Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
oliver napsal/a:
haler slusny, jen tu vahu je treba brat za nesmerodatnou, protoze kousek mince asi chybi (ale zas ma hlubokou razbu a u tehle kusu se clovek musi spokojit s tim, co je)
Poštěstilo se mi ho teď vydražit, ani jsem to nečekal. No každopádně kdyby ta případná výměna byla stále aktuální, nebránil bych se, ale jak jsem Ti už posílal, nic moc zajímavého a lákavého nemám😞
Což o to, je to krásnej a výjimečnej kus, ale nějak se mi nedaří jej zařadit, ty fotky u Hánových penízků se lvem jsou trochu odlišné, nějak mi to tam nesedí..
to petr1596:
peníz se lvem a perlovcem je nový peníz zavedený mincovní reformou roku 1469
po této mincovní reformě Jiřího z Poděbrad (sněm 5.6.1469) by mělo být měnové uspořádání u nás takovéto:
1 pražský groš platí za 7 nových peněz se lvem a perlovcem a 14 nových haléřů s korunou a perlovcem
1 míšeňský groš platí za 6 nových peněz se lvem ....
zároveň došlo k devalvaci starých peněz na 1/2 hodnoty tzn. 1 pražský groš za 14 starých peněz (se lvem v hladkém kruhu)
ono se v tom mincovním řádu nic konkrétního o podobě "nových peněz" nepíše, ale má se za to že těmi "novými" jsou kruhový peníz se lvem v perlovci a haléř s korunou v perlovci
zároveň v době po mincovní reformě u nás měl platit 1 pražský groš za 7 vídeńských feniků a stejně tak za 7 českobudějovických peněz ražených Matyášem Korvínem
(přičemž v Rakousku došlo v té době také k devalvaci starých feniků na 1/2 hodnoty (inspirované Jiříkovou reformou?) - předpokládám tedy, že uvažovaný kurz 7:1 platí pro "nové" vídeňské feniky)
díky za odpověď, ty změny musely být tehdy velmi zajímavé, u těch kruhových peněz hledat perlovec, aby člověk zjistil jestl platí penízem nebo haléřem. Jinak předpokládám, že je těch penízů i haléřů s korunou a perlovcem velmi málo. Pokud se to razilo jen rok, dva. Jsou ty poslední haléře a korunky sehnatelné? Nějaké mám ale nevím jestli jsou před nebo po reformní.
Mohl by se do toho Sejbala prosím někdo podívat? A případně odpovědět na můj dotaz.
+
Nedávno jsem sem dával tyto penízky, myslíte si, že je tento stejný? Já bych ho tipoval na trochu odlišný, a to Castelin A.IV.13. - před slovem PRIMVS to vypadá na písmeno S, nikoliv hvězdičku, ale je to kvůli zachovalosti opět dosti o fantazii.
Obrázky:
Vlada4 : Jen doplním informaci Hurleyho Je to typ 4. Vyskytuje se ve dvou variantách. Ta běžná má tečku nad prostřední lilií. Méně častěji je vidět varianta bez tečky ( není na ni místo pod perlovcem ).
hmotnosti haléřů typu 4, co mám ve sbírce, jsou 0,352, 0,386 a 0,330
Na Jacxův penízek nebyly síly reagovat. Je to nádherně vykreslená hlava. 4+4 základní hlava tedy typ Hána G/1. Možná by Tě mohla zajímat fotografie penízu z nepatrně odlišných razidel, ale velmi blízká té Tvé. Nezbývá mi než konstatovat, že tato varianta mi zatím uniká, a pukám tak závistí. 😳 😈
Jinak perlovec je u těchto mincí, pokud byly v oběhu poměrně dost nezřetelný, takže ho nelze použít, jako kritérium. Určitě jej v oběhu nemohli snadno rozlišovat. Podstatně spolehlivější je odlišovat tyto mince podle provedení ocasu. To je téměř 100%.
O přiřazení ražby peněz s perlovcem až po reformě nejsem zatím přesvědčen. Byť se to neustále omílá, chybí mi jediný jasný důkaz ( přeražby perlovcových peněz na bílé peníze totiž nejsou na Vladislavových, ale až na Ludvíkových b.penízcíh, a tudíž je použít, jako důkaz, že se jedná o poslední ražbu, mi připadá trošičku neprůkazné ). Ryzost vůči ostatním typům, ke kterým se svým provedením blíží, není tak odlišná, aby mohla být dvojnásobná.
Obrázky:
koukal jsem do Sejbala - Moravská mince doby husitské
orlice (hladká) odpovídá ražbám Albrechtovy markrabské mincovny v Brně (1423-35)
s rozlišením jednotlivých typů (natož variant) orlic mám problém
konkrétně k tvému dotazu na široký kruh:
- na tvém exempláři je opravdu výrazně široký
- v knize v kapitole o těchto ražbách jsem nikde nenašel, že by se problematika šíře kruhu řešila
- můj subjektivní dojem, ale vzniklý jen z letmého pozorování v obrazové příloze knihy, tudíž nijak vážně nedoložený a navíc týkající se peněz nikoliv haléřů (i když by se dalo očekávat, že u nich to může být obdobné):
širší kruh bývá u staršího typu (VIII. čtyřhranné mince s hladkou orlicí staršího typu)
na těch mladší se mi zdá být kruh užší
ale opravdu jen dojem
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.