Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
To Slezsko pochází samozřejmě s rozpouštěné sbírky, protože jsou tam totožné kusy, které se objevily v aukcích na začátku 90. let a od té doby po nich nebylo ani vidu ani slechu, až teď.
Ten údajný unikátní Sauermannův obol (vím ve stříbře o třech - čtyřech kusech) je již na 14 tisících a konečnou cenu odhaduji mezi 25 - 30 tisíci. Stejně tak jeden z Korvínových haléřů (takéž není vratislavský, ale s hooodně velkým otazníkem krnovský) je mince známá cca v pěti - šesti exemplářích.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Tak úplně samozřejmé se mě to zase nejeví, pokud se bavíme jenom o aktuální Aurei, tak tam je ve Slezsku evidentně smíchané kde co a určitě je to všechno, jenom ne systematická sbírka. Některé kusy klidně mohou i ze starší sbírky pocházet a asi také pocházejí, ale u věcí jako např. konvolut vratislavských haléřů Václava IV., které už se aktuálně objevují ledaskde, bych měl dost pochyby. Nemám samozřejmě zájem tady nějakými dohady ovlivňovat cenu mincí, které ergo až na výjimky nesbírám, ani dolu ani nahoru 😉 .
V tom je kouzlo informace, kterou nadhodil maci. Kolik čeho kde bylo se většinou právě ti nejpotřebnější doví až s odstupem a pozpátku.
Z toho vyplývá poučení, že je radno kupovat pouze obyčejné levné mince a u těch vzácnějších si počkat, až se jejich výskyt zmnohonásobí😃 A u těch běžných mincí je skupovat v takových kvantech, aby se staly nedostupnými a jejich cena se navýšila. Pak pouštět jednu za 3-5 let a prodat ji za pořádný ranec 😆
highlander: krásná mince. Ta koruna vypadá jako ta na polských půlgroších, ale ty jsou mladší.
jv64: jak co. Třeba ten obol byl ražen jako donativ ve zlatě a stříbře. Nikdy to nebyla oběhová mince. Nevěřím, že by se naráz mohlo objevit více kusů.
Faktem ale je, že některé vzácné typy mincí se začaly objevovat ve větším množství. Tak třeba nález osvětimských haléřů z půlky 90. let, nález opavských a ratibořských haléřů ze zimy 2010/11 (věřím, že kdyby byl rozchvácen i ten nález z Těšína, bylo by jich na trhu ještě víc - takhle skončily v muzejních sbírkách). Mám navíc podezření, že z toho rozchváceného nálezu z Opavska pochází i dva typy dosud nepopsaných haléřů, které se na aukcích objevily.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Komu se ta mince aktuálně přiděluje ? Dá se o tom něco přečíst ?
Bavíme se předpokládám o tomhle (kdyby to hatilo něčí zájem, ať dá vědět):
https://livebid.cz/aukce/1_eaukce/1264
Vzpomínám si, že když se před lety jeden exemplář v aukci objevil, byl špatně popsán tuším jako ražba Ludvíka Jag. (?), už se přesně nepamatuji, jen jsem si zafixoval, že správně je to asi Těšín nebo Skočov ? Podoba s orlicí např. na haléři Václava Adama by tu byla, ale blíž jsem to nikdy nestudoval ....
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.