Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Nemáte někdo ve sbírce lépe zachovaný vídeňský fenik CNA Fa5? Jedná se o fenik, jako na tomto obrázku.
Mince nemusí být vyražena celá, ale musí jít jednoznačně určit. Jde mi o detail písmene nad štítem (Al) a nalevo vedle štítu (Tvs).
Potřebuji je pro článek a mám jen horší fotky.
Pokud byste je byl ochoten někdo poskytnout, buď je uveďte zde, nebo mi písněte na:
mail.greggy zavináč tiscali.cz
Abychom domluvili podrobnosti.
Dík za případnou ochotu. 😋
Obrázky:
Zdravím, prosím o Váš názor jestli by to mohl být Karlův dutý haléř (foto mám jen tu hrůzu ale zkusil sem to trochu poštelovat). A dále mám záludný dotaz..jak se dá odlišit dutý haléř se lvem a denár Cach 954? V literatuře uvedené hmotnosti a velikosti se překrývají v širokém rozmezí a variant je tolik že v tom nevidím rozdíl, děkuji
Obrázky:
odlišit se to dá - ovšem u lépe zachovaných kusů, nebo u lepších fotek - především podle tvaru lva
tady ze lva moc nevidím,ale vidím tam náznak něčeho jako perlovce a to uvnitř i vně vypouklého kruhu kolem lva - to by sedělo na brakteáty Přemysla, Karlův dutý haléř toto nemá
zároveň se mi zdá (i když to z této fotky je spíše spekulace), že lev má hlavu trojúhelníkového tvaru en face a to také nesedí na Karlův dutý haléř
To je samozřejmě pravda.
Proto jsem tam připojil sousloví - "v grošové měně."
Stříbrná grošová a zlatá florénová (dukátová) "měna" byly na sobě nezávislé. Vzájemný kurz výrazně kolísal dle aktuální ceny drahého kovu. Zlaté ražby se v běžném platebním styku téměř neuplatňovaly.
Moje poznámka měla (a má) znamenat, že stříbrné jsou v grošovém období v podstatě téměř všechny mince 😉 .
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.