Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

Vytvořeno:
23. 7. 2012, 22:09

otevírám šampaňské😃

Lacewings

Uživatel

Zaregistrován:
13. 3. 2012

Vytvořeno:
24. 7. 2012, 18:42

-to Hurley dík za určení
-to krokodill dík za potvrzení
Právě u toho druhého jsem si nebyl jist tou korunou.

krokodill

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2008

Vytvořeno:
24. 7. 2012, 18:49

Když si to zvětšíš, jsou tam jasné náznaky nízkých spodních lístků. Kdežto ten předchozí, co jsem dal k porovnání i s pérovkami, má ty spodní lístky vysoké (baňaté, skoro kulaté), proto bych se u ní přikláněl fakt k trojlístku...

Koniáš

Moderátor

Zaregistrován:
3. 11. 2010

Vytvořeno:
24. 7. 2012, 21:49

Zdravím,prosím o bližší určení a ocenění tohoto haléře,díky.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Igni probatur aurum, virtus miseria...

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
24. 7. 2012, 22:01

Mel by to byt haler Jiriho z Podebrad (Smolik 22). Cena radove stokoruny (neni zas tak casty).

Koniáš

Moderátor

Zaregistrován:
3. 11. 2010

Vytvořeno:
24. 7. 2012, 22:10

Díky,myslel jsem,že je to mnohem dražší kousek...

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
24. 7. 2012, 22:19

Cenu presne neznam, proto rikam stokoruny a nerikam jestli 500 nebo 1000, doporucuju si prohledat aukce. Je mozny, ze udela i neco pres litr (zalezi na zajemci). Ja sem svuj mel za 500,-. Napr. 21. listopadu 2010 v Kromerizi udelal 700,-. Ovsem zda byl v lepsim stavu posoudit neumim...

Koniáš

Moderátor

Zaregistrován:
3. 11. 2010

Vytvořeno:
24. 7. 2012, 22:22

Dík.Tenhle je k mání zatím za 1500.- takže si radši počkám na nějáký další.

Profilový obrázek
pavelgregor

Moderátor

Zaregistrován:
23. 6. 2007

Vytvořeno:
16. 8. 2012, 23:56

Tak jsem si dnes přečetl nový Numismatický časopis a v něm článek o přeražbě kruhového penízku na vídeňský fenik Zdeněk Nechanický : Český kruhový peníz střížkem pro vídeňský fenik.

Nemohu si pomoci, ale myslím si, že to je přesně obráceně. Zde uvádím pár důvodů, co mně k tomu vede.

Proč si myslím, že se jedná o přeražbu Víd.feniku na peníz se lvem a nikoliv přeražbu peníze na víd.fenik.

První se zaměříme na ikonografii.
Koruna nad rakouským štítem. Koruna nepatří L.Pohrobkovi. Ten měl zcela jinou. Fridrich také. Zde prezentovaný tvar měly feniky za poručnictví Viléma a Leopolda ( 1395-1411 ). Částečně podobnou měl i Fridrich na fenicích z nové Vídeňské mincovny. Fridricha vylučuji, protože v kombinaci této koruny má písmeno R vždy vlevo. A ne vpravo, jak je patrno z obrázku. Pak je tady ještě fenik s písmeny P-O, ale tam mám nedoraženu horní část mince, takže nemůžu potvrdit, že tam je koruna na 100%

Pravé písmeno vedle štítu. Je široké, takže s největší pravděpodobností může jít o R, P, D, A. Takže v úvahu připadají Poručnictví Leopolda a Viléma, Leopold samostatně, Fridrich, nebo Arnošt železný ve Štýrském Hradci. Samostatného Leopolda a Arnošta můžeme vyloučit, protože ty neměli korunu nad štítem. Fridrich v kombinací s korunou neměl písmeno R vpravo. Takže zbývá Poručnictví Leopolda, či Viléma, případně fenik s písmeny P-O.

Tvar rakouského štítu. Je špičatý, takže v úvahu připadá poručnictví Leopolda, či Viléma, fenik s P-O. Naopak tento tvar zcela vylučuje L.Pohrobka, Fridrichovy starší feniky i fenik s korunkou. Dále vylučuje i pozdější datované feniky, či samostatné ražby Albrechta V.

V levém úhlu laloku nalevo od koruny je částečně vidět gotický lístek. Ten používal Albrecht III. a Vilém při poručnictví ( do r.1405 ). Pak již používal jetelový trojlístek. Leopold gotický trojlístek nepoužíval.

Takže všechny znaky viditelné na minci mají feniky za Vilémova poručnictví 1395-1406 a fenik s písmeny P-O. Podle mne se původně jednalo o fenik z doby Vilémova poručnictví a vzhledem k gotickému lístku do roku 1405.

Provedení mince
Mince nese stopy čtyřrázu. Proč by v případě, že se razilo na střížek penízu se lvem dělali ještě čtyrráz? Byla by to zbytečná operace, která by akorát prodražovala náklady na přeražbu. Naopak to odpovídá tomu, že čtyrráz vznikl při výrobě mince, a tudíž byl první fenik, a teprve potom peníz se lvem. Hypoteticky by se jedině ještě muselo jednat o přeražbu peníze se čtyřrázem ( čemuž by teoreticky mohl odpovídat tvar ocasu )

Proč je lev vyražen dvakrát? Myslím si, že při přeražbě feniku na peníz zjistili, že se obraz moc nezměnil, tak to zkusili ještě jednou.

Ryzost
Ryzost je odpovídající. Jak Vilém, tak Leopold razili ze 7 lotového stříbra. Což opravdu odpovídá ryzosti penízků se lvem. Naopak informace, že Fridrich roku 1456 razil nekvalitní mince není zcela přesná. I když razil většinou téměř měděné, jsou známy i exempláře z kvalitního stříbra ( Zmiňuje to i Koch ).

Podle mne se jedná o přeražbu z vídeňského feniku Vilémova poručnictví Albrechta z let před r.1406 penízem se lvem ( podle tvaru ocasu lva jedním ze starších typů ) Zde v podstatě ( pokud pominu penízky se lvem a čtyřrázem) lze souhlasit s vyobrazeným typem v článku.

Dálší drobností je i to, jaká je pravděpodobnost příležitosti vzniku této přeražby. Nesmíme zapomenout, že Jiřík získal obrovskou sumu zaplacenou ve vídeňských fenicích ( několik tun ). Což se mi jeví jako ideální možnost pro přeražbu stejně hodnotných víd.feniků na kruhové peníze.

Pro jistotu přikládám obrázek feniků na porovnání. Omluvte horší kvalitu, ale na lepší požád marně čekám.😳

Feniky podle pořadí :
První řada : Vilém a Albrecht s got.lístkem, Wilém a Albrecht s jetelovým lístkem, Leopold a Albrecht
Druhá řada : Fridrich - starší období, Fridrich s korunkou - nová mincovna kvalitní stříbro, Fridrich s korunkou - měděná ražba
Třetí řada : Ladislav pohrobek

Co si o tom myslíte? Jak popisovanou přeražbu vidíte Vy?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
17. 8. 2012, 16:58

..no, musím říct, že tvé vysvětlení se mi zdá rozumnější.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.