Moderátoři: smith, Koniáš

taho

Uživatel

Zaregistrován:
7. 2. 2011

Vytvořeno:
28. 8. 2014, 11:52

Před lety zde k tomu proběhla diskuze, až bude chvíle, zkusím dohledat. Mám dojem že kolega dracek, psal, že ani autoři medailí si nepamatují, kolik jich dělali.

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

Vytvořeno:
28. 8. 2014, 11:59

Zdravím sběratele z Kladna, bohužel musím Vám dát za pravdu, že získávat podrobnější informace o tvorbě medailérů je téměř nemožné a světlou výjimkou je kniha Jiřího Boháče "Medaile a plastiky Josef a Zdeněk Šejnostové", která se dá v současné době zakoupit na Aukru a to první i druhé vydání (cena za každé vydání 590 Kč), ovšem já jsem si první vydání zakoupil přímo u vydavatele za 274 Kč a to i s dopravou.
Čím se liší první vydání od druhého, tak to opravdu nevím, snad nějaké doplňky?
Je škoda, že kniha http://www.publikace.net/cs/pardubice-univerzita-/1467-mezi-orlem-a-pannou.html není zpracována podobně, jako kniha od Jiřího Boháče, ale buďme vděční alespoň za nějaké informace o tvorbě mistra Kolářského.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
28. 8. 2014, 13:08

Taho: Mnoho archivních informací i z doby první republik je mnohdy asi zachováno, pouze není zpracováno a proto se sděluje že se nedochovalo(též. neof. inf.). Podobně se ostatně jedná i v jiných archivech ač jsou metry nezpravovaných archiválií(a tedy ze zákona obyč.občanovi nepřístupných) navíc u firem ani po zpracování si nelze přístup ani teoreticky vynutit.
Lze potvrdit, že tehdejší prvorepublikové roční svodky produkce byly asi jen na počet vyrobených medailí z každého kovu(+asi asi hmotnost), ostatní info bylo vždy u jednotlivých zakázek a ve vyúčetování.
Kniha „o Kolářském z Pardubic“ je fotopublikací a zpracováním pouze průřezem autorovy tvorby, nikoliv souborným katalogem. Z medailí obsahuje možná méně ražeb než jiné práce.
Jinak pro podobné zajímavé zpracování publikací s mnoha informacemi jako je Šejnost jsou potřeba jen tyto věci:
letité samostudium materiálu, ochota obětovat mnoho svého času bez ohledu na finance, pečlivé studium archivů a schopnost jedince toto vše slušně zpracovat
Nestačí tedy doufat, co mi kdo někde řekne.

Trobo: Problémy rozhodně nebyly, pouze to byla ekonomicko/obchodní záležitost a tedy se běžně tyto údaje všude nezveřejňovaly.
Jak je z názvu publikace zřejmé("Vyobrazení plaket a medaillí: zhotovených Československou státní mincovnou v Kremnici."1924), šlo o fotografickou publikaci na propagaci medailí, což je i znát na složení, kdy z 62 stran knihy obsahuje pouze jednu úvodní stránku souvislého textu(kde je uveden výslovně i důvod vytištění). Žádné podrobné údaje(jen autor, název, rozměr) tam nejsou proto, že jich pro tuto publikaci a účel nebylo potřeba a nikoliv proto, že by nebyly tehdy známy.
Také moc nechápu srovnávání teoretické situce k ražbám z první republiky a údaji z období kolem roku 1970(ze kdy je uvedená medailová ražba), což je podstatně jiná situace.

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
28. 8. 2014, 13:32

Ražba medailí je především komerční záležitost a neřídí se předpisy platnými pro ražbu peněz. Proto i v případě že je někde zaznamenáno kolik se razilo kusů, stoprocentně věřit se tomu nedá.😉

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

Vytvořeno:
28. 8. 2014, 15:11

Souhlasím, že ražba medailí je komerční záležitost a medaili si může nechat zhotovit kdokoliv a nemusí o této činnosti vést žádné záznamy, tak tomu bylo i v minulosti, takže dohledat informaci o počtu vyražených kusů je někdy nemožné, ovšem na stranu druhou já osobně údajům uvedených v knize Jiřího Boháče věřím a zrovna tak věřím údajům z knihy Jaroslava Moravce, který mimo jiné uvádí i technické údaje a počet medailí vyražených v České mincovně od roku 1993.

elle

Uživatel

Zaregistrován:
9. 11. 2006

Vytvořeno:
28. 8. 2014, 16:10

Ukazuje se celkem pravidelně, odpovědi jedině hledej v archivu mincovny, ne zde a příště nezakládej zbytečně nové téma! 😐 P.S. Dukát se u nás razil naposledy v roce 1951(a pak už jen pamětní emise Karel IV. 1978-82), vše ostatní jsou jen medaile. 🙄

Ale no taaak, bud trochu trochu vic tolerantnejsi a ohleduplnejsi k zacinajicim sberatelum :-))
Treba ja osobne o tom vim taky absolutni kulovy a taky bych se treba i zeptal.. :)
Vzdyt nikdo se s onemi znalostmi nenarodil :
)

