Moderátoři: Jaromir, Akir, smith, ikanek

ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

Vytvořeno:
10. 10. 2013, 22:31

A je to vůbec kreslené tuší či tužkou? Na mě to působí spíše jako tištěný grafický list. Má to i jeho znaky - je to trhané a nikoliv řezané (vlevo nahoře je jasně vidět značka/ryska podle, které se to mělo trhat). Též papír vypadá jako něco určeného spíše pro tisk grafiky a nikoliv pro kresbu...

No aukční popis zmiňuje jen "Hand drawn essay". 🙂

Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

Vytvořeno:
10. 10. 2013, 22:42

No aukční popis zmiňuje jen "Hand drawn essay". 🙂

Já se tedy již v případě grafiky párkrát setkal s tím, že deklarovaná kresba tužkou či signatura tužkou byla vytištěná. Na druhé straně jsem třebas koupil grafickou práci, která se posléze ukázala býti kresbou tužkou. Šlo o Otu Janečka a cenový rozdíl byl ohromný...
Někdy se to dá jen velmi těžce poznat, respektive jen pod velmi silnou lupou. Nejjistější "kontrola" je zkusit ždibíček vymazat gumou...😉

ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

Vytvořeno:
10. 10. 2013, 22:49

No osobně se mi nechce ani věřit, že by něco takového mohlo vůbec být vytištěno. To by pak mělo být ve více exemplářích, přeci jenom tiskový štoček na to dal docela dost práce.

Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

Vytvořeno:
10. 10. 2013, 23:00

No osobně se mi nechce ani věřit, že by něco takového mohlo vůbec být vytištěno. To by pak mělo být ve více exemplářích, přeci jenom tiskový štoček na to dal docela dost práce.

V případě některé specifické grafické techniky může jít jen o náklad v řádu desítek kusů. Pokud se to mělo, coby návrh, někde schvalovat na více místech, tak to mohlo být rychlejší řešení než kreslit desítky návrhů...

ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

Vytvořeno:
11. 10. 2013, 15:43

V případě některé specifické grafické techniky může jít jen o náklad v řádu desítek kusů. Pokud se to mělo, coby návrh, někde schvalovat na více místech, tak to mohlo být rychlejší řešení než kreslit desítky návrhů...

Pokud je mi známo, tak návrhy na kolky indických států schvaloval buď sám panovník a/nebo jeho Dewan. Takže by se mělo jednat o 1-2 exempláře. Bylo zbytečné jich dělat více. Samozřejmě otisky rytin a pod se dělali ve více kusech, asi tak odhadem do 20.

Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

Vytvořeno:
11. 10. 2013, 18:56

To je možné. Nicméně, ta ořezová ryska vlevo v rohu nahoře jasně napovídá, že ten papír prošel nějakým druhem tisku. Přijde mi ale velmi nelogické, že by se potiskoval čistý papír jen ořezovými ryskami a pak se na něj kreslilo tužkou a tuší...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.