Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
ne všechno na dnešní aukci v Praze dopadlo tak, jak jsem si představoval - ale s prázdnou jsem neodcházel 🙂 :
nejdříve něco k nedávnému tématu moravských haléřů:
Albrechtova markraběcí mincovna v Brně - haléř s orlicí 1423-35 (0,232 g)
dále něco z předsálí:
slezský haléř Ferdinanda I. 1528
a nakonec něco na pokoukání pro gregyho:
kruhový peníz se lvem v perlovci (považovaný ze nejmladší z kruhových peněz se lvem se vztahem k mincovní reformě Jiřího z Poděbrad r. 1469)
určení - paralelní řada G, vzhledem k 4+4 měsíčkům jako var. 1
ale provedením se mi zdá být trochu jiný, takový jemněji provedený - nebo je to jen lepší zachovalostí?
pekne kousky, hlavne nad tim poslednim asi par lidi zaslinta - ja slintam urcite, krasny kousicky grosovy drobotiny🙂
musím opravit svoji chybu v určení - můj počáteční dojem, že jde o slezskou ražbu a slezskou orlici vystřídala nejistota, pak dlouhé pátrání a nyní již jistota
je to:
fenik (čtvrtkrejcar) kraňský z roku 1528, ražený ve Vídni pro Kraňsko (nese znak habsburský a kraňský)
ve Slezsku (konkrétně Vratislavi) se feniky tohoto vzhledu razily jen v letech 1540 a 1541 - je na nich písmeno S (a vedle habsburského znaku orlice vypadající úplně stejně, jako ta kraňská)
Rád bych zkonzultoval tento haléř s orlicí a čtyřrázem, o kterých se tu vedla zajímavá debata. Bohužel jediná literatura kterou mám je Radoměrského Nález mincí, kde jsem ho našel (II.5, str.124) jako ražbu Albrechta Rakouského z let 1424-1435, akorát s rozdílem, že tento můj kus má kruh široký, v literatuře je uveden pouze tenký. Uvádí takové typy i Sejbal? Jen pro info, hmotnost tohoto je 0,12 g.
Obrázky:
vlada4: podle Nechanickeho je to 53b. haler slusny, jen tu vahu je treba brat za nesmerodatnou, protoze kousek mince asi chybi (ale zas ma hlubokou razbu a u tehle kusu se clovek musi spokojit s tim, co je)
celkem mne prekvapuje, ze nikdo nereaguje na ten peniz s perlovcem???
U toho haléře s perlovcem by mě zajímalo zda tedy platil po měnové reformě z r.1469 jako haléř /černý peníz/ nebo zůstal jako bílý peníz. Stejný dotaz - haléř s korunou v plném kruhu a perlovci. Ten první platil jen do reformy a byl stažen nebo platil i nadále /polovinu své staré hodnoty/ a ta korunka v perlovci byla i nadále jako černý peníz/haléř i v době Wladislava II. ?
dík P
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.