Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Určil bych ho jako Brádle III/B/a.1 nebo III/B/a.2 - není jasné zda je nebo není vyražen kroužek za PRIMVS.
Ref.: Vojtěch Brádle - Mincovní depot z Vamberka, MVČ v Hradci Králové 2018.
Díval jsem se i do svojí databáze zda nenaleznu jiný kus ražený stejným razidlem, ale bohužel. Předpokládám že se jedná o kus z Kroměříže.
Ludvíkovy bílé penízy byly v literatuře dosud popisovány pouze jako součást konkrétního nálezového celku. Velmi často jsou popisovány dle Castelina který zpracoval dochovanou část nálezu z Neustupova (viz Numismatický časopis čs. VI. - 1930, str. 75-94). Bohužel v Castelinovi vyobrazené pérovky různých typů lva jsou poplatné době vzniku článku a vedly při popisu dalších nálezů k chybám. Když jsem si osobně prohlížel a studoval například bílé penízy z Táborského pokladu (sbírka Husitského muzea v Táboře), nálezu v Bartolomějské ul. (sbírka NM v Praze) aj. které byly popsány dle Castelina, tak jsem mnohokrát narazil na kusy s rozdílným typem lva, ale popsané dle Castelina jako shodný typ. Proto jsem raději použil pro určení vašeho kusu publikaci V. Brádleho zabývající se nálezem mincí z Vamberka. Brádleho publikace je velmi dobře zpracována, obsahuje kvalitní fotografie a rozlišuje typy podle provedení lva, další členění je dle opisu. Nicméně protože se jedná o zpracování jednotlivého nálezu, nejsou v ní uvedeny všechny dosud známé typy se všemi dosud podchycenými opisovými variantami.
Ty budou uvedeny až v rámci nové souhrnné typologie na níž se pracuje.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.