Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
15. 11. 2013, 10:21

Ja si myslim ze by mohlo jit o prerazbu BP Ludvika na haler - tedy dobove falsum. Doporucuji pootocit foto cca o 80 º vlevo. Ja tam vlevo pak vidim R a nahore korunu.

Proč by někdo přerážel peníz na haléř? To nedává smysl, neboť by tím snížil hodnotu mince. Možná jsi to myslel obráceně, přeražba haléře na peníz?

Každopádně nějaká přeražba by to být mohla, protože ten jakoby "hák" za lvem tam nemá co dělat. Pokud minci otočím, přijde mi to, jako by ten "hák" byl spodní obručí koruny ...

Ander

Uživatel

Zaregistrován:
11. 3. 2009

Vytvořeno:
15. 11. 2013, 10:29

Sorry pisu z mobilu a moc mi to nejde. Melo byt na haleri, tzn. Z halere se udelal BP. Cca pred 3 lety jsem sem daval neco podobneho, ale tam byla prerazba na rubu, tak to bylo vic patrne.

˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
15. 11. 2013, 11:05

ten "háček", jak jsem to nazval, mi připomíná spodní část obruče koruny z polského půlgroše. Něco podobného jako na fotce (akorát nevím jaké má rozměry, jestli je to technicky možné). Obr. jsem si vypůjčil z článku Honzy R. Ale možná je to blbost, jen hádám😃

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
15. 11. 2013, 11:14

me se myslenka prerazby celkem libi a asi by se tam ty veci najit nechaly. urcite bych to nevyloucil a jsem zvedav, co na tom vysmejdi greggy, ten ma ted cvik 😁

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
15. 11. 2013, 12:08

no vida aspoň myšlenka přeražby se snad ujala

kacuro - polské půlgroše jsou znatelně větších rozměrů - ten to nebude

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
17. 11. 2013, 21:49

Takže konečně jsem doma, takže jsem se mrknul na tu Kekuleho záhadu.
A myslím si, že má Ander pravdu. Dobrý oko.😆

Nejdřív si určíme tu mladší. Tam je to celkem jednoduché. Jedná se o b.peníz Ludvíka Jagellonského. Ta kytička se na nich vyskytovala. Napravo je ukázka jednoho mrzáčka, co mám. Mimo kytičky si všimněte také písmene C a výrazného nepoměru ve velikostech písmen, která odpovídá těm Kekulovým. To, že si orientace písmen a lva neodpovídá je způsobena jiným razidlem a také druhou přeražbou bp, která je vůči původní pootočena.

To byla ta jednodušší část. Pro určení původní mince je třeba penízek pootočit. To co jste považovali za korunu, není koruna, ale písmeno R položené na bříško. A to, co vypadá, jako písmeno F, je ve skutečnosti levá lilie koruny. Naštěstí koruna je krásně vidět, takže se dá určit i přibližný typ haléře. Jedná se o typ VI. vzhledem k tomu, je tam vidím náznak tečky vedle koruny, tak by se mohlo jednat o typ VI.a.2. Ale to už je spíš jen dohadování.

Kekule Gratuluju k němu. Kdyby byl volnej, měl bych zájem.😆 Pokud ne, můžu si ji uložit a případně ji použít v budoucnu?

Ander: Dej sem pro osvěžení fotku Tvé přeražby, ať se můžeme taky pokochat. Je to přeci jen delší doba.

A na závěr fotky, jak bych je viděl já. Upozornění, ani jedna z mých není přesně ta varianta, která je na minci, ale pouze stejný typ. Shodné varianty zatím nemám. Tyhle jsem sem dal na porovnání, aby byly vidět shodné znaky.

Obrázky:

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
17. 11. 2013, 21:53

Ander

Uživatel

Zaregistrován:
11. 3. 2009

Vytvořeno:
18. 11. 2013, 02:01

Jak píše Emanuel Leminnger (Stará Kutná Hora 3) :

"Nevšední stupeň. úskočnosti vyzírá z falše té, kde peníze malé (haléře) byly předělávány na peníze bílé (denary), t. j. na peníze jakosti dvojnásobné. Peníz malý musil tu býti rázu svého zbaven a poněkud sploštěn, což se asi jedním udeřením kladiva vykonalo, - potom obdržel ráz patřičný kolkem denarovým. Oboje tato mince jest jednostranná a neliší se valně od sebe ani velikostí, ani tlouštkou."

Leminger cituje dobové dokumenty, které potvrzuji, že k tomu docházelo za Ludvíka i Ferdinanda. Dokonce i přímo v mincovně za použití originálních razidel.
Nejspíš jenom nepozornosti se občas stalo, že falzátor vyrazil BP na rub haléře. Takový exemplář byl zaznamenán v nálezu v Praze v Bartolomějské ulici (někdy v padesátých letech).

Tady je ten můj :

Obrázky:

˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
18. 11. 2013, 06:31

Ander: Dík za fotku. Koukám, že ten tvůj haléř je stejného typu, jako Kekulův. 😋

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
18. 11. 2013, 10:09

Anderův penízek je jasný. Ale u toho Kekuleho penízku se mi to nezdá. Možná by to chtělo, aby dodal Kekule i druhou stranu, třeba na ní bude něco vidět ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.