Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
13. 1. 2018
dobrá pripomienka. Hlavne v posledných 2-3 rokoch, akoby sa našiel vagón plný dýk🙂. Keby to chalani robili rozumne a púšťali by dýky pomaly, cez rozne kanály, aj by viac zarobili. Takto sa už každý bojí niečo kúpiť.
K tvojej otázke. V literatúre som narazil na niekoľko čísiel, koľko dýk bolo vyrobených. Uvádza sa 3300 vyrobených kusov, potom 3500 aj 3800. Keďže dýky bolo treba prebrať a zaplatiť, niekde v archívoch by sa dalo dohľadať kolko dýk bolo vyrobených, no tie boli povačšinou likvidované. Otázka je koľko sa ich zachovalo. Z pohľadu povojnovej situácie to bol normálny nôž, ktorý nebol jasne označený hákovým krížom ani slovenským dvojkrížom. Verziu s dvojkrížom vymysleli naši poľskí bratia. Preto po vojne nebol dôvod dýky likvidovať, normálne sa používali v domácnostiach a časom sa buď vyhodili alebo sa dostali do rúk skautom, rybárom, zberateľom atp.
Môj laický odhad je, že sa medzi zberateľmi po celom svete zachovalo do 500 dýk. Každá cca desiata má závesník. Zachovalo sa tak cca 5 originálnych krabíc a o originál textilných vreckách v ktorých boli balené viem o dvoch.
Zaregistrován
6. 1. 2013
Tak já bych z toho postavil dva pěší prapory podpořené rotou těžkých zbraní a štábem jednotky. Velet bych tomu však nechtěl😋
Ale vážně, ta čísla jsou velmi důležitá a od toho se musíme "odrazit" i když jistě něco po roce 1945 zůstalo skladem
Ladislavaliev@atlas.cz
Zaregistrován
9. 4. 2020
zdravim paaani hlavne filuta8 ale aj ostatnych a ocenujem ich rady a pomoc dneska sa mi dostala fotka bude hg 7 neviem ci uz taku ste tu mali poprosim o nazor ale podla mojej laickej uvahy sanca ze je prava zo slovenskym dvojkrizom je taka ista ako 1 cena v sportke 🙂 🙂 dakujem este raz za nazory peknyy vikend prajem
Obrázky:
Zaregistrován
13. 1. 2018
Nie, prvá cena v športke je štatisticky reálna. Šanca ze je dýka na obrázku originál je asi taká, ako keď si nevsadíte a aj tak vyhráte prvú cenu. Je to fake. Dýky s nalepenym dvojkrižom na rukoväti sú všetky bez výnimky fake. Toto pravidlo platí bez vynimky
Zaregistrován
9. 4. 2020
ako vzdy odbornaaa a perfektna odpoved diky
Zaregistrován
13. 1. 2018
HDG24
napodobenina priamo z Polska.
link:
shorturl.at/beBL9
prodejce:
antiqshoppl (130 )
V popise uvádza že za nič neručí a originalita je na posúdení kupujúcim. Jak originálne ...
Obrázky:
Zaregistrován
13. 1. 2018
ďalšia napodobenina z polska na aukre:
https://aukro.cz/slovenska-dyka-hlinkova-garda-ii-sv-valka-iii-rise-nazi-6971724121
Obrázky:
Zaregistrován
1. 3. 2020
Originál?
Obrázky:
Zaregistrován
13. 1. 2018
A01: tak poďme na to. Nedal si ľahkú otázku. Nejedná sa o klasický model z garáže Loleka a Boleka ktorý sa dá identifikovať aj z 30 metrov. Dnes poobede som vec radšej konzultoval s chalanmi z tohto fóra a nemáme úplne 100 percentný verdikt. Nechceme nikoho poškodiť. Podľa nás sa teda jedná o skladačku z pravdepodobne originálnych dielov. Hlava orla, zaštita, aj čepeľ by mala byť dobrá, drevo (rukoväť) vzbudzuje otázky rovnako ako puzdro. Musím ešte pozrieť archív jednotlivých výrobcov, ale je možné že je tiež dobré. Vždy lepšie mať poskladaný originál ako krásnu vyblýskanú kópiu. Jedine co som si absolútne istý, je ze dýka nie je ako celok v pôvodnom stave.
Zaregistrován
9. 4. 2020
zdravim paaani ako vzdy som rad a dakujem za vase rady aj za toto forum maam zase jeden dotaz na aukru je momentalne jedna hgd 11 keby sa niekdo mrkol a dal nejaky verdikt ale moje laicke tusenie mi hovori ze asi ho viem dopredu dakujem a pekny vikend prajem
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.