Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
je to razba z obdobi 1435 - 1452. teoreticky se melo razit jeden rok od 25. 7. 1435, ale zda se, ze razba pokracovala dale. jaky konkretni typ mas, i kdyz jich moc neni - ja Sejbala nedavam, vyber si (snad je to to😎:
Obrázky:
tomu se urcite vyhnu, abych zde vynesl soud. brnenske razby mam sice rad, ale moc jich nemam a tudiz jsou me zkusenosti omezene a preplacet je na aukru se mi vazne prici.
ale k veci. hmotnost jako takova NEMUZE byt v zadnem pripade voditkem.
1) pri razbe al marco dochazelo k obvykle sice malym, ale vyjimecne i dost velkym odchylkam, takze distribuce hmotnosti penizu a haleru mohla zjednoduse vypadat tak, jak ukazuje muj neumely nacrtek - a cervena oblast znamena, ze to muze byt oboji a dle hmotnosti to nikdo nepozna
2) vec se komplikuje korozi - argumety o tom, jak vam co zvoni a jak je to zachovane si schovejte pro nekoho jineho. ja se jim smeji - videl jsem uz dost zvonicich ementalu, abych tomu neveril. u techto drobnych razeb je to naprosto nerelevantni. takze zkorodovany (byt pro laika "neviditelne") peniz, jehoz puvodni hmotnost byla OK, se nyni muze klidne nachazet nejen v oblasti cervene, ale primo v oblasti halere
3) stejne osemetna muze byt i velikost - rozmery (nekde se mohlo u penizu neco sikovne odlomit a uz se zda, ze je to haler, jinde mohl byt strizek halere vice rozmajznut a uz je to peniz)
4) zapomente na nejake zkousky ryzosti crtem, co uvadi Sejbal. u takovych minci, kde neni dolozen stav strizku je to naprosto zavadejici, povetsinou znacne nadhodnoceny udaj.
5) co samozrejme melo hrat roli byl obsah draheho kovu. jenze ten je nejenom zavisly na hmotnosti, ale tez na ryzosti. pokud nezname skutecne puvodni ryzosti techto razeb (a pan Sejbal opet promine, ale nezname), tak vlastne toho vime minimum
6) jedine, cemu jsem ja ochoten uverit, je srovnani mincovniho obrazu. tj. mame-li v ruce minci, jez je skutecne beze vsich pochyb halerem, tak ma i mensi obraz, mensi orlici. pokud tuto malou orlici najdu na svem pochybnem kusu, tak mam haler, pokud je to vetsi, tak peniz (btw. greggy vyvinul jednoduchy sikovny programek na mereni vzdalenosti na fotkach minci, da se to na to pouzit)
je mi jasne, ze jsem asi nepomohl, ale predpokladam, ze pokud nekoho zajima pravda, musi byt pripraven i na to, ze se ji proste dozvedet nikdy nemusi.
Obrázky:
pekny kousek, gratuluji. toto je klasicky pripad razby na dva strizky soucasne. nekde se mozna jeste potuluje jednostranny bratricek, ten vypada nejspis stejne pekne, jenom ma na sobe lva. hezke.
v novych foliich (grosovem cisle) bude take jeden takovy pripad - ale grose - v ponekud obecnejsim kontextu🙂
dík😉
je pravda,že je to pěkná mince a za víc jak 10let co se věnuji drobným grošovým ražbám sem z českých nebo moravských mincí nic podobného neviděl.
alarich: opravdu dost dobré kousky, kdybych si mohl vybrat, těžko bych se rozhodoval mezi jednostranným Karlem a tou šachovanou orlicí vlevo .... ale asi by vyhrála orlice. Určitě to bude mince před r.1411, tedy ještě Jošt, ale blíž bych si ho určit netroufl. V tom je opravdu úskalí Sejbalovy práce, je hodně detailní, charakteristické znaky se podle ní těžko rozlišují. Dovedu si ale představit - nebo spíš nedovedu - jaká byla práce utřídit typologii a chronologii zrovna u těchto mincí podle nálezových souborů, z kterých vycházel.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.