Moderátoři: smith, Misak33, Guldiner

petrkarel44

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2014

#31 - 22. 4. 2014, 15:42

Já jsem před koupí o falsu této mince nevěděl vůbec nic. Tyhle informace mi sdělil znalec, u kterého jsem nechal minci zkontrolovat, protože se mi zdála podezřele pěkná. O tyto informace se chci podělit s ostatními sběrateli, kteří mají zájem o preventivní informace a neřešit případné spory až po té, co sami naletí tak jako já. O falsifikátu této mince navíc není nikde ani zmínka. Peníze za falsum mi byly vráceny, ale zajímavé bylo, že prodejce minci znovu vydražil, aniž by si mnou vrácenou minci vyzvedl z pošty (viz sledování zásilek - adresát nezastižen). Asi jich má na skladě vice :-)
Na Aukru jsem nahlásil, že se jedná o prodej falsa, ale dražby proběhly až do konce.
Navíc ani já, ani současný vydražitel jsme je nevydražili za nízkou cenu, ale při 14 účastnících se dražba vyšplhala na dost vysokou, přesto ještě přijatelnou cenu.

Ducaton

Uživatel

Zaregistrován
10. 8. 2011

#32 - 22. 4. 2014, 16:24

Ty popisované aukce si samozřejmě můžeme všichni dohledat. V každé (ze dvou) je na fotografii jiný kus pětníku, což se odráží na ceně.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#33 - 22. 4. 2014, 21:25
Na základě mé špatné zkušenosti s nákupem na Aukru od sedivaka1111 který opětovně nabízí falsa (nyní prodal mimo jiné běžné falsum 50h 1969 varianta ), vám chci poskytnout foto o novém falsu 5 hal 1926, které jsem od něj zakoupil, nechal prověřit a následně zpět vyreklamoval. Nyní je opět tato mince vydražena a další se ještě na Aukru nachází. Přikládám foto a popis rozdílů: 5 hal 1926 FALSUM 1) kov ze kterého mince byla vyražena zjevně neprošel 90 ti letou oxidací. 2) I kdyby po dobu 90 ti let byla tato mince ochráněna někde ve vakuu před působením vzduchu, ...

Vámi předložené fotografie nejsou nic moc ale i podle nich si dovoluji tvrdit že předložený 5 hal 1926 není falzum. Tento kus není v žádném případě LUXUSNÍ, ale odpovídá stavu 2. Zejména na reversu (strana s mostem) jsou již výrazně otřelé veškeré jemné detaily ražby. Minci se někdo evidentně "snažil pomoci" neodborným vyčistěním (viz nepřirozená barva) a také je patrná snaha o vyrovnání prohnutí. Ročník 1926 patří k těm lepším, proto asi ta snaha o vylepšení vzhledu, výsledek této snahy ale dopadl přesně naopak.
Co se týče Vámi zmiňované mikroznačky na pravém pilíři, tak je to signatura autora O.Španiela - písmeno Š. Tato signatura je často velmi málo zřetelná i na jinak výborně zachovalých mincích a to nejčastěji vlivem zaneseného razidla. Nicméně i na Vámi prezentovaném 5 hal 1926 je tato signatura částečně zřetelná.
Pro porovnání přikládám foto 5 hal 1926 ze své bývalé sbírky který má také ještě k dokonalosti daleko ale rozdíly v detailech si můžete porovnat. Dále ještě přikládám foto reversu jiného pětihaléře kde si můžete prohlédnout zmiňovanou signaturu v lepší zachovalosti.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

pretorian000

Uživatel

Zaregistrován
19. 11. 2013

#34 - 30. 9. 2014, 11:23

Zdravím. Nedávno se mi dostaly do rukou tyto tyto 2 mince - 5 korun 1937 a 1 koruna 1947 (Al). Jejich majitel, dlouholetý sběratel, se dušoval, že se jedná o originály, že tyto mince zdědil po otci. Já si však myslím, že se jedná o falsa. Pořídil jsem s jeho souhlasem foto a zkoušel později porovnat s originály na netu, ale žádné rozdíly jsem nenašel. U pětikorun se často přerážejí ročníky 1938, ale tato nevypadá, že by byla přeražená. Přesto si stále myslím, nevím proč, že se jedná o falsa. Mohl bych znát váš názor ? Díky. Fota přikládám

Obrázky:

Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2014

#35 - 30. 9. 2014, 11:41

U té pětikoruny mě zaráží ten stav. Vypadá, že musela dost dlouho obíhat. Přitom už tehdy to byla vzácná mince a v oběhu by se, počítám, moc dlouho neohřála.

pretorian000

Uživatel

Zaregistrován
19. 11. 2013

#36 - 30. 9. 2014, 12:24

Také mě to zarazilo, proto mě hned napadla přeražba ročníku 1938, ale letopočet je dle mého v pořádku

Trutnovak

Uživatel

Zaregistrován
12. 12. 2009

#37 - 30. 9. 2014, 12:35

z takto nekvalitních fotek ta pětikoruna spíše vypadá na čínské falzum za pár korun, nemyslím si že by to měl být originál, ta hliníková koruna se mi také nejeví jako košer...

Přebytky sad oběžných mincí Československo a ČR
http://coins.czechian.net/sady/

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#38 - 30. 9. 2014, 14:25

Nejsem odborník na padělky, ovšem ta koruna je snadno rozpoznatelný padělek, který popisuje Havel.
Všiměte si výstupku (tečky) mezi písmenem I K v opisu REPUBLIKA a výstupku (tečky) mezi písmenem N S v opisu ČESKOSLOVENSKÁ.
Další znak padělku je na rubu mince, ovšem fotografie je velmi nejasná, takže za této situace se nedá rozpoznat.

pretorian000

Uživatel

Zaregistrován
19. 11. 2013

#39 - 30. 9. 2014, 18:55

Vše to bylo focené narychlo, takže se omlouvám, fotky nic moc. Ale jinak díky, v podstatě se potvrdil můj názor.

pretorian000

Uživatel

Zaregistrován
19. 11. 2013

#40 - 11. 12. 2014, 15:08

Dobrý den. Rád bych znal váš názor na tenhle 5 haléř 1924. Originál, či falzum? A pokud je to falzum, tak podle čeho to poznám? Předem díky za odpovědi:-)

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.