Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
no a ted trocha uplneho srotu... ale na procviceni snad dobra...
prvni II.a.1
druhy VII.d.1
treti VI.a.1 (?)
Obrázky:
Oli : Ty mně dávaš.😆
Nejdřív ten halířek. Já bych ho dal spíš k 115g, protože písmeno F je spíš složeno z menších punců ( růžice je jasná. Tedy g, nebo n ). Nková varianta je složena z větších ( teda tak bych ty pérovky pochopil já). Rozdíl mezi malými a velkými puncy je asi nejlépe vidět mezi datovanými a nedatovanými haléři. Jestli nějakej máš, tak je porovnej.
Bohužel nemám ani jednu z nich, takže nemůžu dát fotku pro porovnání.😳
U toho b.penízkuto byl právě ocas, kde jsem si toho všimnul. Pak mně dál přesvědčila ta hlava. Ale samozřejmě to nakonec může bejt úplně jinak. Zapojte se i ostatní.
Pokusil jsem se to naznačit ( je to hrůza, ale takhle to vidím ) Modrý je původní
Obrázky:
Další šrot už prosím nééé, z těch korozí ve velkém už bolí oči... 👿
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Dik, zitra sem hodim nejake fotky pro srovnani. Ja sam nic nemam. Datovanej bohuzel ani jeden. Moc dekuju i za ty Ludviky za kontrolu.
pavelgregor napsal/a:
Oli : Ty mně dávaš.😆
Nejdřív ten halířek. Já bych ho dal spíš k 115g, protože písmeno F je spíš složeno z menších punců ...
Asi máš pravdu, dalo by se k tomu přiklonit. Jak jsem psal, mám Nechanického v mizerné kvalitě, tak se z toho blbě určuje.
p.s. nevíte někdo, zda je možné někde tuto publikaci zakoupit? (české mince grošového údobí) Asi i na Aukru, ale teď tam není 😉
no musis pekne trapne shanet toto, shanej se blbe, nekdy sou i drahy, snazim se to kompletovat cele, ale rada cisel me chybi (nasledujici nastesti ne):
Nechanický Zdeněk - České mince grošového údobí (1. část), Sběratelské zprávy, ČNS HK, 1991, č. 84, s. 111 - 138
Nechanický Zdeněk - České mince grošového údobí (2. část), Sběratelské zprávy, ČNS HK, 1999, č. 88, s. 247 - 261
Nechanický Zdeněk - České mince grošového údobí (3. část), Sběratelské zprávy, ČNS HK, 1999, č. 89 - 90, s. 283 - 292
Jestli to vyslo i jako celek, ja nevim. Ja mam jen toto. Taky sem se rozciloval nad kvalitou kolujiciho scanu, taky me driv vadilo, ze kdyz uz nekdo ten scaner ma, tak ho neumi pouzivat, ale kaslu na to uz. S lidma se nehne, kazdej ma svoje duvody a svoji pravdu.
V tomto pripade jim ale situace nahrava. Obrazky jsou bohuzel konkretne v teto studii tak malo kvalitni, ze kvalitni scan pomuze jen malo, ale aspon se to da cist a nevypada to jak trikrat kopirovany pribalovy letak o toxicite a nezavadnosti z Ciny.
Vis, ono kdyby tady mimo tebe a obcas par dalsich konstruktivne nediskutovalo par lidi, ale treba jen 3x tolik, hodili sem nakou fotku a podobne, mohli sme (nejen) tuhle typologii doplnit fotkama a urcovat pak podle toho a neptat se jak idioti na kazdej "jasnej" foflik. Prave pisu dalsi prispevek, kde se chystam vyjadrit svoji frustraci z toho, ze nevim, podle ceho urcovat😃
Jenze to mas tak. Kdo sbira tolary a dukaty a floreny, tak tohle smeti neresi. Lidi, co zas tohle smeti vetsinou sbiraj, jsou zacatecnici a myslej, ze nemaj cim prispet. No a pak sou lidi, co vlastne nemaj cas. Jenze ona muze pomoct i blba fotka, kdyz uz nemaj vylozene vlastni nazor nebo cas neco psat. Ale to jim muzes rict 100x a nic.
Coz vede k postupu, ze ja se 1000x zeptam greggyho, protoze me navadi vypadat jako uplnej blbec, jediny, co hrozi je, ze me pri tom monologu prestane bavit to vkladat sem, protoze fotky to obcas nebere etc. etc. S greggym muzu komunikovat rychleji mailem a nebo si to pourcovat jednou za cas, kdyz se potkame. Z toho me vychazi, ze sem asi vazne na palici, ze to sem davam...
Typ ch nema sesticipe hvezdy, ale tecky. Dle provedeni je to dle meho nazoru typ 115h.
K tem scanum. Ja to oscanovane mam, protoze vecne lezt do SZ se mi nechce. Ale proste po zkusenostech zde to poustet nechci nikomu. Naposledy, kdyz jsem jeste s tim "slibuju ze to nikomu nedam" zahesloval Castelina, koukali na me vsichni jak na obri pohlavni ud. Nicmene ti na mail poslu (kdyz me posles mail) jednu stranu s temito penezi... stejne uz jsem je sem dal snad vsechny a pokud ne, tak za chvili tak ucinim... pokud se mi to povede, dopoledne to nejak blblo...
