Moderátoři: smith, Wjem

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
5. 4. 2014, 22:39

NEEEEEEEEEEEÉ...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Emar

Uživatel

Zaregistrován:
19. 3. 2014

Vytvořeno:
7. 4. 2014, 10:32

Pokusil by se někdo určit autora u toho druhého obrazu? Nebo alespoň co si o něm myslíte. U toho prvního to asi vzdám, protože ten podpis je opravdu divočina.

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
7. 4. 2014, 10:44

Já tam vidím V. Sotlund 02 nebo 92,
docela se mi to líbí.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Emar

Uživatel

Zaregistrován:
19. 3. 2014

Vytvořeno:
7. 4. 2014, 21:09

Díky moc za snahu. Já už zkusil snad všechny kombinace písmen, a nic. Tohle snad nemohl namalovat nějaký bezejmený patlal. Zatím dík a já jdu dál pátrat.

Nawratil

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2014

Vytvořeno:
7. 4. 2014, 21:31

Díky moc za snahu. Já už zkusil snad všechny kombinace písmen, a nic. Tohle snad nemohl namalovat nějaký bezejmený patlal. Zatím dík a já jdu dál pátrat.

Pane, věnujte čas něčemu smysluplnějšímu. V okolní Evropě za posledních stodvacet let bylo nejmíň milion učitelů výtvarné výchovy různých škol, co měli v jisté době života ambice státi se Renuááááárem.Každý zplodil nejméně 50 obrazů o kterých byste řekl, že je nemaloval patlal.A připočítáme-li dobovou módou žahnuté slečny předválečné Europy- pak jsme na čísle věru úctyhodném. Co Vám po jménu- laskejte oko obrazem, pokud z něj máte estetický požitek, a netrapte se kdo měl úspěšný letní den a namaloval Vám to, co viděl a cítil.Myslím, že by ho to potěšílo více než jakákoliv pátrací akce po jeho jméně, které Vám koneckonců stejně nic nepoví.😃

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
7. 4. 2014, 22:08

Nawratil , to bylo velmi pěkně řečeno, palec nahoru.😉

Emar

Uživatel

Zaregistrován:
19. 3. 2014

Vytvořeno:
9. 4. 2014, 20:28

Mám pocit, že jakkoli bych reagoval, akorát bych se strapnil. Opravdu výstižné a pravdivé. Díky.

Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

Vytvořeno:
9. 4. 2014, 21:12

S takovým názorem já hrubě nesouhlasím... Emar, nenech se odradit a pátrej dál. 😉

Čiré "laskání se obrazem z čistého estetického zážitku" uznávám akorát u reprodukcí. Jak to jednou napatlala lidská ruka, tak jde o objekt jak výtvarně estetický, tak i potenciálně sběratelský, a v tom případě neznám bratra...😋
Neříkám, kdyby to byly nějaké "pitomé" vlčí máky, nebo krajinka nějakého pana řídícího učitele či "dobovou módou zažehnuté slečny předválečné Evropy", ale tohle se nezdá být z podobného soudku...

V r. 1934 se běžně portréty takovým stylem nemalovaly, a už vůbec ne amatéři, zavání to lehce expresionismem a určitě stojí za pátrací námahu.
Podobně krajinka, kde je sice možné, že jde o dílko z r. 1992, což by v tom případě byla jen "průměrná" práce, ale jestli z plátna a rámu "dýchá" r. 1892, tak to rozhodně není tuctová dobová záležitost, ale dílko některého z nevelkého počtu"výstředníků", kteří se tehdy vrhli na postimpresionismus, anebo v případě, že jde o severského autora, tak na počínající expresionismus. Tehdejší "akademici" a amatéři prostě pastózním způsobem nemalovali...

Nawratil

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2014

Vytvořeno:
9. 4. 2014, 21:59

Emar nechť promine.Diskuze je diskuze- a tříbí pohled na věc. Při bližším pohledu na obraz - až takřka do prázdného zvětšení je vidět, jak jsou detaily odbyté, ( takhle obtahy hnědé se zelenou kreslil můj soused - ze zoufalství s "pepermintkou" po rozvodu - když mu odešla žena)- tohle je nakreslené amatérem ( zvláště stromy, cesta - ten malíř neměl ponětí - co je světlo a co stín, kteslil intuitívně- pokus - omyl- nejlíp vidět na kamenech). Jistý cit pro barvu tady je - nepopírám; a je malovaný v příjemných barvách, konvenujících oku, taky nepopírám.Ale to je zhruba vše.A to je málo. Malba poučeného amatéra, co maloval v sobotu a neděli - když nepršelo. Práce 30 let- zřejmě nějaký malíř ze severu ( Fin, Ńor,.... možností X). Takových obrazů je na AUkru 50 000. Jména stejně neznámá jako tohle a všude pouteč- vyjimečná práce. proto tohle neřeším- žáden není tak špatný, aby byl zatracován, je to viděni světa a z velké části náhoda- nebot nemaloval rozum a zkušenost ale co náhodou nabídla intuice a možnosti barev na paletě..Já tohle nezatracuju.Má to svou hodnotu jako dokument.Toť vše.Noname - příjemné naname- nic víc. Co obraz má - je náboj, ale to většina stejných- nebo chcete-li podobných.A argumentace , že někdo měl na barvy.No dobře. Bezdomovec to nemaloval.
Ale klidně pátrejte Emare.Je příjemné náhodou odhalit autora permutací písmenek- ale pokud je to samoúčel je to blbost.

Nawratil

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2014

Vytvořeno:
9. 4. 2014, 22:05

Ještě drobnost- mám dva podobné obrazy- ale voda a kačky- severský motív- i s podpisem- jsou v tempeře- takřka už zničené- někdo čistotný je stále otíral - podpis stejný- nafotím a pošlu, musím najít někde zastrčené v haldě jiných na chalupě- šlo o nějakého Fina- či Karélie- a dostal jsem je navíc jako přívažek od sběratele za koupi Štýrského- nechtěl to házet k popelnici-rámy slušné

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.