Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Něco zpoza hranic, ale nikoliv cizího
Mince ze zahraničních lén České koruny - Nových Čech (Horní Falci) a Heidingsfeldu
(konečně jsem se dostal k tomu nafotit je)
nejdříve Nové Čechy:
Lauf:
Karel IV. - společná ražba s Václavem IV., mincovna Lauf, fenik (1363 - 1373), Nech. C/XIII/20
Erlangen:
Václav IV., mincovna Erlangen, fenik (1378-1400), Nech. B/XXX/72
Václav IV., mincovna Erlangen, fenik (asi 1378-1382), Nech A/XXVII/59
jediná mince, na které je Václav IV. titulován, jako čtvrtý (QUARTUS) - Nechanický ve shodě s Castelinem uvádí opis QVARTS, jediný kus, který má tuto část opisu dobře patrnou jsem viděl v Chaurově sbírce (Hásková) č. 150 (str. 199) a tam je evidentně QVARTV (Hásková pak tento opis uvedla u mince č. 149 - (str. 49))
předpokládám, že variant opisu skutečně bylo více - na tomto kusu to sice není vidět celé, ale je evidentní zakončení písmenem S a před ním je podle mne dolní hrot písmene V - takže QVARTVS ?
jinak u této mince byly vyslovovány i pochybnosti stran přiřazení k Erlangenu (úvahy zda nepatří do Čech), převažující názor je však Erlangen
a nakonec další zahraniční léno ve "Středních Francích"
Heidingsfeld:
Karel IV., mincovna Heidingsfeld, haléř (1368-1370), Nech. 218
mince byla ražena na základě Karlova privilegia z února 1368 a zisk z mincování se měl dělit rovným dílem mezi tehdy nezletilého Václava a heidingsfeldkou obec
mince měla mít ráz podle říšské měny, ale nést měla české znaky (druhé nařízení bylo, jak vidno, dodrženo, to první už ne)
všechny mince jsou zachovalostí spíše horší, to je ale u těchto ražeb časté
potěšilo mě, že ty první dva kousky bylo možné určit na variantu
Dvě zásadní práce, které mohu doporučit všem kdo o tento krásný a nedoceněný okruh sbírání mají zájem, jsou následující :
Dirk Steinhilber, Die Pfennige des Würzburger Schlages, in: Jahrbuch für Numismatik und Geldgeschichte 10 (1959/60), 165-237, Tafeln 8-13
Dirk Steinhilber, Die Pfennige des Regensburger Schlages, in: Jahrbuch Numis Numismatik und Geldgeschichte 8, 1957
V obou jsou fotografie těch mincí, které má Nechanický v pérovkách a je to jako vždy rozdíl, protože pérovky jsou sice přehledné, ale některé podstatné detaily se z nich nepoznají.
(Takže kupříkladu tady asi před rokem nikdo nerozeznal velmi vzácný laufský fenik Nechanický 1, který tu vystavil jeden z hledačů 😆 )
Kdo by chtěl jít ještě více do hloubky, lze třeba doplnit do knihovny staré ročníky Mitteilungen der Bayerischen Num.Gesselschaft 1910 a 1918/19, kde jsou popisy obou nálezů z Belzheimu, včetně fotek (ty převzal Steinhilber), jediné, kde byla většina feniků České Falce würzburského rázu.
Dále lze najít další Nechanickým nepopsané ražby České Falce v příspěvku J.Sejbala na XII. mezinár.num.kongresu v Berlíně 1997.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.