Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
23. 6. 2007
Nemáte někdo ve sbírce lépe zachovaný vídeňský fenik CNA Fa5? Jedná se o fenik, jako na tomto obrázku.
Mince nemusí být vyražena celá, ale musí jít jednoznačně určit. Jde mi o detail písmene nad štítem (Al) a nalevo vedle štítu (Tvs).
Potřebuji je pro článek a mám jen horší fotky.
Pokud byste je byl ochoten někdo poskytnout, buď je uveďte zde, nebo mi písněte na:
mail.greggy zavináč tiscali.cz
Abychom domluvili podrobnosti.
Dík za případnou ochotu. 😋
Obrázky:
Zaregistrován
14. 12. 2012
Zdravím, prosím o Váš názor jestli by to mohl být Karlův dutý haléř (foto mám jen tu hrůzu ale zkusil sem to trochu poštelovat). A dále mám záludný dotaz..jak se dá odlišit dutý haléř se lvem a denár Cach 954? V literatuře uvedené hmotnosti a velikosti se překrývají v širokém rozmezí a variant je tolik že v tom nevidím rozdíl, děkuji
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
odlišit se to dá - ovšem u lépe zachovaných kusů, nebo u lepších fotek - především podle tvaru lva
tady ze lva moc nevidím,ale vidím tam náznak něčeho jako perlovce a to uvnitř i vně vypouklého kruhu kolem lva - to by sedělo na brakteáty Přemysla, Karlův dutý haléř toto nemá
zároveň se mi zdá (i když to z této fotky je spíše spekulace), že lev má hlavu trojúhelníkového tvaru en face a to také nesedí na Karlův dutý haléř
Zaregistrován
14. 12. 2012
takže spíš brakteát? když sem zalovil na netu tak je ten rozdíl opravdu velký, jestli by se daly tyto dva kusy považovat za ,,typické" zástupce obou skupin? díky
Obrázky:
Zaregistrován
24. 3. 2010
Myslíte, že by išlo zistiť, či je medzi REX BOEMIE bodka alebo krúžok? Mám sa posnažiť o lepšie foto alebo je to márne? Dík
Obrázky:
Zaregistrován
10. 8. 2017
Koupím stříbrné mince grošoveho období.
Email: Lesnik00@seznam.cz
Zaregistrován
20. 8. 2007
V grošovém období - grošové měně - jsou vlastně všechny mince (groše i jejich díly - drobné mince) stříbrné (až na některé husitské výjimky).
Zaregistrován
6. 2. 2008
přísně vzato jsou v grošovém období i zlaté mince. U nás např. florény a dukáty.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Zaregistrován
20. 8. 2007
To je samozřejmě pravda.
Proto jsem tam připojil sousloví - "v grošové měně."
Stříbrná grošová a zlatá florénová (dukátová) "měna" byly na sobě nezávislé. Vzájemný kurz výrazně kolísal dle aktuální ceny drahého kovu. Zlaté ražby se v běžném platebním styku téměř neuplatňovaly.
Moje poznámka měla (a má) znamenat, že stříbrné jsou v grošovém období v podstatě téměř všechny mince 😉 .
Zaregistrován
17. 9. 2009
Ahojte chlapi v drobnych minciach grosoveho obdobia sa az tak neorientujem. Ak sa nemylim na tejto minci je preklep a to N namiesto M. Je to zaujimavost, alebo to nikto neriesi? Dik za info
Obrázky:
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.