat nemusi. napad prostudovat si "tuny aukci" je celkem rozumny a nepovazoval bych ho za az tak spatny.

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#92 30. 11. 2014, 22:03
Profilový obrázek
jousar

Uživatel

Zaregistrován:
19. 11. 2013

#93 30. 11. 2014, 22:45

S mincemi nezačínám, středověké mince mám též nějaké (zanedbatelné množství). V okolí mám jednoho znalého člověka, kterého jsem začal navštěvovat (m.j. patří mezi sběratele který má největší sbírku zabývající se mlékárenstvím v ČR). Od něho čerpám zkušenosti se "staršími" mincemi. Jde mně spíše o rozpoznávání podle fotografií. Občas se naskytne příležitost dobré koupě na internetu a jsem asi více podezíravý, ještě v tomto neznalý (nezačínám s cennými, pár běžných kusů Leop. mám, ale někdy se člověku prostě nějaká mince zalíbí). Rozpoznám falza zlatníků, pětikorun, čínských tolarů, atd., ale když vidím, že těch padělků je strašně velké množství a to i běžných mincí (běžné zlatníky a koruny FJI počínaje), tak se prostě bojím koupit pro mně dražší minci, na kterou si musím z průměrně placené práce našetřit . S numismatikou jsem začal od devíti let, kdy má první "mince" byla Jánošíkův dukát (samozřejmě upomínka), poté jsem měl pár let odmlku a znovu jsem se k tomu vrátil v devatenácti. O sedm let později, když se začínám pomalu zaměřovat na středověké mince, protože nějaké období mám již kompletní (pro mě bez nejcennějších a velmi drahých mincí) zjišťuji, že znalostí opravdu moc nemám. Děkuji a doufám, že jednou taky někomu poradím.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

#94 30. 11. 2014, 23:34

tak to se omlouvam, vyznelo mi to tak, ze zacinate prave stredovekymi mincemi "Začínám se zabývat středověkými mincemi...", tak jsem to spatne pochopil.

pokud zase budu (mozna chybne) dedukovat, ze jste zacal sbirat Leopolda, tak idealni je doporucit toto vlakno, kde si myslim se potrebne informace dozvite velmi rychle. celkem to tam zije.

Leopold je ale diky sve popularite zaroven komplikace ze dvou duvodu. hodne falz a zbytecne vysoke ceny. nakup na internetu jen podle fotek bude rizikovy vzdy. nicmene bezne mincovny a rocniky nizsich nominalu asi k obvykle falsovanym mincim opravdu patrit nebudou.

Profilový obrázek
chalko

Uživatel

Zaregistrován:
14. 12. 2012

#95 14. 4. 2015, 19:12

Opět jedna ladna moneta z polska. A ta fabrika panecku..

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

#96 14. 4. 2015, 21:47

tak tohle evidentně neslouží k oklamaní sběratelů, ale jako turistická cetka...... v české kotlině je jich také dost :-)

Profilový obrázek
chalko

Uživatel

Zaregistrován:
14. 12. 2012

#97 7. 7. 2015, 18:12

mincmistr Bureš opět v akci, i když nepřímo. prodejce uvádí jako Münsterberg, po upozornění bez odezvy..tze. podvod

Obrázky:

Profilový obrázek
bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2012

#98 7. 7. 2015, 22:10

"Východočeské falzum" č.86?

Profilový obrázek
Filozof

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2015

#99 11. 7. 2015, 23:28

Oliver:
"...pokud chcete hned nakupovat drahe veci, tak se asi spis vyplati nechat si veci kupovat nekym zkusenejsim a jeho znalosti si zaplatit. ..."

To není špatný nápad. Lidé jako já, by ocenili a rádi zaplatili třeba 10 % k ceně, pokud by to nakoupil někdo se zkušenostmi a možnostmi.

Profilový obrázek
L3333

Uživatel

Zaregistrován:
9. 12. 2007

#100 17. 8. 2015, 17:30

Co tohleto? Jsou to padělky? Je to nějaký moc kvalitní. Díky za radu.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.