Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

Vytvořeno:
22. 11. 2012, 20:10

Petr VI: Jelikož to vypadá aspoň trochu stříbrně, tak to snad bude peníz Václava IV. (1378-1419). I když nedbale ostříhaný střížek i ražba by skoro ukazovaly na flútek, ten by musel být Cu. Bližší určení nechám na odbornících.

Petr VI

Uživatel

Zaregistrován:
19. 10. 2011

Vytvořeno:
23. 11. 2012, 06:29

Ag to je a průměr je 13mm

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
24. 11. 2012, 14:29

..zajímavé je, že je po čtyřrázu ještě dodatečně okrojený do tohoto tvaru. Možná i právě proto připomíná husitský flůtek. Na druhou stranu, zpočátku byly údajně husitské flůtky i smalou příměsí stříbra, později už byly pouze měděné. Teorií je na to hodně, ale kde je pravda se zatím neví. Určitě řekne více Pavel.

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 11:23

Z toho, co je vidět bych se přikláněl spíš k Václavu IV. k jeho prvním penízkům se čyřrázem. Motal bych se někde kolem Castelinovy 34-38. Není to sice přesně to ono, ale má podobné znaky.

Je to především velmi dlouhá úzká přední tlapa, dlouhá rovná zadní pravá a velká smyčka ocasu. dá se tam vysledovat podobnost s jeho lvy na starých penízcích.

Bohužel čtyřrázovek moc nemám, ale tento tvar mám jak na stříbrném, tak i měděném střížku ( to je ale pravděpodobně dobové falzum, než flútek).

Tvar mince, si myslím, není způsoben nedbalým okrojením, ale způsobem provedení čtyřrázu. Zde byl čryřráz proveden po stranách čtverce a ne přes rohy. Pro představu jsou vrcholy původního čtverce nejlépe vidět uprostřed plochy na 11 a 2 hodině. Proto jsou prohnuté dovnitř ( protože tam bylo nejméně materiálu pro rozpití po úderu ).

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 11:26

Jo, ještě jsem zapomněl dodat, že tento způsob provádění čtyřrázu se dost často používal na vídeňských fenicích na konci 14.stol. Což výše řečenému neodporuje.

Petr VI

Uživatel

Zaregistrován:
19. 10. 2011

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 11:40

Děkuji🙂 za přiblížení🙂
můžu říct že mince se nalezla na jižní Moravě v okolí Židlochovic
můžu též zaslat lepší fotografie🙂

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 12:35

Z toho, co je vidět bych se přikláněl spíš k Václavu IV. k jeho prvním penízkům se čyřrázem. Motal bych se někde kolem Castelinovy 34-38. Není to sice přesně to ono, ale má podobné znaky. Je to především velmi dlouhá úzká přední tlapa, dlouhá rovná zadní pravá a velká smyčka ocasu. dá se tam vysledovat podobnost s jeho lvy na starých penízcích. Bohužel čtyřrázovek moc nemám, ale tento tvar mám jak na stříbrném, tak i měděném střížku ( to je ale pravděpodobně dobové falzum, než flútek). ...

..tak s tímto nemohu souhlasit. Pokud uděláš na minci čtyřrát- klepneš kladivem, nikdy nedocílíš toho, že budeš mít naprosto rovné strany, ale vždy budeš mít strany do obloučku, nebo jinak deformované. Zde je zřejmé, že byl po čtyřrátu ještě okrojen 😉 (zkus si to na olověném střížku 😃 )

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 12:38

co je to čtyřrát?😃 použila jsi to 2x, tak mě jen zajímá, jestli mi uniklo něco ze zažité terminologie😃

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 12:42

..to je typická ukázka překlepu, když píšeš všema deseti a při tom se ti děti hádají za zády 😆

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
25. 11. 2012, 17:08

Korunka: Tak tady nesouhlasím. S olovem jsem to zkoušel taky a tam byly kulatější, ale pokud si zkusíš něco tvrdšího, tak už to tak zřetelné není. Rozpití do oblouku, nebo rovné hrany je závislé na síle střížku a na síle střížku po úderu. Já to zkoušel s cínem ( na stříbro jsem neměl dost kovu ) a od určitého okamžiku se začal chovat zcela odlišně. Nejdříve držel tvar a vytvořil pouze ty prohnutí, jako zde na fotce. Po překonání určité hranice se rozpil do téměř kruhového tvaru, jako je třeba vidět na flútcích.

Fotky a postupy mám v šuplíku s Olim pro budoucí článek, takže podrobnosti nechci zatím moc ventilovat. Až to bude komplet, určitě se o tom dozvíte.😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.