Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Vzato kolem a kolem, já se bez těch údajů celkem obejdu, neboť pražské groše specializovaně nesbírám, ale ze studijních důvodů je to věc zásadní, která ti například u groše, který vypadá okrájený řekne, že tomu tak není neboť dle hmotnosti má zcela jistě tlustější střížek, nebo průměrování hmotností různých období, typů a podobně(pominu-li trochu vědeckou formu popisu jako jakýsi standart). A toto chce dělat cíleně od počátku!!!
Sakra chcete dělat nový korpus na groše a takovéhle zásadní věci tu schází !!!!!!
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Tedy dobrá - řekněme si přesný příklad:
táborský poklad
položka 9642 typ XII a3 - váha 2,61 g
položka 9651 typ XII e1 - váha 2,55 g
položka 9639 typ XII e7 - váha 2,87 g
položka 9640 typ XII f - váha 3,02 g
co mi to říká? Rozdíl v jednom typu XII dělá až 0,47 g - co z toho mohu usoudit?
Čtyři mince ti moc neřeknou, ale u mnoha set či několika tisíc údajů už lecos ano. Spousta lidí tu leckdy spekuluje o tolika věcech, ale u vědecké prace je potřeba to i něčím doložit a hmotnost je jením ze základních údajů. Vezmi si do ruky některý nově vydaný num.sborník a najdi mi článek, dke je popis mincí bez rozměru a hmotnosti...
Naprosto souhlasim s Drackem. Navic jsem uz davno navrhoval jednoduchou metodu na mereni "prumeru"...
ted si vzpominam, ze sem navic slibil, ze napisu, co me na soucasne databazi vadi, ae ted to vazne dohromady nedam... myslim, ze sme se na hodne vecech shodli s Gregym pri nasem epochalnim vyletu do nejmenovaneho JM mesta🙂
kazdopadne - PEHU - databaze ma i pres vsechny nase vyhrady svuj vyznam i tak jak je... jen bud vazne vic otevren i jinym nazorum... lepe je vic dat, databazi, pokud je kvalitni to snad neuskodi...
Omlouvám se, ale stále nevím k čemu mi váha je? Rozdíl váhy může být u jednoho typu třeba i 20 % z váhy jedné mince. K čemu mi takový údaj je? Když budu mít minci, kterou nebudu umět díky opotřebení (špatně čitelné opisy) zařadit do typu. Dokážu to dle váhy? A to už vůbec neberu v ohled to, že existuje úbytek váhy opotřebením. To, že mají jiné vědecké práce tento údaj obsažený, není pro mě fakt, který mě má přesvědčit.
Já se nebráním tomu, aby bylo u mince co nejvíc údajů. Vkladatal tam může dát jakékoliv údaje. Může tam dát i váhu.
Nechce se mi tady vypisovat elaborát na stránku či dvě, proč je uvedení hmotnosti u pozdně středověké mince důležité(na to nemám fakt čas), ale pokud budeš v únoru v KH, rád Ti to osobně vysvětlím(nebo Patason či někdo jiný). Pokud to nevíš ber to prosím zatím jako FAKT !!! Můj důvod rozhodně není ten, že bych chtěl někoho "prudit", ale ten, aby se to nedohledávalo nakonec. 😞
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.