Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
kdyz nad tim ale tak premyslim, lev mi spis pasuje na starsi razby, takze bych tam spis videl Ludvika. jednu kyticku z Ludvika posilam.
Obrázky:
vezmu to od toho jednoduššího
mince s korunou a českým lvem bude falzum parvu Václava II.
- jak píše oliver je jich posl. dobou docela dost
- koruna má typický tvar, český lev také odpovídá, je vidět, že opisy tam být měly, ale část jich byla buď mimo střížek (raženo na menší střížek?), nebo spíše zbytek mince je už natolik sežraný, že je část s opisy pryč, proto i ta nízká hmotnost
- nyní zbývá už jen torzo zřejmě měděného jádra mince
k první minci
- záhadný bílý peníz
- koruna na počátku opisu je evidentní
- lev je divnej - postiženej, není vidět hlava, je tam tělo a tlapy a místo ocasu zase něco divnýho
- kytička je také vidět - řekl bych že by to mohl být pětilistý květ se středem, který popisuje Veselý u typu IV. (ale na počátku opisu) Ferdinandových bílých peněz
- opisy jsou divné, jakoby zkomolené, vytušit by se daly části slova FERDINANDVS a za kytičkou PRIMVS
to vše dohromady moc nejde:
- ale napadá mě zda nemůže jít o přeražbu
- typ IV. s kytičkou na počátku opisu a přes něj vyražen pozdější typ s korunou na počátku opisu a navzájem jsou pootočené
proto divný lev, proto ty opisy tak zvláštní
i když si nejsem z obrazu mince zcela jist, že to tak bylo, tak tohle by mohlo být vysvětlení (a jiné mě nyní nenapadá)
Ferdinandem jsem se sice nikdy nezabýval, ale řekl bych, že to, co považujete za korunu (nad hlavou lva), ve skutečnosti koruna není. Podívejte se, kde končí opis PRIMVS, za S je vidět náznak nějaké hvězdičky a znak za ní proto není koruna, ale zkomolené nebo špatně vyražené počáteční písmeno panovníka, ať už je to F nebo teoreticky i L(VDOVICVS), ale spíš tam vidím F. Na levé straně je vidět dvojráz, který posunul opis více ke hraně, je to pěkně vidět na třetí hodině.
Útvar nad lvem bych také jako korunu nepovažoval, ta vypadá na Ferdinandových bílých penězích jinak. Jak již poznamenal Kacuro, mince je poznamenaná pootočeným dvojrázem zasahujícím od počátku opisu skoro až ke konci první části jména. Pro mne je rozhodující poloha umístění rozdělovacího znaménka ve jméně (pětilistý květ) vzhledem ke lvu a tato poloha odpovídá poloze u Ludvíka a také toto znaménko ve jméně je známé pouze u Ludvíka.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.