Moderátoři: Admin, smith, filuta8

Profilový obrázek
filuta8

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2018

#231 26. 10. 2025 0:02:50

Ano, zachovali sa desiatky, nieco medzi 100 a 200 kusmi. Aj v tomto vlákne sú fotky originálnych dýk. Žiaľ napodobenín je viac a stale pribúdajú.

Profilový obrázek
marek74

Uživatel

Zaregistrován:
27. 8. 2024

#232 25. 11. 2025 20:45:16

Dobrý den,

na aukru se právě prodávala a neprodala dýka HG10 https://aukro.cz/dyka-hg-7103724913

Mohu poprosit o posouzení? Nezdá se mi čepel, není žlábek trochu divný?

Díky.

Profilový obrázek
filuta8

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2018

#233 1. 12. 2025 16:26:22

ahoj Marek, tá dýka je komplet fake. Veľmi slušná kvalita a vyššia nebezpečnosť. To aj bude dôvod prečo ju predajca zle označil, len ako dýka HG. Vždy keď sa predáva originál tak predajca má motiváciu aby ju našlo čo možno najviac ľudí a tak ju označí ako "dýka hlinkova garda slovenský štát hlinka ...."

Pridávam obrázok pretože link zmizne

Poslední úpravu provedl(a) filuta8 v 2. 12. 2025 8:50:53
Profilový obrázek
marek74

Uživatel

Zaregistrován:
27. 8. 2024

#234 4. 12. 2025 8:09:49

Ahoj Filuta8, díky za posouzení. Prodejce ji znovu nabízí od koruny. Až nyní, když se na dýku znovu dívám, začínám vidět chyby, které jsem předtím neviděl. Objevit jí někde na burze, v pološeru, pod tlakem a za lákavou cenu, asi bych se napálil. Třeba font na záštitě je téměř dokonalý, zbytky zlacení na hlavě..

Profilový obrázek
filuta8

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2018

#235 5. 12. 2025 10:43:36

Marek74: Font na zaštite patrí k jednému z mnohých atribútov a keď si ho detalne pozrieš, zistíš že tam rozdiely sú. Problém je v tom že u HG dýk sa nepoužívala len jedna raznica "HG" na záštitu ale bolo ich viac a trošku sa líšili. Takže pre človeka čo sa tomu nevenuje naplno to môže byť mätúce. Zlátenie na hlave je tiež zle spravené.

Tlak na burze plus pološero plus ďalší traja záujemcovia za tebou čo už vyťahujú hotovosť je toľko red flagov že je jasné že taký obchod nemôže dobre dopadnúť. Ako som tu x-krát spomínal, vážim si ľudí čo sa spýtajú ak idú kupovať vec za 50ths CZK a nie sú si úplne istí. Naopak nevážim si majstrov sveta čo všetkému rozumejú a potom prskajú okolo seba síru keď im niekto otvorene povie že kúpili hlúposť. Aj tu sme v diskusii mali pár takých, stačí polistovať.

Ja sa nevyznám v elektrike a keď treba niečo riešiť volám elektrikára lebo nechcem vyhorieť. Tu je to podobné. Máte na webe človeka čo vám to zadarmo určí a nesmeje sa vám, pretože rozlíšiť fake, skladačku a originál nie je jednoduché. Ja som sa to učil roky-roky-roky. Učil som sa od najlepších a keď som sa všetko naučil tak som pokračoval. Keď sa objavila dýka, vyžiadal som si ďalšie fotky, s predajcom som sa väčšinou stretol, dýku som si omakal, zas nafotil, ovoňal, zaradil do archívu ktorý za tie roky pekne narástol. Neľutoval som čas ani peniaze na benzín. Predajci boli ochotní, ak to bol originál nemal som problém potvrdiť zberateľom originalitu, väčšina ma pozná, majú na mňa kontakt a obracajú sa na mňa veľmi často. Ja už nie som ich konkurencia. Mám všetky typy dýk v najlepšom možnom stave. Takže ďalšie už nekupujem. Venujem sa tomu len odborne

Poslední úpravu provedl(a) filuta8 v 5. 12. 2025 11:03:37
Profilový obrázek
filuta8

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2018

#236 12. 12. 2025 9:51:56

Chcel by som upozorniť na jedného fiškusa na východnom Slovensku. Tvári sa ako starší podstivý občan ktorý nepoužíva internet a má svoju starú zbierku, ktorú síce neochotne ale predsa len dokáže rozpredať. A samozrejme že výhodne. Dvojtisícovú vec v akcii za 800Eur.

V skutočnosti sa jedná o pána ktorý upravuje fejky lacno nakúpené v Poľsku tak, aby sa podobali na originály. Vo finále sa stále jedná len o pozmenený fejk, ktorý má ale vyšší stupeň nebezpečnosti. Tentoraz sa škode podarilo zabrániť, ale schválne koľko ľudí by dokázalo povedať že sa nejedná o originálny kus z produkcie Zbrojovka Brno ? Na svete tých ľudí nebude viac ako 10. možno tak 3 to dokážu rozoznať zfleku. Nejde o chválenkárstvo, ide o to aby som naznačil že rozoznať originalitu HG dýky nie je jednoduché a nie je hanba sa spýtať. Pozdravujem na východ, Janči ušetril dosť veľa peňazí a "kouzelný dědeček" bude skúšať dýku výhodne predať inej obeti.

Poslední úpravu provedl(a) filuta8 v 12. 12. 2025 12:36:26
Profilový obrázek
marek74

Uživatel

Zaregistrován:
27. 8. 2024

#237 25. 6. 2026 7:31:35

Na dorotheum.com ve Vídni právě probíhá dražba dýky HG, viz. https://www.dorotheum.com/cz/l/10168438/# Není to falzum? Hlavně středové probroušení čepele vypadá dost odfláknuté. Podobně je na tom i Maďarský letecký kordík. Vím, že to sem do tohoto vlákna nepatří, ale https://www.dorotheum.com/cz/l/10168435/# Pochva je jako odlitá v Indii, čepel také vypadá jinak, rukojeť atd. To na dorotheum nikdo neřeší? Nebo se pletu a jsou to úžasné originály?

Profilový obrázek
filuta8

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2018

#238 30. 6. 2026 8:07:18

Ahoj Marek, dýka je ok, stav síce nič moc ale nie je to fake. Na puzdre je odtrhnuté očko pre záves. Ten žlab na čepely býva rôzny, občas tenký, občas hrubší. Na hlave je vidieť trošku zachovalého zlátenia, ale fakt minimum. Cena mi príde v poriadku (975*1,3+100 pošta=1,367€), dokonca to je lacnejšie ako by som čakal. Číslo 86 som nemal vo svojom archíve fotiek takže som rád že pribudla🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.