Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Náhodou jsem narazil v Numis. sborníku I. na článek P. Radoměrského, který zde popisuje nález 1043 mincí z Bartolomějské ul. v Praze. Uvádí zde na s. 117 také jednu přeražbu haléře Ludvíka na BP, která byla v tomto depotu. Radoměrský zde uvádí i příklad obvinění pregéře Jakuba Turnovského v r. 1549, že "v preghauze černé peníze podvodně předělával na peníze bílé". (cituje tu již zmíneného Lemingera)
skoda tech stavu vetsiny, ktere i pripadnou "vzacnost", je-li tam vubec neco, deklasuji na cenu beznou
osobne bych tam za prodejne oznacil asi 3-4 kusy, sam bych si vybral asi dva, zbytek je bohuzel srot. faktem ale je, ze u techto drobnych minci si proste je potreba na lepsi stav trpelive pockat (to nutne neznamena si priplatit)
pokud to nesbiras na varianty (zrejme ne, kdyz se takto ptas), tak se tim nezatezuj, max. si kup nejhezciho ferdu a nejhezciho rudolfa a zbytek neres
Pfalz-Mosbach, Otto II. (1461-1499), fenik
nedávno mi dorazila tahle orlička, kterou měl majitel nesprávně zařazenou pod Falcí za Václava IV.
Podle mne se jedná o klasickou brněnskou ražbu, ale otázka je z jaké doby?
Podle mne náleží za
1) orlice na čtyřrázu s písmeny nad letkami, co se dle Sejbala razily v městské mincovně v Brně v letech 1423-1435 za Albrecha Rakouského
ale před
2) orlice s prsním štítkem a břevny z let 1435-1452.
Tudíž mi podle toho vychází, že by tato měla být někdy kolem roku 1435. Technikou ražby a čtyřrázem mi připomíná starší mince, ale kresbou orlice je již podobná těm s prsním štítkem, které ale už nemají čtyřráz a technika zpracování střížku je už taky trochu jiná.
Předem děkuji za jakoukoliv korekci.
Obrázky:
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
mam take jednu, samozrejme jinou, hmotnost 0,36 g, nepravidelny strizek 15,2 x 13,6 mm a k dotazu se pripojuji
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.