Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
..zajímavé je, že je po čtyřrázu ještě dodatečně okrojený do tohoto tvaru. Možná i právě proto připomíná husitský flůtek. Na druhou stranu, zpočátku byly údajně husitské flůtky i smalou příměsí stříbra, později už byly pouze měděné. Teorií je na to hodně, ale kde je pravda se zatím neví. Určitě řekne více Pavel.
Z toho, co je vidět bych se přikláněl spíš k Václavu IV. k jeho prvním penízkům se čyřrázem. Motal bych se někde kolem Castelinovy 34-38. Není to sice přesně to ono, ale má podobné znaky.
Je to především velmi dlouhá úzká přední tlapa, dlouhá rovná zadní pravá a velká smyčka ocasu. dá se tam vysledovat podobnost s jeho lvy na starých penízcích.
Bohužel čtyřrázovek moc nemám, ale tento tvar mám jak na stříbrném, tak i měděném střížku ( to je ale pravděpodobně dobové falzum, než flútek).
Tvar mince, si myslím, není způsoben nedbalým okrojením, ale způsobem provedení čtyřrázu. Zde byl čryřráz proveden po stranách čtverce a ne přes rohy. Pro představu jsou vrcholy původního čtverce nejlépe vidět uprostřed plochy na 11 a 2 hodině. Proto jsou prohnuté dovnitř ( protože tam bylo nejméně materiálu pro rozpití po úderu ).
..tak s tímto nemohu souhlasit. Pokud uděláš na minci čtyřrát- klepneš kladivem, nikdy nedocílíš toho, že budeš mít naprosto rovné strany, ale vždy budeš mít strany do obloučku, nebo jinak deformované. Zde je zřejmé, že byl po čtyřrátu ještě okrojen 😉 (zkus si to na olověném střížku 😃 )
Korunka: Tak tady nesouhlasím. S olovem jsem to zkoušel taky a tam byly kulatější, ale pokud si zkusíš něco tvrdšího, tak už to tak zřetelné není. Rozpití do oblouku, nebo rovné hrany je závislé na síle střížku a na síle střížku po úderu. Já to zkoušel s cínem ( na stříbro jsem neměl dost kovu ) a od určitého okamžiku se začal chovat zcela odlišně. Nejdříve držel tvar a vytvořil pouze ty prohnutí, jako zde na fotce. Po překonání určité hranice se rozpil do téměř kruhového tvaru, jako je třeba vidět na flútcích.
Fotky a postupy mám v šuplíku s Olim pro budoucí článek, takže podrobnosti nechci zatím moc ventilovat. Až to bude komplet, určitě se o tom dozvíte.😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.