Platobný styk vrámci Európskej únie (kde zatiaľ patrí aj Veľká Británia) prebieha prostredníctvom tzv. SEPA platieb. Rozdelil by som ich na dve kategórie:
1.) platby vrámci krajín EMU (= krajiny kde sa platí EURom) - platby sú zahrnuté vrámci poplatkového balíka, ktorý máš t.j. skoro zadarmo
2.) platby vrámci krajín EU (= aj krajiny kde sa neplatí EURom ako napríklad Česká republika, Maďarsko, Poľsko,...) - tieto platby sú v krajine, kde sa platí EURom vrámci balíka alebo za dodatočný poplatok pár centov (napr. 0,15€ v ČSOB) V krajinách mimo EMU sú poplatky síce vyššie, ale stále je to len zlomok z ceny zahraničnej platby.
Takže, ak nechceš plniť brucho nenažraným bankám, tak
- musíš platbu zaslať ako SEPA (do Veľkej Británie) a za takúto platbu zaplatíš len pár centov
- sumu platby musíš udať v EURách ! (to je veľmi dôležitá podmienka !!!)
- platobnú dispozíciu pre účtovanie poplatkov musíš zadať SHA (shared = každý znáša poplatky vlastnej banky)
Platba je potom spracovaná prostredníctvom euroclearingu - Target 2 a je pripísaná banke v eurozóne ako domáca platba t.j. príjemca platí poplatky ako pre štandartnú domácu platbu cca 15 centov. Ak dáte OUR/BEN (poplatky platí odosielateľ/prijímateľ), tak to úplne zmení situáciu a z 15 centovej stansakcie sa stane nočný mora, pretože vás skasíruje prijímajúca aj odosielajúca banka ako keby ste posielali medziplanetárnu platbu. Je to len zneužívanie nevedomosti klientov.
Pri zasielaní platieb do Európskej únie, ale mimo menovej únie si môže prijímajúca banka účtovať určité poplatky napr. ak by ste platbu zasielal do Maďarska, Poľska, Českej republiky... tak si môže lokálna banka účtovať poplatky za SEPA platbu. Stretol som sa s tým práve v Čechách (150-250 Kč).
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zatiaľ ďakujem za názory,za snahu.Pozriem si to zajtra.Som na nočnej,nemám čas..
Ale ak by niekto napísal nejaký odhad sumy za ten prevod,bol by som rád.
Mňa neštve zaplatiť aj 10€,ale 25 za 5 libier je sila.
SEPA je dobrá.Tak som už raz platil do ČR.Ale po vyhratej aukcii mi tieto údaje-SEPA platba,číslo iného účtu predajcu,adresa, telefón na predajcu prišli mailom.Z eBay mi nič také neprišlo.
-s-
Myslím, že každý kto sa rozhodne nakupovať cez aukčné portály, ako e-bay a delcampe, ale týka sa to aj niektorých aukčných spoločností by si mal ujasniť / dať odpoveď na 3 otázky:
1) Čo je bezpečnejšie – platiť kartou "cez platobný terminál" aukčného portálu prostredníctvom PayPal / Skrill (Moneybookers), alebo priamou platbou na účet predajcu?
2. Čo je finančne výhodnejšie - platiť kartou "cez platobný terminál" aukčného portálu prostredníctvom PayPal / Skrill (Moneybookers), alebo priamou platbou na účet predajcu?
3. Čo je jednoduchšie / rýchlejšie - platiť kartou "cez platobný terminál" aukčného portálu prostredníctvom PayPal / Skrill (Moneybookers), alebo priamou platbou na účet predajcu?
Napríklad ja mám v tom jasno a platiť predajcovi priamou platbou na jeho bankový účet by ma v 99% prípadov ani len nenapadlo ...
Ešte aj na tom aukre, kde síce kupujem minimálne tak cca 80% platieb realizujem cez PayU ...
Ešte "zatočím."🙂
Brett,ja som o platbe na účet neuvažoval.Resp.prestal som,keď som zistil koľko to stojí.A nie len v tomto prípade.Dá sa obísť aj PPal-keď ho nemáš,aj karta v najhoršom prípade.Tak to bežne robím na A a funguje to.Pošlem poštou a hotovo..
Púvodný dotaz sa týkal otázky č.2,a to,koľko taká platba kartou stojí.Ja som to nevedel,preto som sa pýtal,či s tým niekto nemá skúsenosti.Odpovede boli na inú tému,preto sa to tak točilo dokola.
Najnovšia informácia z banky je,že v tej podobe ako to pýta eBay to údajne nestojí skoro nič a je to vraj to isté,ako platba kartou v potravinách niekde v Londýne.Je to údajne aj rýchle a keď je to z karty kreditnej a nie debetnej,tak to je aj bezpečnejšie.Prípadnú "hackerčórku" znáša banka.
Ešte aby to bola pravda a nebolo by to zlé.😉
-s-
stani napsal/a:
Brett,ja som o platbe na účet neuvažoval.Resp.prestal som,keď som zistil koľko to stojí.
Ja som prestal vtedy, keď som zistil, že v takom prípade nemám žiadnu garanciu a v prípade problémov sa so mnou žiaden e-bay, delcampe, aukro a čo ja viem kto ani baviť nebude ... Čo sa týka poplatku za prevod, tak to je až druhoradé.
stani napsal/a:
Tak to bežne robím na A a funguje to.Pošlem poštou a hotovo..
Tu si kladiem 4 otázky:
a) prečo riskovať keď nemusím. 🙄
b) prečo plytvať časom a energiou, keď nemusím (balenie a cesta na poštu). 🙄
c) Prečo za to platiť (poštovné), keď nemusím. 🙄
d) Prečo čakať, kým platba dorazí k predajcovi, keď nemusím. 🙄
Príspevok od tocomabyt #115
Já mám u jedné banky dva účty a jeden s kartou na internetové platby. Těsně před internetovou platbou peníze převedu na účet s kartou. U PayPal nepotřebuješ číslo účtu příjemce, peníze posíláš na e-mail adresu. První limit na placení PayPal je cca 65 000.- Kč potom musíš znova ověřit svojí identitu. Jinak placení na eBay s PayPal je pohoda.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.