Na druhou stranu jsem rad, ze je tu nekdo, kdo jde casto proti proudu /casto mozna opravnene/.. kdyby se tu vsichni celou dobu jen poplacavali po zadech, tak by to tu stalo za velky ho..

elle34 (zavináč) upcmail.cz

taho

Uživatel

Zaregistrován:
7. 2. 2011

Vytvořeno:
28. 8. 2014, 16:31

Jinak mnohdy neznají už všechny své ražby ani samotní autoři. Docela dobře znám ve svém okolí dva medailery a ani jeden nemá žádný soupis a ani když jsem to několikrát mezi řečí zmínil z různých důvodů, nebyl z jejich strany zájem něco takového vytvořit...
    1. 2011, 17:22

Dracek má přehled a někdy mě taky naštve, ale na druhou stranu dělá pro našeho koníčka hodně.
Líbila by se mi nějaká mintpedie nebo medalpedie, ale .... Rád se podělím o své skromné znalosti, dost krát založených na neověřených informací od kolegů sběratelů. Plně chápu dracka, že se ne vždy chce podělit o znalosti, i já tak občas činím s ohledem na možnou budoucí koupi do sbírky a taky s ohledem na strávený čas nad bádáním. Kdysi jsem tady něco zveřejnil ohledně Beutlerovi medaile. Nic jsem nenašel a přesto jsem nad tím strávil desítky hodin.
Osobní setkání jsou určitě lepší, protože kolikrát to člověk jinak myslí, než to jak to vyzní napsané.

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
28. 8. 2014, 19:39

Ale no taaak, bud trochu trochu vic tolerantnejsi a ohleduplnejsi k zacinajicim sberatelum :-)) Treba ja osobne o tom vim taky absolutni kulovy a taky bych se treba i zeptal.. :) Vzdyt nikdo se s onemi znalostmi nenarodil :) Na druhou stranu jsem rad, ze je tu nekdo, kdo jde casto proti proudu /casto mozna opravnene/.. kdyby se tu vsichni celou dobu jen poplacavali po zadech, tak by to tu stalo za velky ho..

Začínající po cca 4 letech od registrace zde na fóru, no nevím…
Navíc dle letitých informací co jsem o problematice získal, jsem dodal korektní a přesnou odpověď(že se tazateli třeba nelíbí, je už jen jeho věc).

Jinak za sebe mohu jen sdělit, že za roky sbírání i studia snad něco málo trochu znám a čím déle se tomu věnuji, tak naopak pravidelně zjišťuji co vše ještě neznám. Pokud ale někdy něco tvrdím, tak si tím jsem poměrně jist. Jaký si zde kdo udělá soukromý názor je čistě jeho věc, důležitý je pro mne ale hlavně názor lidí, se kterými se známe trochu lépe, než jen několika anonymními větami někde na webu.
Nemám problém předat dostupné informace, údaje, literaturu či názory a hypotézy lidem kteří vím, že publikují nebo když je o něco požádám někdy já, tak mi také nezištně pomohou, ač by třeba někdy nemuseli. To pak není ale ani důvod řešit zde, ale osobně či mailem.
Také i skupině dalších lidí jsem ochoten pokud se zeptají čas od času na konkrétní věc podat nějakou informaci. Je zde však na fóru i velká skupina lidí, kteří se jen chtějí levně bez práce, času naservírovat nejlépe vše a hned na zlatém podnose(již se tu i o tom několikrát debatovalo a nehodlám tomu věnovat čas znova).
Běžné u slušných bádajících(i začínajících) lidí bývalo, že člověk si prostudoval publikované zdroje, materiály atd., věnoval tomu nejméně pár večerů či víkendů svého času aby byl minimálně trochu v obraze a pak se čas od času když už nebylo zbytí zeptal(ať již na schůzce či jinak) ostatních na konkrétní dotaz. Zde se ale velmi často rozmáhá opak. Ten kdo není svému dotazu ochoten věnovat svůj čas, peníze za literaturu atd., zde nahodí dotaz doufaje, že ostatní se budou snažit za něj(a případné studiem získané informace hned všechny radostně vyklopí na počkání).
Též vše nelze vyřešit a zjistit hned(také mám mnoho studii a úvah rozepsaných v PC běžně několik let nebo v jedné věci shromažďuji informace a podklady více jak 20 let a nevidím dohledný konec), to však mnozí často v dnešní uspěchané době nejsou schopni pochopit.
Toto zde platí obecně a nevztahuje se zcela jen konkrétně na zdejší dotaz.

Jako trochu nepovedená komedie zde v minulosti někdy působilo, když někteří lidé co vystupovali občas někdy veřejně i jako poradci v numismatice, zde celkem často chtějí určovat různé mince.

Přeji všem pěkný večer 🙂

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
28. 8. 2014, 20:05

Já su taky furt začínající!😃

taho

Uživatel

Zaregistrován:
7. 2. 2011

Vytvořeno:
28. 8. 2014, 21:02

pro Dracek a nejen pro něj:
Lépe to napsat nešlo.
Jen přemýšlím, co kdo udělá se získanými informacemi, když zjistí, že nemá pokračovatele. Každý má svůj systém....😃

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.