Btw. kde je shanis? Nemas nejake na vymenu? Teda spis na odkup, ja toho asi na vymenu moc nemam...
Odvolavam co jsem tvrdil pred tim (mam na mysli prispevek #2353), kde jsem vyjadril souhlas s Greggyho urcenim 115k.
A ted proc NESOUHLASIM:
Duvodem pro mne je kresba pismene F a hroty, ktere i na spatnem scanu videt jasne jsou nebo nejsou. Tudiz k cemu to zenu? Chci videt vedle sebe 115 g, k a n, protoze to neni jak s tim "ja sem ju nevidel a taky verim, ze ji mate".
Pojdme ale oklikou a nejdrive teoreticky, at je to jasne. Vychazim z toho, co mam k dispozici. Davam vedle sebe nyni varianty f a g. Co je zde dulezite? Jsou velmi podobne co se tyce tvaru F (dle Nech. by g mela mit pismeno F trosku stihlejsi a pismenka malicko mensi. Asi detail. Dobry rozlisovaci znak je ale u nejdelsi "packy" pismene F. Zatimco u f vidite jak se symetricky otvira (cervene podbarveno), u g je jasne nesymetricky (modre podbarveno).
Nyni pojdme srovnat varianty g a k. Asi si vsimnete, ze jedna ma dute stredy kyticek a druha ne. Toho si nebudeme vsimat, protoze raznice se snadno poskodi (odlomi) a duty stred nebude tam, kde byt ma. Takze co je jineho videt na prvni pohled? Velikost kyticek. Dalo by se rici, ze k je ma dokonce mensi, ale uvazme jistou miru nedokonalosti a nepresnosti kreseb a rekneme, ze maji byt zhruba stejne. Co se jeste lisi? pismeno F je u varianty k ponekud silnejsi. A nebo jeste lepe - u varianty g je pismeno F znatelne uzsi nez koruna (oznaceno zelene), u varianty k pak sirka pismene F dosahuje sire koruny (oznaceno zlute). U varianty g se zda, ze by pismeno F nemelo mit ty tri dutinky, ale to bude stejny problem jako s temi stredy kvitecku. Neprokazatelne. Zaver - existuji-li obe varianty, rozlisime je spolehlive dle sire pismene F (nezminoval jsem naschval korunu, ktera byva casto mizerne provedena a mizerne citelna).
Blizime se k zaveru, vydrzte. Mame pred sebou srovnani variant k a n. Vidite hned dva signifikantni, naprosto jasne rozdily? Jiste. Petiliste ruzice jsou u n monstrozne velke. Neprehlednutelne. Oznaceno azurove, kdyby nekdo nevedel, co srovnavat 😁 . A jeste jeden rozdil se nam ukazuje u n oproti k. U varianty n je vyznacen oranzove. Tyto trny jsou pro tuto variantu charakteristicke, jina je nakreslene nema. Navic, i kdyz to uz je uznavam otazka posazeni puncu, je u n videt charakteristicky krouzek (vyznaceno fialove), oddeleny od svisle nozky. Tim vynikne i horni symetricke zakonceni svisle nozky F (oznaceno hnede). Rozdily ve velikosti pismen R a P se nezdaji vylozene zasadni, byt tato asi evidentne vetsi u n jsou.
Jsme ted chytri jako radia, ze? Pojdme to pouzit. Na obrazku dole mate variantu 115 f, sice stizenou dvojrazem, ale pro nase ucely dobre postacujici. Vedle varianta g. Verite mi? Vsechno sedi, dokonce se ukazuje, ze ty kresby jsou pres spatne rozliseni docela vystizne. Videt je i dutinka v korunce a dokonce se nam potvrzuje teorie o dutinkach v pismeni F (zde u g by dle obrazku byt nemely, ale jedna jeste zustala). Tudiz je to rozlisovaci znak k nicemu. Pismeno F je ale krasne mensi, nez korunka (sice neni vycentrovane, ale videt to je). Napadna podobnost techto razeb jiste vedla autora k jejich zarazeni vedle sebe - nezbyva nez souhlasit.
A pojdme dal. Ted vezmeme nase jasne g a potvrdime si, ze to neni k. Vidime, ze je to sice podobne, ale u g vime, ze sire F ma byt mensi nez koruny a to sedi (a sedi mimochodem i koruna, zde to zrovna videt je dobre).
Tak a ted tu mame rozuzleni. Pokud posledni "neznama" mince bude met byt k, bude kresbou velmi podobna. Tak, jak jsme jiz ostatne videli na kresbach. Ruzice zhruba stejne velke, pismenka o malo vetsi a linie pismene F v podstate totozne, byt F bude robustnejsi.
Aha... neco nam nesedi, ze? To proto, ze ta posledni mince neni k, ale n:
sedi perfektne, ze? a 115n je i ta moje hnusna (vsimnete si tech trnu v obou pripadech)...:
Zaver? Jestli ma Greggy jeste neco vetsiho a robustnejsiho, Nechanicky to podle meho nazoru nema a neuvadi a ja to chci videt 😈
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.