Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
19. 6. 2013, 17:04

S datací jsem si ještě neudělal finální názor ( málo zkušeností ). Takže pouze hooodně přibližně 1460-1469.

hafan

Uživatel

Zaregistrován:
9. 4. 2013

Vytvořeno:
19. 6. 2013, 17:09

jestli je z mezivládí tak by měl být 1434-1450 nebo se pletu ??

hafan

Uživatel

Zaregistrován:
9. 4. 2013

Vytvořeno:
19. 6. 2013, 21:22

Na tomto webu jsem našel podobný typ na stránce 74.

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
19. 6. 2013, 21:39

No, a já se právě obávám, že z mezivládí není.

Penízky, které se přidělují k mezivládí ( řada Hána III/1), nebo Pohrobkovi ( paralelní řada A/2 ) vypadají takto :

Na poslední fotografii je ten, který si myslím, že máš Ty (typ IV/1).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

hafan

Uživatel

Zaregistrován:
9. 4. 2013

Vytvořeno:
20. 6. 2013, 17:38

takže to bude asi ten Jiří z Poděbrad.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
23. 6. 2013, 15:04

Narazil jsem na clanek, ktery je sice zrejme v obecnem povedomi, ale vzhledem k tomu, ze je tu celkem mrtvo, tak to tu treba malicko rozproudi diskusi, ktera by mohla byt pokracovanim teto diskuse.

S Castelinem (jak vyplyva i z te predchozi diskuse) bych v tomto bezezbytku souhlasil. Co vy?

Obrázky:

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
23. 6. 2013, 17:31

Nevím
asi lze nalézt argumenty pro i proti (Jihlavě)

k tomu I

• já osobně bych to písmeno I s vědomím určité "umělecké" invence řezače želez a přidání ozdob do jejího okolí zcela na 100% nevylučoval (viz obrázky)

• Znojmo také nemá písmeno Z ve znaku a na prsou orlice toto písmeno je (samozřejmě zde není - narozdíl od I - pochyb o tvaru litery)

• v Jihlavě se mince razila

• nějaký jiný konkrétní tvar/předmět/znak/symbol v "útvaru" na prsou orlice nevidím
    (snad kromě užitečného předmětu (v tomto případě s ozdobným držadlem), který však v té době asi praktické uplatnění ještě mít nemohl - viz poslední obrázek 🙂 - sorry, ale to bylo to první (zatím i poslední) co mě napadlo, že je podobné)

Písemné prameny o podobě jihlavské mince asi neexistují. Nevím, zda jsou nálezy, které by to mohly pomoct rozlousknout - rozšíření této mince v okolí Iglau ?

Obrázky:

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
23. 6. 2013, 19:13

hehe, dobry. jde o to, ze to znojmo, ktere pouzivas jako argument je vlastne protiargument. leda rezac vzaty dvourucakem naplocho pres hlavu by rezal prsni stitek z kulicek, kdyby chtel vyrobit neco jako stitek s literou I. Udelal by totez, co rezac ze Znojma a bylo by vystarano. Stejne jako Castelin jsem tam videl oblicej drive, nez jsem cetl jeho clanek a vim, ze nejsem jediny. Tim netvrdim, ze mam pravdu (blbost muze napadnout vic lidi a porad je to blbost - viz volba nekterych politiku), ale proste je to az zarazejicne nepodobne tomu, cemu by se to podobat melo.

v teto fazi navic nezpochybnuji razbu mince v Jihlave. jen by mne treba zajimal argument, ze to I je stejne vyvedeno i na obecnim stite byvaleho nevestince v 15. stol. to bych mel jasno😃

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
23. 6. 2013, 19:38

jasné, že Z je argument pro i proti
když teda beru v úvahu to, že literu I tam vidím (viz červená malůvka) - tak to je argument pro - počáteční písmeno jména města
argument proti je, že Z je v klasickém štítu - I (pokud to je I) je jenom na prsou (možná v nějakých ozdobách ?), ale nikoliv ve štítu - což s ohledem na dobu by asi umístění ve štítě bylo pravděpodobnější

také netvrdím, že mám pravdu
jen jsem napsal co mne napadá, podle toho co vidím (včetně toho otvíráku) - bez nějakého hlubšího studia
s těmi nálezy - to by mohl být pádný argument - nevím zda dohledatelný - teď však není čas pátrat tímto směrem

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
23. 6. 2013, 19:45

ja bych o tom neco vedel... (znate ten vtip?😃)

P.S. mam tam i to "I"🙂

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.