Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
skoda, koukam, ze bile penize Vladislava zacnu intenzivne sbirat, pac tomu tu nikdo nerozumi a nikoho to nebere, tudiz to bude levne a to ja rad😃
ale dobre, presvedcili ste me, nebudu toto forum deklasovat necim tak podprumernym, jako jsou b.p.
hele, ja se vterknu za tebe, at neprerusim nit a povzbudim zajem, se dvema dalsima, co mam orientacne vedene taky jako razby Albrechta, jedno zrejme s pismenem R... treba tu nekdo vysype urceni z rukavu, treba to jsou vic fajnsmekrovske razby, nez bile penizky pro decka 😈
Sejbala jsem prochazel x-krat a proste nejak si neumim vybrat, co to je...
Obrázky:
Koukam tu chcip pes. Zkusil jsem projit znovu Sejbala. Zaver - jsem velmi nerad sprosty na stare lidi a ac na to nevypadam, mam je ve vaznosti (az na vyjimky) a k tem vyjimkam jsem po dnesku priradil vyse jmenovaneho. Ma predstava je, ze to byl clovek libujici si v titernostech a jeho obsesi bylo publikovani fotek, ktere by snad svymi rozmery mohly obstat jen na precpanych japonskych ostruvcich. Popis detailu dle meho postrada logicnosti, systematiky, charakteristicke znaky chybi nebo popsany nejsou. Perovky nezobecnuji, ale ukazuji zmrzacene exemplare s vypovidajici hodnotou blizici se necitelnym fotkam. Neprehledne. O nanicovatosti zkousek crtem a smyslu zaveru z toho vyvozenych nechci ani mluvit!!! Uznavam, ze pan profesor byl jiste ohromna kapacita a nevim co vsechno, ja jsem naproste nic, ale prave proto bych ocenil, abych i ja, numismaticky prvok, lackovec, nalevnik a hnida, mohl pochopit jeho system a pouzit ho ke svym prizemnim ucelum, tj. k urceni nekolika blbych mincicek...
zkousel jsem ten jacxuv... zde jsou dle meho nazoru nejvice patrne shody vyclenene z nekonecneho hnipani se v jednotlivych razidlech:
Naprosto uprimny dojem? Dve hodiny v pytli a nesedi me z toho nic. A jacxem navrhovana 99? Uvadim jako posledni. Pry nepravidelny zobak. Super popis. Podle me ale 99 ne, protoze nema perlickovou korunu. Na nepravidelnej zobak vam s*re bilej tesak...
Obrázky:
A k mym dvema? Mam chut je vzit a mrsknout s nima z okna. Uz chapu, proc tu chcip pes... i bilej tesak u toho nekonecnyho vymesovani...
Obrázky:
jasny, vydrzim. nehori to, ja jen, ze kdyz to jacx vytah, musel sem taky😃 sou to ale desny kramy, fakt. zlaty tvy Ludvici, fakt ze jo, du se uklidnit na nich... hanba by mela nekery odborniky liskat za to, co pustili mezi blbej plebs...
Právě proto nesnáším pérovky. Toto je typický příklad, kdy jsou zcela k ... .
Prostě i horší fotka řekne tisíckrát víc, než jedna suprová ( což tento případ není ) pérovka. To mi nikdo nevymluví.
Já si je prozatímně rozděluju podle počtu per, tvaru a sklonu letek, tvaru hlavy a provedení nohou a ocasu.
podle me rozdil mezi fotkou a perovkou ma byt nasledujici:
perovka nema byt vyobrazenim konkretniho kusu mince (pokud ano, tak pouze 100% dokonaleho kusu), ale ma byt sumou ci prekryvem vetsiho poctu (kde jsou k dispozici samozrejme) fotek nedokonalych minci tak, aby ukazala zamysleny idealni obraz mince (ci idealni otisk razidla ihned po jeho vyrobe). tot muj nazor...
to co je predvedeno vyse je proste na fekalni hmotu... souhlas.
co řešíš, u každého razidla tak min. 3-6 odchylek podle toho jak do toho zrovna při ražbě uhodil a krát xy razidel = skoro každý kus origoš varianta....😃
u těchto nekvalitních ražeb se asi nemá moc cenu podvariantama dle fatasy kreseb zabývat
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
tak vidiš oli nakonec jsme to zde přeci jen trochu rozproudili 😉
to co jsem se snažil poněkud diplomaticky vyjádřit výše uvedenou větou tu dnes naplno popsal oliver a příčinu uvedného pak Dracek
ještě se vrátím k té minci, kterou jsem sem včera hodil já
mám za to že Joštovy ražby se čtyřrázem navazující na mince s IO by měly mít orlici šachovanou
na tom mém kusu nevidím žádný náznak šachování a z toho důvodu jsem šel k mladším Albrechtovým ražbám, koruna se mi primárně zdála být hrotová s tím že útvar na středovém hrotu je něco navíc na střížku - ale v tom se možná pletu ?
jinak vybrat z těch desítek variant je skutečně nemožné a zřejmě kontraproduktivní
k těm oliverovým:
horní - orlice s pímenem R (nebo S?) u letky - městská mincovna v Brně za Albrechta Rakouského - tvar letek, jaký vidím, nedovedu ztotožnit s žádnou z variant
dolní - absence šachování a písmene u letky - markrabská mincovna Albrechta
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.